Gezocht: loonwerker met lichte sleepslang combinatie

ik ben opzoek naar een loonwerker die sleepslangt met een lichte sleepslang combinatie en die berijd is (als het weer mag) om in het noordelijkste puntje van Groningen te komen.
Wat versta ik onder een lichte sleepslang combinatie? een combinatie die onder de 10ton blijft en het liefst nog lichter!
Waarom deze zoektocht? omdat het idee van met een lichte combinatie in het voorjaar het land op gaan zoek is naar mijn idee als ik hoor dat menig combinatie ver over de 13 ton gaat en er niks meer van ons land heel blijft.

Deel dit artikel

Reacties

+1
walker1
boven de 13 ton, en dat terwijl het sleepslangen ooit bedacht is om in het voorjaar met zo min mogelijk gewicht het land op te gaan...
Arnold lol
@walker1 precies. ik denk dat ik ook niks ga vinden maar ga het wel proberen.
Patrick 2020
60 pk trekker met 4 kuubs tank is nog lichter, haha.
Arnold lol
@Patrick 2020 misschien had ik er moeten bij zeggen dat ik ook nog een dam en kopakker over wou houden haha
Patrick 2020
@Arnold lol Ja, daar zit je dan weer mee.. 😉
ricooo12
Hier in de buurt zit Hoolwerf uit eemdijk die met een lichte combi maar weet niet of die helemaal naar t bovenste van Groningen wil komen das ongeveer 200km bij ons vandaan
mf 6150
Hier ook een lichte combi in de buurt, is wel een heel eind rijden. Ik denk niet dat je wat vind maar toch succes!
Arnold lol
@ricooo12 ze zijn er inderdaad ook wel maar in het noorden niet, zover ik weet en hoop op deze manier ze toch te vinden.
Arnold lol
@mf 6150 bedankt
dx11
Jonker in terwispel bellen
Arnold lol
@dx11 word al gouw een eind rijden voor deze mensen en dus een duur plaatje wat ook niet helemaal de bedoeling was. maar bedankt
Loonwerker_Erwin
weegt niet veel en mooie gewichtsverdeling

Spruijt Westbroek
ricooo12
@Arnold lol ooh oke dan
dx11
@Arnold lol Nee zit net te kijken, holwierde is nog wel een eind weg. lauwersoog of die kant op zou misschien nog net gaan
Niek123
Quote @Arnold lol:
word al gouw een eind rijden voor deze mensen en dus een duur plaatje wat ook niet helemaal de bedoeling was
Zal toch wel bij de service horen? 😃
ricooo12
@Loonwerker_Erwin ja of de fendt 714 van spruijt kan ook 😉
Arnold lol
@Niek123 tja ook mijn idee maar denk dat zij er anders over denken.
Freekert
@dx11 hoeveel duims slang gebruiken zij dan? Lijkt een vrij dunne slang.
dx11
@Freekert Geen idee. maar de bemester is ook maar half zo breedt als 'normaal' dus hoeft de aanvoer ook minder groot te zijn lijkt mij
SJB533
Quote @walker1:
boven de 13 ton, en dat terwijl het sleepslangen ooit bedacht is om in het voorjaar met zo min mogelijk gewicht het land op te gaan...
Bodemdruk 😉 Iedereen staart zich nog steeds blind op de massa, maar het gaat er meer om, hoe de massa verdeeld wordt op de grond (De bodemdruk dus)
+2
JohnDeere5720
Quote Reactie van @SJB533:
Bodemdruk 😉Iedereen staart zich nog steeds blind op de massa

En dat is dus onzin, want die trekker met brede banden en ''Lage'' bodem druk staat zomers op de kuilbult want dat ding is zo lekker zwaar en rijd goed aan

Ondanks de lage druk/cm2 het totaal gewicht moet er nog steeds over heen.
Freekert
@dx11 klopt, maar ze rijden ook vrij langzaam in het filmpje. Met mij hier het nadeel lijkt is steken op de kopakker, met bijvoorbeeld een 8 meter bemester is dit denk beter.
Freekert
Ik weet niet hoe krap die valtra de bocht om kan met die dubbellucht voor.
hobbyboer
Quote @dx11:
@Freekert Geen idee. maar de bemester is ook maar half zo breedt als 'normaal' dus hoeft de aanvoer ook minder groot te zijn lijkt mij

zo kun je redeneren ja, het mooiste van een dunnere slang is dat die veel lichter is en dat je dus niet een lomp zware trekker nodig bent om vooruit te komen.
Arnold lol
@SJB533 daar draait het ook allemaal om, maar als jij een combinatie van meer dan 13 ton op de zelfde banden zet als een combinatie van minder dan 10 ton zet weet iedereen wel wie het minste bodemdruk heeft
Arnold lol
@hobbyboer zo is het inderdaad
dlok
mechielsen met de Verveat kan wel ja. daarmee zit je op de kopakkers ook minder te graven.
SJB533
@Arnold lol
Dat weet ik, maar er is naar mijn idee maar 1 bedrijf, dat het goed voor elkaar heeft, in Groningen. Die zit tegen Veendam aan. En heeft een zwaardere combinatie, maar met veel minder bodemdruk.
hobbyboer
@Arnold lol nadeeltje is dan wel een lagere capaciteit en dus waarschijnlijk een iets hogere prijs per kuub, denk ik?
maartendankers
@SJB533 Jij doelt op een steiger toevallig? 😃
Arnold lol
@SJB533 van oosten uit meden bedoel je? daar ben ik niet onder de indruk van.
Freekert
Interessant topic dit, ben benieuwd of er nog mooie combinaties voorbij komen. Maar kost het trekken van een 4,5 duims sleepslang zo ontzettend veel meer kracht dan 3?
hobbyboer
@Arnold lol Die veenhuistank die ik op je foto's zie staan, is dat jullie eigen tank?
sjonnies
beekman vaasen maar dat is een aardig eindje hij is wel eens na winterswijk geweest
dx11
@SJB533 Je bedoelt de man die met de zelfde combinatie de kuil zo goed verdicht?
Arnold lol
@hobbyboer ja de nota van de loonwerker misschien wel, maar als jij meer van je land kan halen doordat je minder rijsporen in je land hebt en minder verdichting levert ook weer wat op.
nee die huurden we bij een buurman om wat te proberen.
SJB533
@Arnold lol
Berekening klopt, wel voor zover ik weet.

@dx11
Ik weet niet hoe dicht die kuil zit en hoe hij de trekker nog aanpakt qua massa en bandoppervlak
Arnold lol
@Freekert ik zou zeggen probeer het zelf, neem van alle beide stukken slang een meter of 6 en trek ze vooruit, verschil merk je duidelijk
Arnold lol
@SJB533 weet je ook dat de trilling van een band tot wel anderhalf keer de band breete te vernemen is in de grond. en waar trilling is is ook verdichting!
Raben
@Arnold lol Geloof dat men dat ook zegt van rupsen , maar dat weet ik niet zeker
Arrie94
En bij bodemdruk moet je misschien verder (lees: dieper) kijken dan alleen het contactoppervlak?
fendt-412
@SJB533
Minder bodemdruk is leuk, maar die machine verdicht wel dubbel zoveel oppervlakte, zou je daar netto wat mee opschieten? Vergis je er ook niet in hoeveel trekkracht er nog op de achteras komt van zon kniktrekker, op het lange eind is de haspel leeg en het buffervat ook. Arm zit redelijk hoog gemonteerd waardoor de trekker als het ware achterover wordt getrokken. Het zou mij dan ook niets verbazen als 3/4 van het gewicht op het rechte eind op de achteras hangt.

Denk dat met het Deense trambanensysteem met alles op 12meter nog wel wat opbrengstverhoging valt te winnen. Qua mechanisatie is het tegenwoordig aardig goed te organiseren. Laat de rest van de grond helemaal onbereden waardoor gras ongestoord kan groeien. Liefst nog breder zodat je minder rijsporen hebt in het land.
Andre150
@dx11 adverteren met een lage bodemdruk, en met dezelfde combi de kuil vast rijden, zie ik niet zo zitten eigenlijk. Is al veel over gezegd en geschreven, maar beste van beide blijft toch een compromis.
SJB533
Quote @fendt-412:
maar die machine verdicht wel dubbel zoveel oppervlakte

Hoe bedoel je?
Arnold lol
@fendt-412 ben het helemaal met je eens! maar om hier nou echt spul van een ander gaan lopen afkraken vind ik ook niet echt netjes.
marwin1987
De trekker met Bemester viel hier nog mee kwa gewicht. Die hebben we niet terug kunnen vinden in het land. Ik zou vooral ook denken aan de trekker met de haspels er op die weegt ook erg veel. Bij ons thuis konden we die na het bemesten vrij goed zien door de sporen.
hobbyboer
Quote @fendt-412:
Denk dat met het Deense trambanensysteem met alles op 12meter nog wel wat opbrengstverhoging valt te winnen

Dat is idd een mooi systeem..... Voor de loonwerker! Die kan mooi tegen de boer zeggen dat die beter niks zelf kan doen omdat dat met de werkbreedte niet uitkomt 😉
Het zou me ook niks verbazen als er ook vrij snel een landrol (van ook 12 meter, omdat dat zo mooi past natuurlijk 😉 )wordt aangeschaft door diezelfde loonwerker, omdat de graszode toch wel erg los wordt, heeft hij er nog een mooi klusje bij.
CaseCS130
@fendt-412 Grote nadeel is zoals @hobbyboer al zegt dat alles dan op 12 meter moet, en gps eigenlijk een must is. En eigenlijk vind ik het zonde om anderhalve meter per 12 meter helemaal dicht te rijden, dat is toch meer als 10% van het oppervlakte.
Boeren moeten er zelf wat meer aandacht voor hebben als ze geen gewasderving willen. De aloude 1 bar regel is daarbij een best goed hulpmiddel. Kan de trekker of machine niet meer op 1 bar? Dan ben je domweg te zwaar en heb je te veel druk per vierkante cm. Zeker in het voorjaar moet je voorzichtig zijn. Als het land eenmaal goed droog is kan het wel iets meer verdragen.
koenclaas
Loonbedrijf Geertsema Niekerk
hobbyboer
Quote @CaseCS130:
@fendt-412 Grote nadeel is....

Nog een groter probleem zie ik bij het trambanensysteem in het netjes houden van de sporen.
fendt-412
@Arnold lol
is ook zeker niet mijn bedoeling.
Heb ook geen idee wat het beste is, denk wel dat het hele sleepslangen momenteel op een dood spoor zit. Als je ook hoort wat die trekkers beleven die tussen haspel en bemester staan hobbelen wij wel een beetje met de giertank door.
hobbyboer
En daarna: hoe ga je dan harken? ik denk dat dan al bijna veroordeelt bent tot een bandhark.
fendt-412
Quote @hobbyboer:
Dat is idd een mooi systeem..... Voor de loonwerker! Die kan mooi tegen de boer zeggen dat die beter niks zelf kan doen omdat dat met de werkbreedte niet uitkomt

voor het zware landwerk. Grond heeft natuurlijk niks te lijden met een 6meterse zijafleg hark of een 6meterse maaicombinatie. Dat is naar mijn mening niet te vergelijken met kleine giertank of ladewagen. Kom je of op heel veel werkgangen over het land uit, of moet met volle vrachten achter uit het land komen.

Ik ben wel benieuwd of het voordeliger is om 8% van het land zwart te rijden of om overal 1x per jaar met een dergelijke machine overheen te rijden. Ik heb helaas geen onderzoeken paraat waar het in staat. Wanneer dat bekend zou zijn, zijn er vast wel een paar handige jongens die wat machines in elkaar bakken die bij een systeem passen 😄
JD5620
@hobbyboer hoezo dat? Kan ook wel met een 12/15 cirkelhark
boerontour
wat denk je te bereiken met een kleine combi? die combi van van oosten werkt in mijn beleving geweldig, in relatie tot bodem druk, je hebt ook een bepaalde druk (eigen gewicht) nodig om de hele handel te kunnen "slepen" en wat bereik je met een combi die meerdere gangen moet maken?
fendt trekkertje
hier beginnen ze met een 3wieler te sleepslangen, zijn er mensen die daar ervaringen mee hebben?
CaseCS130
@fendt-412 Hobbyboer bedoelt als je om de twaalf meter 2 grote sporen hebt vind de hark dat niet leuk. Immers neem je dan veel grond mee omdat het rijspoor de grond ernaast wat naar boven drukt. Of als je wielstel van de hark net in het spoor uitkomt ben je helemaal aan de beurt.
Ik ben van mening dat je gewoon helemaal niet je land verrijden moet, niks, ook geen koppakkers of 8 procent. Dan maar wat capaciteit minder. Maar met het juiste materieel en een goede timing kom je al heel ver met best een aanvaardbare capaciteit.
hobbyboer
Quote @JD5620:
hoezo dat? Kan ook wel met een 12/15 cirkelhark

Dan moet je het gras door de sporen heen harken.
En die sporen kunnen wel eens heel diep worden als je steeds door het zelfde spoor rijdt.
CaseCS130
@fendt trekkertje Maakt niet zo veel uit voor de insporing. De reden dat ze dat doen is zodat ze makkelijk een klein buffertankje op kunnen bouwen zodat de pomp niet uit hoeft op de koppakker.
Hier rijdt ook een Vredo met 5 kuubs tank erop en 12 meter bemester op 800 banden. Veel te zwaar onder natte omstandigheden. Wel veel capaciteit.
hobbyboer
Quote @CaseCS130:
vind de hark dat niet leuk.

Ook een beetje, maar grond in de kuil is ook niet de bedoeling. (heb ik weleens begrepen 😉 )
Rick deerefan
niet om het een of t ander maar bij ons weegt de sleepslangcombi ongeveer 15 ton en er zit een luchtdrukwisselsysteem op. maar als je dat gaat vergelijken met een tandemasser giertank van 20 kuub is in verhouding een sleepslang nooit zwaar. zon tankcombi weegt al snel zo'n 50 ton!!
Kamps
@Rick deerefan het probleem bij een zware sleepslang combi zit hem mijns inziens ook vooral in het moment dat die bemester van de grond is. Nagenoeg al het gewicht verplaatst zich dan naar de 2 achterwilen van de trekkerde last op die 2 wielen word dan enorm hoog
Ritchie
In een nieuwsartikel stond laatst nog wat over sleepslangbemesten met een tank in Duitsland, die mannen werkten met rijpaden. Ik kan et zo gauw niet vinden eigenlijk, iemand anders wel? Stond 'n Fendt 800/900 serie bij als foto.

Was iig wel een ideaal systeem (mocht het legaal zijn in Nederland) naar mijn mening.
fendt-412
@CaseCS130
dat is toch allemaal technisch wel op te lossen?
Zoals genoemd met bijvoorbeeld een bandhark of een getrokken hakselaar met pickup naast de trekker. Een kar achter de hakselaar, een trekker die constant pendelt tussen het land en de bult. Dat lijkt mij het probleem niet.

Alle bandenboeren roepen wel dat minder bodemdruk beter is. Maar is 2bar op 50cm nu slechter dan 1bar op 100cm wat betreft hectare opbrengst? Jullie weten het niet, bandenboer weet het niet maar ik weet het ook niet.
In de akkerbouw zie je toch niet anders dan vaste spuit en strooi sporen? Rijden ook liever een stukje compleet kapot dan iedere keer door een ander spoor te rijden.
Rick deerefan
@Kamps mwa dat valt ook wel mee want hij hangt op de zwenkwielen van de bemester zelf maar klopt er komt wel wat meer wicht op dan als hij aan de grond is. maar het probleem zit hem in de boeren die van hun mest afmoeten weer of geen weer
fendt-412
@Kamps

Daarbij komt een groot gedeelte van het gewicht van de achteras ook nog eens op de band die die binnenbocht maakt, omdat de slang nog aan de trekker trekt. Het zou mij niks verbazen als de binnenste achterband 10ton oplegdruk te verduren krijgt op redelijk lange percelen.
EA_MF
als het zo nat is dat je sporen rijd in het land of alle 'dammetjes' kapot rijd kun je volgensmij beter even wachten tot het een beetje droger is. hier kwamen ze altijd het hele jaar door met een vervaet, (37 ton, met volle tank) maar dammen kapotrijden was er niet echt bij, kwestie van geduld.
rickrenault
@EA_MF vind ik ook en als je gewoon rustig rijd scheelt de helft als je ziet hoe sommigen door het land jagen
Kamps
@Rick deerefan vond het toen ik zelf nog met zo'n combi op pad was niet meevallen...
Rick deerefan
@Kamps ik rij met een nieuwe roelama. daarbij zijn ze zwenkwielen gekoppeld met de hef van de trekker werkt erg goed je merkt het verschil wel
EA_MF
@rickrenault wij gaan het dit jaar zelf doen, ben benieuwd hoe het gaat met de eerste bemesting, aangezien de trekker achterop 'maar' op 600-65R38 staat 😮
rickrenault
@EA_MF dat zijn opzich wel mooie banden gewoon rustig rijden en met verstand dan vallen de sporen wel mee
EA_MF
@rickrenault de tijd gaat het leren
johnnyboy
Dit was wel onder 10 ton jaren geleden

marco955
@johnnyboy helaas door alle regels zijn de bemesters zwaarder geworden daardoor moeten er ook zwaardere trekkers voor ivm hef vermogen en zoveel mogelijk slang meenemen omdat een 3e man en trekker te duur is
mdoornekamp
@Freekert het trekken en draaien met een 4,5 duims slang gaat wel veel zwaader dan 3 duims. Wij reden voirg jaar met jd 7530. Die had de broek vol aan 400 meter 4 duims sleepslang. Dus tot een dikke 700 meter perceels lengte. Als de percelen korter worden is het allemaal wat makkelijker.
johnnyboy
@marco955 Tja weet het. wij zijn iets zwaarder geworden maar op bouwland nog licht. zie je wel terug in het gewas. vooral hier op de klei.
maaarte
ik hoor het al: dat wordt sleepslangen met ketsplaat dat is pas mooi dan ga je die 10 ton van je leven niet halen !! 😉
janc
kok bakkeveen heeft ook een sleepslang op de verveat
mischien is dat iets
mdoornekamp
@marco955 zo liggen de zaken bij ons ook . Zware bemester met schijven achter op en dubbele haspel met 1400 meter slang voorop. Ben ik mooi in evenwicht. Dikke jd R6175 ertussen op 900 en 710 banden en gaan met die banaan. Wel 16 + ton
+1
PieterA
@mdoornekamp Was deze combinatie dan zoveel zwaarder dan die van @gerrit power ?
+1
mdoornekamp
@PieterA ja is wel wat zwaarder. Precieze getallen ga ik niet over uitwijden hier.

Een trekker met 12 cubs tank weegt ook zomaar 18 ton leeg. + 12 cub stront is 30 ton
marco955
@johnnyboy ik heb in de begin jaren met een case ih maxxum 5150 en een 15 meter systeem baars bemester gewerkt en een haspel met 400 meter 4 duims sleepslang voorop maar dat was afzien op de kopakker terug steken en draaien net bungy jumpen
Kamps
@EA_MF heb je er ook topdruk aan? En hoeveel m3 is ie?
Kamps
@EA_MF heb je er ook topdruk aan? En hoeveel m3 is ie?
EA_MF
@Kamps geen topdruk maar frontgewicht, t is n 13 kuubs 4inline
Johndeeretje
Loonbedrijf Poland doet dit ook met een Vervaet op sleepslang lijkt me aardig licht!
sjuu
CaseCS130
@fendt-412 Dat moet je ook niet aan bandenboeren vragen haha. Er is natuurlijk in het verleden best wel aardig onderzoek naar gedaan. Natuurlijk heeft structuurschade met meerdere factoren te maken. Maar een goede vuistregel is dat er bij 1 bar geen structuur schade optreedt. Dus een band van een meter breed op 1 bar is inderdaad een stuk beter als 50 cm op twee bar. De reden dat akkerbouwers met rijpaden werken is juist dat ze dan bredere banden kunnen gebruiken tussen de rijen.
Arnold lol
iedereen bedankt voor de reacties.lees veel verschillende reactie`s maar als jij een sleepslang combi gaat vergelijken met een 20kuubs tank dan is het altijd lichter ja maar mag toch hopen dat dat een grapje is.
maar hoop dat we met zen allen toch wel een na gaan denken over al dat gewicht op ons land en de weg, en moeten we dat zo willen? ik denk het niet!!!
ej-van-de-voort
Klopt, alleen lichter betekent kleiner, dus minder capaciteit, dus meer uren en daardoor hogere kosten. Als jij dat wil betalen komt de loonwerker wel weer met een kleinere machine. De schaalvergroting is deels een financieel argument en daar zal de beste middenweg in gevonden moeten worden.
radium45
Quote @ej-van-de-voort:
Klopt, alleen lichter betekent kleiner, dus minder capaciteit, dus meer uren en daardoor hogere kosten.

Jij snapt het, en het mag allemaal niks meer kosten tegenwoordig.
Arnold lol
@ej-van-de-voort dat ben ik ook wel met je eens.
maar waar het vaak ook duur van word is als je je stront en je land niet voor elkaar hebt en dat vergeten een hele hoop.
fendt308-driver
.
radium45
Quote @Arnold lol:
stront
Professioneel denkende mensen praten van mest. Maar mischien dat dit gebiedsgerelateerd is? 😛
SJB533
@radium45
En jij doet alsof je professioneel denkt?
radium45
@SJB533 Blijkbaar.
EA_MF
Quote @CaseCS130:
Dus een band van een meter breed op 1 bar is inderdaad een stuk beter als 50 cm op twee bar

probleem is alleen dat je die band van een meter beter niet op 1 bar kunt zetten, dan loopt ie ook niet op veel meer bandoppervlak als een 520'er op 1 bar. bovendien wringen 2 banden van 50 centimeter, die onafhankelijk van elkaar kunnen draaien, minder als 1 band van een meter
SJB533
@EA_MF
Goede reden, om 4 650's naast elkaar te zetten
newholland6640
Quote @radium45:
Professioneel denkende mensen praten van mest. Maar mischien dat dit gebiedsgerelateerd is?

Dat was nou ook mijn gedachte! 😃
frank_mf
Loonbedrijf van der Post doet er alles aan om het gewicht te beperken. De bemesters laten ze bouwen naar eigen inzicht waardoor hij dacht ik 1 á 2 ton lichter is dan een schouten bemester.


Ver zat trouwens naar bovenin groningen 😃
Hurli356
Quote @radium45:
Professioneel denkende mensen praten van mest.
Tja ken het begrip 'strontboeren' ook van huis uit, maar kan niet zeggen dat we het dan over professionele hoogstaande boeren hadden 😃
711feldliebe
@ricooo12 Gaat over de 10 ton 😉
ricooo12
@711feldliebe Hoolwerf niet denk
Kamps
@EA_MF krijgt de trekker de broek aan vol, zeker als je er bouwland mee wilt doen?
EA_MF
@Kamps t is n MF he, geen claas 😃, maar inderdaad, makkelijk gaat ie t niet krijgen. bouwland is wel de bedoeling ja, maar waarschijnlijk gewoon met de schijfkouter en daarna ploegen (zaaien na de mais rogge als groenbemester)
Kamps
@EA_MF grapjas.... Nog nooit al mijn foto's doorgespit zeker... Al kan een 6270 ook een 13m3 schouten soile protector aan
trean
@Arnold lolIs een loonwerker met een Veenhuis rotomax systeem geen oplossing? Die weegt als de slag opgerold is natuurlijk wel veel meer als 10 ton, maar slaat meestal op grote lagedruk banden met en de trekker hoeft de slang niet mee te slepen waardoor de trekker veel minder slip heeft en de zode heel laat. Insporing valt ook gronden met een zeer slechte draagkracht mee, meer dan de nokken in de grond drukken gebeurt er niet.
google.nl/search/…
maikwolsink
Mts stuurman melkvee en agrarische dienstverlening uit lauwerszijl?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
109
DEELNEMERS
47
WEERGAVES
1.534