Olifantengras

Is er hier iemand die Olifantengras verbouwd?

Vrienden van mij zitten er aan te denken om dit te verbouwen, maar waren benieuwd of er genoeg afnemers zijn op dit moment en of het kosten-baten plaatje een beetje de juiste kant opvalt.

Iemand ervaringen / suggesties?

Deel dit artikel

Reacties

+1
gezienus
we hebben het vroeger verbouwd met een project bergen van beloftes waar het allemaal in verwerkt kon worden geweldige opbrengsten en goede prijs . NIKS
wil je wat verdienen kun je beter het land verhuren
Suusje
Oh.. dat klinkt niet best Gezienus. Hoelang is dit geleden?

Zou je dit jaren achter elkaar kunnen verbouwen op dezelfde lap grond of moet je wisselen om te voorkomen dat de grond uitgeput raakt?
gezienus
een keer planten en je kunt wel 10 jaar oogsten bemesting was alleeen wat fosfaat grond was zanderig veen dik 15 jaar terug

toen we er flauw van waren rundup vrees een opnieuw aangezaaid

boer03
Het is een gewas dat je teelt voor de structuur. De voederwaarde per kg droge stof is relatief gezien laag verwacht ik . Ik verwacht niet dat de grond snel uitgeput raakt. Op wat voor grondsoort zit je? Er zijn in mijn ogen aantrekkerlijke voedergewassen 😉
deere6631
Het lijkt me een leuke uitdaging zeker als je van te voren je afnemers regelt op papier . Moet te doen zijn, de helft van nederland lijkt veel koeien te willen melken,stront heen olifantengras terug.
hans m
Suusje, misschien heb je hier wat aan:
veenweiden.nl/zonder-categorie/…
+1
maisboerke
Hans m,
Dat ik geen onbekende ben in de Miscanthus getuigt hier het artikel van het VIC Zegveld, weet ook wel dat de percelen er nog zijn.
Alleen het voort bestaan van het VIC heeft onder vuur gelegen. en zo ver mijn bekend is dit inmiddels ook al weer gedeeltelijk gedoofd.
Op dit moment werkt dan ook nog aan projecten betreffende Miscanthus in Duitsland, reden mijnerzijds is dan ook, dat men hier verder is als in Nederland wat betreft de mogelijkheden.

Hierbij nog een Link.

verantwoordeveehouderij.nl/show/…
hans m
maisboerke, verantwoordeveehouderij.nl/show/… Het verhaal is mij bekend, heb ook mee gewerkt aan de grondbewerking en poten. Kijk in onze omgeving is weinig akkerbouwbloed. Heb met verbazing aanhoort hoe men te werk ging. Vooral de ontwatering is en was de bottolnek. Ook de onkruid(gras) bestrijding is mislukt (kan je met een onderbladspuit in Miscanthus wat doen?)Al met al een matige opkomst/beginontwikkeling. Dit voorjaar de eerste Miscanthus geoogst op het VIC. Dus even afwachten hoe het verder ontwikkeld.
maisboerke
@hans m
Ben dit jaar niet daar geweest VIC, éénmaal in de 2 jaar is er een Demo dag in Ramsdorf-Velen Duitsland dit jaar in het voorjaar was deze.
Volgend jaar staan zij dan ook met een uitgebreide stand op de Agritechnica 2015, probeer je op de hoogte te houden.
Suusje
@gezienis: kun je 10 jaar oogsten van 1x planten? Eerste keer oogsten is 3 jr na planten las ik, maar daarna kun je dus elk jaar oogsten?

@boer03: op wat voor grond we hier zitten.. Eh das een goede. Ik dacht zandgrond met iets klei. Het land waarop het zou moeten gebeuren ligt richting de IJssel.
Aan welke andere voedergewassen denk je, die aantrekkelijker zijn volgens jou?

@hans: fijn! Dank voor de link! Ik zag dat het teeltplan er ook in stond, daar zijn ze vast blij mee!
-1
maisboerke
Suusje, Het Veenweiden Innovatie Centrum Zegveld heeft zware tijden de laatste jaren meegemaakt, en ik geloof zelf dat het al niet meer bestaat. Ik heb in het verleden nog wel Miscanthus (Olifantengras) in ronde balen geperst.
Het allerbeste bedrijf op Miscanthus gebied vindt je niet in Nederland maar in Duitsland.

sieverdingbeck-agrar.de/

Je kan ook van mij de nodige informatie hieromtrent krijgen, stuur maar een PB.
arjan_kok
Op het veenweide innovatie centrum in zegveld staat al jaren een beperkte oppervlakte mycantes, wordt vlak na de winter gehakseld voor strooisel
maisboerke
@arjan_kok
Hakselen gebeurt in mei.
pieter p
Een kennis van me in Nederland heeft wat gepoot in een lapje grond achter zijn huis. Hij wil dit gaan gebruiken om z'n huis te verwarmen
Suusje
Fijn mannen, wat een reacties!! Ik geef het allemaal door 😄

Maisboerke: ik zal ze de info doorgeven en als ze nog aanvullende vrageen hebben, stuur ik je even een pb, goed? Dank voor je aanbod!
+1
maisboerke
Zo kan Miscanthus eruit zien.
Foto is van 1-05-2014
mennovandam
Beste Suusje en anderen,

Ik heb een partij die geïnteresseerd is in de afname van olifantengras, overigens heb ik ook een partij die gespecialiseerd is in de teelt, dus mochten er nog vragen zijn dan kan ik die doorzetten. Ben jij of zijn jouw kennissen inmiddels begonnen met de teelt: dan hoor ik graag van jullie, stuur me rustig een mailtje vandam@omfl.nl
oldhuus
Weet wel een kalverhouder die dat verbouwt, die stookt er de verwarming mee.
Misschien is het ook geschikt voor boxenstrooisel.
arjan_kok
bij de coöperatie KTC proefboerderij Zegveld gebruiken ze het in de afkalfstal en de groepshokken van de kalveren

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot gras en olifantengras ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
77
TREFWOORDEN