Boeren komen met zwartboek 'valse lesstof' over dieren

Kinderen die op school leren dat pluimveebedrijven bestaan uit legbatterijen: dat moet afgelopen zijn, vinden de boeren. Volgens de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) doet 'onjuiste, niet-objectieve en misleidende lesstof' over de Nederlandse landbouw de ronde op scholen. .




Wij laten als Wakker Dier duidelijk zien waar we voor staan. Over feitelijke fouten kun je boos worden, maar met de feiten zit het bij ons wel goed

De vakbond richtte begin oktober een meldpunt op voor 'vals' lesmateriaal op basis- en middelbare scholen. Het heeft een zwartboek van dertig pagina's opgeleverd, dat vandaag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

De sector kan best tegen kritiek, zegt Caroline van der Plas namens de NVV. "Maar we zijn er niet blij mee dat kinderen op school leren dat boerderijen eigenlijk dierenfabrieken heten, zoals nu gebeurt. Dat is framing. Dat hoort niet."

Legbatterijen verboden
Bijna twee jaar geleden struikelde VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders over lesmateriaal van de organisatie Maandtaak. In een huiswerkopdracht stond: 'Tegenwoordig wordt op een boerderij maar één diersoort vetgemest. Veel dieren komen nooit meer buiten. Het is gewoon een dierenfabriek. We noemen dat de bio-industrie'. Lodders noemde dit destijds in deze krant 'puur linkse oriëntatie'. "Echt van de zotte. Alsof we in het verre verleden leven."

De actie van de varkensbond wordt gesteund door de pluimveehouders, agrarische jongeren, melkveehouders en akkerbouwers. Wat eerst moet gebeuren, vindt Van der Plas, 'is het verwijderen van feitelijke onjuistheden uit lesstof. In een schoolopdracht wordt kinderen geleerd over kistkalveren. Terwijl dat in Nederland niet meer gebeurt. En legbatterijen zijn verboden.' .
© NVV. Een schrijfles uit groep 8 van de basisschool over kistkalveren

Wakker Dier is zich van geen kwaad bewust. De stichting, die lesmateriaal voor scholen aanbiedt, wordt in het zwartboek beschuldigd van stemmingmakerij. "We zouden reppen over legbatterijen", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. "Maar in de bewuste schoolopdracht schrijven wij over legkippen die in kooien zitten. Zogenaamde kooikippen. Wij vinden dat een legbatterij met een behangetje. Een beetje gras op de grond en een stokje om op te zitten. Maar heel veel beter dan een legbatterij is het niet."

Feiten
De veehouders hebben ook moeite met ander lesmateriaal van Wakker Dier, waarin staat dat 'in de vee-industrie (ook wel bio-industrie genoemd) dieren als producten worden beschouwd. Ze worden in 'fabrieken' geproduceerd, zo veel mogelijk en zo snel mogelijk, tegen minimale kosten'. "Of dit klopt is een meningen-discussie", vindt Hilhorst. "Wij laten als Wakker Dier duidelijk zien waar we voor staan. Over feitelijke fouten kun je boos worden. Maar met de feiten zit het bij ons wel goed."

Deel dit artikel

Reacties

+1
Greetje
Mega linke soep, de anti-boerenlobby is een professionele tak van sport aan het worden. Ongelofelijk dat een radicale actiegroep z'n denkbeelden er op een mainstream familie tv-zender en in gewone klaslokalen doorgedrukt krijgt.

Laten we maar hopen dat stadskinderen net als ons zijn, dat ze niet alles wat ze op school leren voor zoete koek nemen, maar ook zélf kunnen nadenken.
paul1
Hier ligt een taak voor onze belangenbehartiger lto om wel juist lesmateriaal te maken
brabo
hoezo onze ?
Farmer_
Afgelopen week stond op Facebook een kip die naar een diereopvang was gebracht, zag er beroerd uit, de reacties waren: arme kip heeft teveel eieren gelegd in de bio-industrie en heeft nu een ziekte, ze of hij had alleen wel een flinke kam op de kop 😃

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , gras , landbouw , nvv , kippen , kalveren , wakker-dier , boerderij , grond , dieren en melkveehouders ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
1