AGRIMESTMIX weer door het ijs gezakt.

AGRIMESTMIX, het zogenaamde Ammoniak-reducerende mestbewerkingsmiddel van RINAGRO BV is weer niet op de zogenaamde
"RAV-Lijst" terecht gekomen. infomil.nl/onderwerpen/landbouw-tuinbouw/…
Men heeft al twee of drie pogingen ondernomen om dat wel zo te krijgen, maar helaas.
Heb mijzelf daarmee ook in de vingers gesneden toen ik in de mooie beloftes van RINAGRO BV trapte en sindsdien volg ik het middel en moet dan ook tot de conclusie komen dat 1 + 1 dus 2 is, AGRIMESTMIX werkt in de praktijk dus niet, Ammoniak-reductie vindt niet plaats en al de dingen die daar het gevolg van zouden zijn dus ook niet; geen hoger eiwit in de melk, geen beter bodemleven en geen hogere opbrengst van wat dan ook.

Uiterwaard

Deel dit artikel

Reacties

cs-agrar
Gelukkig zijn er ook spulletjes die wel werken
Erco
haha CS its all in the family zullen we maar zeggen 😉
Farmer_
Maar dat is te makkelijk en eenvoudig.
oldhuus
Aah zeker biologisch ofzo haha.
flyingrussian
Rinze kon het wel mooi vertellen
+1
ErikSmale
Is het dat het middel niet werkt of dat het niet op de lijst is gekomen omdat de toepassing ervan niet/moeilijk controleerbaar is?

Immers een betonnen vloer kan je op de foto zetten maar het regelmatig toedienen van agrimestmix niet?!

Heb verder geen belang of mening over het product maar de '1 + 1 = 2' volgens de bericht gever hier correct is vraag ik mij af.
Uiterwaard
Daar ligt het volgens mij niet aan, het kan met een automatisch pompsysteem worden toegediend en dat zou dan dezelfde erkenning kunnen krijgen als luchtwassers dat ook hebben. Het niet erkennen moet dan wel aan het product zelf liggen. Of zie ik dat dan verkeerd.
jan 1
1 ding is zeker,verkopers hebben er goed aan verdiend,spul is al 30 jaar te koop..
+1
Uiterwaard
Het is er dus al 30 jaar maar het is nooit iets officieels geworden, nooit iets voor bovengronds uitrijden en recentelijk is het weer geweigerd op de RAV-lijsten (en dat is niet voor het eerst). Ik moet dan zo eerlijk zijn dat ik er zelf ook in ben getrapt maar ondervond niks van de werking.
kaas
@jan 1 Ja aan lucht en water is veel te verdienen 1 ding is vaak heel zeker dat de producent er in ieder geval aan verdiend ,maar als de afnemer er aan verdient is vaak de hele grote vraag??
Gertrinagro
Beste uiterwaard,
Jammer dat je je eigen naam er niet bij zet.
Wel frappant is dat er veel agrariërs zijn die er de werking wel van zien en vele al meer dan 15 jaar gebruiker zijn.Ook dat deze mensen veel beter uit de kringloopwijzer komen geven ze zelf aan.
Uiterwaard
Hallo Gertrinagro, blijkbaar heet je Gert en werk je bij.... Rinagro, het moederbedrijf van AGRIMESTMIX !! Blijkbaar ben je dan dus verkoper van AGRIMESTMIX, toch ?? Derhalve sta je niet onafhankelijk tegenover dat product, of zie ik dat verkeerd ?? Ik gebruikte het ooit maar kon de werking nergens in terugvinden en collega's ook niet. Ben je op de hoogte van het feit dat Rinagro in 2012 ruzie kreeg met het Bedrijf "Scheepsma Micro Nutritions BV" over de (niet) werking van AGRIMESTMIX ? en dat sindsdien dat bedrijf geen AGRIMESTMIX meer verkoopt maar overgegaan is op "ProGress" ??
kaas
@Uiterwaard daar heeft hij geen actieve herinnering meer aan denk ik.
+1
BernieX
Ik ben ook een ex gebruiker, werkt volgens mij niet
oldhuus
Is toch leuke werkverschaffing, moet je dan elke dag moet zo'n gietertje door de stal lopen?
-1
harry uit b.
Dit begint meer op een goedkope lastercampagne te lijken waar niemand bij gebaat is. Co, het lijkt mij verstandig dit topic te sluiten.
kaas
@harry uit b. waar slaat dit op laster campagne laat ze eerst een met duidelijk onderzoek komen dat het werkt en dat kunnen ze niet want dan was het op de RAV lijst gekomen,dus het lijkt heel veel op geld klopperij van de firma.
Boxtel
@kaas Google maar op "Beoordeling mogelijke PAS maatregelen:
plausibiliteit van werking AgriMestMix systeem". Dan vindt je een Universitaire wetenschappelijke analyse uit 2020 van Agrimestmix door Wageningen, ook met betrekking tot de RAV-Lijsten. Overgenomen door de Overheid. Lees en oordeel zelf.
jongens ff een prive bericht plaatsen is beter.
jan w
Hoe je het ook went of keert, we zullen toch naar oplossingen moeten blijven zoeken en als we niks doen, komen we ook niet verder.
En er zullen ook nog vele middelen door het ijs gaan zakken, tot er een keer wat komt wat wel een bepaald resultaat oplevert.
Denk dat we blij moeten zijn met de mensen cq bedrijven die toch dergelijke producten blijven ontwikkelen om te zien of hun middel verbetering aanbrengt.
Het gekke is wel dat ze bij DMS waar ze een redelijk aantal kringloopwijzers hebben verzameld en besproken wel uit de mestmonsters konden halen wie er nu toevoegmiddelen aan de mest toe voegden en wie niet. Alleen men moet in % rekenen en niet in tientallen van %. Alleen het aantonen ervan is zeer moeilijk. Dit zal in de akkerbouw beter gaan.
oldhuus
Quote:
@jan w: DMS

DMS, wat is DMS ?
Ik geloof best dat sommige toevoegmiddelen helpen, vooral wanneer de koe het slecht verteerd heeft (schuimen) zal het wel wat te doen hebben, maar is de mest goed dan heeft zoiets toch geen zin.
jan w
Derksen Managment Support.

Deze konden de mestmonstersw eruit halen, waaraan een toevoeging zat. de verhouding in de Stikstofmesstoffen veranderen, waardoor er meer door de plant opgenomen kan worden.

Je moet natuurlijk niet denken dat dit gegantische hoeveelheden zijn.
+3
Paul-hz
Graag willen we als Rinagro reageren op de uitlatingen van Uiterwaard. Deze topic werd gestart als zijnde: AgriMestMix is weer door het ijs gezakt. Ze zijn na 2 a 3 pogingen weer niet op de RAV lijst gekomen (oktober 2014).

Voor mensen die hebben gereageerd over de niet werking van AgriMestMix, graag komen we met deze mensen in contact. Dus neem contact op per mail of telefoon via www.rinagro.nl. We staan open voor kritiek en discussie. Wat we kunnen zeggen dat we jaarlijks doorgroeien en al vele positieve klanten hebben waaraan we al jaren leveren. Zie daarvoor bijvoorbeeld de Plattelandspost van afgelopen oktober en/of de website.

On-topic: Uiterwaard benoemt enkel onjuiste feiten. Dit jaar is er geen aanvraag ingediend om op de RAV lijst te komen en daarnaast zijn er ook geen 2 a 3 pogingen ondernomen. De enige poging en afwijzing dateert van 31 mei 2013. Graag gaan we hierop verder in.

In de melkveehouderij kennen we hoofdzakelijk de duurzame stal en geen systemen zoals in de varkenshouderij. Er is daarom door Rinagro uitgeweken naar de varkenshouderij in 2012, om vervolgens met een erkend doseersysteem (patent nr. 2009019) te gaan meten volgens het meetprotocol van de Tac-Rav. Uit deze meting zijn de volgende meetresultaten gekomen: de gemiddelde gemeten reductie is 26% ammoniak, 19% methaan en 8% lachgas het unieke hieraan is dat er met één systeem 3 broeikasgassen worden gereduceerd. Dit onderzoeksrapport is natuurlijk op te vragen bij ons.
Het nog niet plaatsen op de RAV lijst heeft er mee te maken dat het werkingsprincipe beter omschreven dient te worden, als het dan op de lijst komt zijn alle gegevens voor iedereen inzichtelijk.
Daarom is er een octrooi procedure gestart, deze duurt 18maanden. De Europees octrooi is verleend op 3 juli 2014 onder nr. 2010074 voor AgriMestMix.
Het onderbouwen en omschrijven van het werkingsprincipe wordt begin 2015 afgerond doordat hier nu ook een onderzoek naar plaats vindt. Pas dan kan dit systeem aangeboden worden aan de veehouderij sector voor een proefstalstatus.
Uiterwaard
Ik heb wel gelijk, het topic waar ik op reageer is nu 7 maand geleden; AGRIMESTMIX is nog steeds niet op de RAV-lijst terechtgekomen noch enig ander wettelijk officieel erkend iets. Iemand heeft volgens mij de bodem onder AGRIMESTMIX weggeslagen door een tegenovergesteld iets te doen. Dan heb ik het over het Aeromixsysteem van Bos-Ecosystems. Het aerobe klimaat kan veel makkelijker, goedkoper en efficiënter worden verkregen door: "er gewoon lucht doorheen te pompen" Bos-Ecosystems deed het er verkreeg verbluffend goede resultaten, 51 % ammoniakreductie wat dan op de Dairy-farm nabij Leeuwarden wetenschappelijk is vastgesteld. Gebruikers zijn tevreden. Geen mixen, Geen stank, Hogere opbrengst en nu al wettelijke erkennning hetgeen Rinagro/AGRIMESTMIX in 25 jaar nooit gelukt is. Rinagro verkoopt dure Agrimestmix terwijl de lucht die Bos-ecosystems gratis is. Het enige wat je wel moet betalen is het relatief eenvoudige en makkelijke systeem en de (beperkte) elektriciteit. Het zou Paul Hendriks sieren dat hij mij zijn excuses aanbood. Bewijs is deze link nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
hofmiddelburg
Uiterwaard erkent eigenlijk dat agrimest wel werkt.
Uit zijn reacties is op te maken dat hij het liefst wil, dat agrimest zo snel mogelijk uit de markt is.
Als Agrimest niet werkt, hoeft hij zich toch geen zorgen te maken?

Je zou bijna denken dat hij een concurrent is.
+1
Dre van Helmond
Ik ben benieuwd naar het vervolg.
+1
m uut m
In 2006 stond een artikel in V-focus over agrimest.Het onderzoek dat hier beschreven werd wordt door rinagro aangehaald als bewijs dat agrimest werkt.Hierbij hebben ze wel het belangrijkste van het artikel weg gelaten namelijk de titel van het artikel en de conclusie.De titel luid "Effectieve Micro-organismen verbeteren kwaliteit runderdrijfmest niet".De conclusie was "Ons onderzoek vindt geen positieve effecten van het toevoegen van Effectieve Microorganismen (EM) aan mest, ook niet in combinatie met het handelsproduct Agri-Mest.
Allereerst bleek de samenstelling van het uitgangsproduct (EM) zeer wisselend.
Daarnaast werden de bacteriën van het EM-preparaat niet teruggevonden in de mest en hadden ze ook geen effect op de chemische samenstelling en de werking van de mest.
Deze resultaten zijn niet verrassend als we de verhoudingen bekijken.
Het blijkt onmogelijk om met toevoeging van slechts tweeduizendste
liter van een ‘uitgebalanceerd’ microorganismenmengsel aan 10 liter drijfmest (verdunning 1:5.000) in zes weken tijd de samenstelling van de natuurlijke microbiële gemeenschap in drijfmest te veranderen".En als je het artikel goed leest dan zie je dat er bij 12 graden geen bacterie groei is, de mest in de kelder is nooit warmer.
magerehein
Als iets niet werkt werkt het niet,wat is daar nou zo moeilijk aan? De portemonnee waarschijnlijk?
m uut m
Durft Rinagro nu niet meer te reageren?
grupstalboer
Ik heb al jaren last van schuim op de mest (veel schuim 50 cm) van alles geprobeerd, het ene zou nog beter zijn dan het ander, maar neem van mij aan, niets helpt!
+1
pieta
Schuim is toch maximaal 2 vingers dik? 😄
+1
oldhuus
MIddeltjesverkoper zal dan zeggen je moet eerst een jaar gebruiken voor er resultaat is, paar duizend euro verder, en ja hoor in het voorjaar dan wil de put ineens wel stromen, warmer weer, meer bacteriën werking dat gaat al 30 jaar zo. Had hier ook dikke mest bij de pinken niet te mixen, maar was 1 middel vorig jaar december begonnen zag na paar weken al resultaat.
jan w
Quote:
@oldhuus: maar was 1 middel vorig jaar december begonnen zag na paar weken al resultaat.

Wat bedoel je daar mee?
m uut m
Ik wacht nog op een reactie van Gert van Rinagro
+1
de hoef
hij is al 2 maanden niet online stuur hem een pb
BernieX
Heeft het zeker te druk met verkopen...... 😄 😄 😄
arjan_kok
Duur spul, euro per m3 mest,
jan w
Ik heb hier vorig jaar geen agrimest gebruikt, maar een product van de conculega. dat koste € 0.57 per m3. met het mestonderzoek via de studiegroep kringloopwijzer kwam eruit dat er 0.6 kg N per m3 drijfmest meer beschikbaar was.
Van Derksen managment support konden ze de mestmonsters er ook uithalen waar een middel aan toegevoegd was.
Door die betere benutting van de mest zou je een wat hogere Ruw Eiwit gehalte in het gras moeten halen. Daar zou je dan de winst uit moeten halen. ( minder aankoop van eiwit grondstoffen ).
oldhuus
Hebben ze dan ook onderzocht wat voor stikstof er dan meer/minder is?
Goede mest moet vooral organische stikstof (langzaam) hebben, ammoniakale stikstof spoelt sneller uit.
jan w
@oldhuus
Moet ik eerst de uitslag opzoeken, maar het ligt in de buurt van de volgende gehalte's:
Ammoniak stikstof 1.6
organische stikstof 2.2
Dat wil natuurlijk over 1 jaar nog niks zeggen. Theoretisch zou je dan bij dezelfde drijfmestgift een Ruw Eiwit in de kuil meer moeten hebben van 10 a 15 gram. Omgerekend per snede zou dat ongeveer 75 kg soya zijn. Bij volledig graskuil kom je dan uit op 125 kg soya per koe / jaar . Voor de winterperiode is dat dan 60 kg soya .
60/ 180 dgn = 333 gr. per dag.
THEORIE?!
m uut m
Dan kunnen ze bij DMS meer dan bij wageningen en wat oldhuus aangeeft hoe hoger de ammonikale stikstof hoe onstabieler de mest wat veel meer emissie geeft. Bij jan w vind ik de totale stikstof ook niet bijster hoog.waarom zou je hier meer ruw eiwit van krijgen?!Hoe meer ammonikale stikstof hoe minder beschikbaar of je moet wel onder hele gunstige omstadigheden mest rijden
+2
zuidlimburg
Goed, door discussies op diverse fora op Internet raakte ik nieuwschierig naar Agrimestmix. Tegerlijkertijd vernam ik dat in de Achterhoek en Liemers 265 veehouders onder begeleiding van LTO-Noord bezig zijn met de zogenaamde "Vruchtbare Kringloop": zo efficient mogelijk met mineralenbalans omgaan. Als Agrimestmix is wat het beweert te zijn dan komt men vanzelf bij dat middel uit dacht ik zo. Ik mailde de verantwoordelijk persoon en dit kreeg ik als antwoord:

"Agrimestmix wordt niet gebruikt binnen Vruchtbare Kringloop Achterhoek. Ik hoor en lees idd over de beloftes die zij doen, maar ik heb het nog nergens bevestigd gezien".

Is een letterlijk citaat.

Lijkt mij wel duidelijk
BernieX
Citaat uit brief van de producent van agrimestmix.... 😄 😄
Of ben ik nu te cynisch......
cs-agrar
Dat spul zal per bedrijf een andere werking hebben, waarschijnlijk staat of valt het met de mate van vertering van de aangeboden voedermiddelen. Als dat dan zo is, zal het meest waarschijnlijk ook bij minder verteerd zijn, daar moet voor een bacterie ook meer te halen zijn. Kom je op volgende, waarom was vertering niet goed. Eigenlijk is dat betere vraag toch?
+2
Dre van Helmond
Via ons loonbedrijf hebben we agrimestmix bij verschillende klanten gebruikt om de uitgezakte mest los te maken.Werk in ieder geval super!
+1
diepploeg
Nou, wij merkten niks wat betreft dunnere mest en veel anderen op diverse web-fora ook niet.
Daar gaat het volgens mij ook niet om want de verkopers van dat spul prijzen het aan omdat je geld kan verdienen vanwege het verhogen van het eiwit in de melk. Daar heb ik nog nooit een bevestiging van gezien of gehoord. Het is ook duur spul want 10 liter kostte toen ik het gebruikte 220 Euro en dat moest 300 kubieke meter mest kunnen behandelen. Wij waren toen meende ik zo'n 2500 Euro kwijt en zagen daar eigenlijk niks waarneembaars van terug.
oldhuus
Het is mosterd na de maaltijd, mest word nog altijd in de koe geproduceerd en niet in de put.
+1
diepploeg
Is FIR dan eigenlijk niet veel beter ? De mest is dan immers al "af" het moment dat het de koe verlaat. Of anders dat zogenaamde "Aeromix" systeem waar gewoon constant lucht door de mest wordt geperst zodat de aerobe bacteriën zich vanzelf vermenigvuldigen zonder dat je dat heel duur zelf moet toevoegen.
friese koemelker
Is er over Aeromix al meer bekent?
vofjagtenberg
Hebben zover ik weet proefstalstatus aangevraagd. Als het een goede emissie verlaging geeft, kan het misschien wel interessant zijn. Je kunt dan uitbreiden met gewone roostervloer en de putten kunnen goedkoper gebouwd, parkeergarage principe, pilaren geen muren.
spotmelker
Volgens mij staat het voorlopig op de RAV-lijst. Anders even contact opnemen met Bos Dordrecht (leverancier)
diepploeg
nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Aeromixsysteem heeft perspectief

zaterdag 21 februari 2015, 14.48 uur

Camera1 |
Met het Aeromixsysteem van Bos Ecosystems kan de ammoniakuitstoot aanzienlijk worden gereduceerd. De volledige resultaten van het onderzoek dat Dairy Campus uitvoerde, worden vanaf 16 maart openbaar gemaakt, mel

Bij het Aeromix systeem wordt drijfmest in kelders en mestopslagen gemixt met behulp van luchtbellen. Deze luchtbellen worden met een compressor opgewekt en via een verdeler met leidingwerk en uitloopopeningen over de gehele putbodem van de stal verdeeld.

Emissie-meetunit
Het project is in de periode juli - november 2014 uitgevoerd in de emissie-meetunit van Dairy Campus. De emissie-meetunit bestaat uit 4 identieke afdelingen, elk met 15 ligboxen, die mest en klimaat gescheiden zijn. Iedere afdeling is volledig onderkelderd.

In dit onderzoek werd de ammoniakemissie van een afdeling met het Aeromixsysteem vergeleken met een afdeling zonder het systeem. Het systeem komt uit het verkennende emissieonderzoek naar voren als een perspectiefvol systeem om de ammoniakuitstoot aanzienlijk te reduceren.

Innovatieprogramma
Het onderzoek naar de ammoniakemissie van het Aeromixsysteem van Bos Ecosystems is het eerste project dat onder de vlag van het Innovatieprogramma Dairy Campus is afgesloten.
hofmiddelburg
Wat zijn ong. de kosten van zo'n Aeromixsysteem voor ong. 100 koeien plus jongvee?

Kan dit systeem ook in bestaande kelders worden gemonteerd, of alleen in nieuwbouw?
+1
Dalwegerik
Het ziet er naar uit dat AGRIMESTMIX zijn tijd heeft gehad, twijfels op Internet of het wel werkt en als het al zou werken dan neem je een heel grote omweg. In een zuurstofloos milieu wat de mestkelder is breng je zuurtofminninde in. Die hebben moeite met overleven natuurlijk. alleen aan de bovenkant een beetje wat kan verklaren dat het soms een beetje schijnt te helpen met mixen.
Maak je zoals bij het Aeormixssysteem het milieu in de mestkelder zuustofrijk dan is het probleem al opgelost. Sowieso bevinden zich in de mest zuurstofminnende bacterien die vanwege het zuurstofloze klimaat weinig kunnen uitrichten. Als je dus zuurstof inbrengt dan kunnen zij zich bliksemsnel vermeerderen en hoef je ze dus niet meer middels het zeer dure AGRIMESTMIX toe te voegen. Daarom hebben AGRIMESTMIX & COMPOST-O dus hun beste tijd gehad.
Brabant-Farmer
nieuweoogst.nu/nieuws/2015/….
Effect AgriMestMix lastig meetbaar.
van Ittersum
@Brabant-Farmer bericht van vier jaar geleden...... 👎🏻 Kom aub met wat een recenter onderzoek. Denk erom de WUR is een commercieel partij in deze moet alles onderzoeken. WUR is niet onafhankelijk
Wilbert
@van Ittersum valt mij tegen dat zodra iets onderzocht wordt wat jij gebruikt, jij de onderzoeker als prutser wegzet wanneer de uitkomst jou niet past. Hypocriet.
van Ittersum
@Wilbert het is bekend en geen publiek geheim dat WUR heel veel octrooien heeft, weet alleen niet hoe ik dit moet aantonen.
Het volgende komt vanuit milieudefensie maar probeer tussen de regels door te lezen en je mag daar wel eens kritisch over nadenken hoe dat allemaal zit. Tis net Got Talent, geen wurgcontract met de producent, geen kans, geen optreden. Radio 538 en alle andere zenders worden ook betaald door de platenmaatschappijen, de dj is maar een spreekpop

Kortom kritisch zijn op alle fronten , soms is niet alles wat je denkt dat het is, das mijn boodschap, voor de rest hypocriet zijn haalt u nu uit zijn verband. De betekenis is anders . Ik gebruik het, gebruikt een ander het niet... ook best. Waarheid zal wel ergens tussenin liggen

downtoearthmagazine.nl/wageningen-trots-op-belange…
Wilbert
@van Ittersum en nu terug naar de kern, heb je aanwijzingen of bewijs dat het WUR onderzoek mbt agrimestmix is gemanipuleerd door de WUR? Of de proef zo is opgezet dat er geen resultaat te vinden was?
van Ittersum
@Wilbert ik heb zelf twijfels over onafhankelijkheid van het WUR en bij monde van een ingewijde dat bepaalde onderzoeken niet gedaan worden of anders gedaan dan de opdracht was.

Mijn twijfels komen hier op neer , dat het WUR een groot commercieel belang bij heeft dat er geen nieuwe partijen in dezelfde vaarwateren van de WUR komen. Ik google even en kom als 1e voorbeeld dit tegen resource.wur.nl/nl/show/…

of recent:

mestdrama Makkinga...ook weer het WUR..... ankerenanker.nl/nieuws/…

(weer) mogelijke belangenverstrengeling?, mag ik dan twijfelen, ik geef niet af, ik weet het niet beter, ik twijfel en ben kritisch maar mis de gedegen kennis hierover.
Het is tegenwoordig moeilijk om onafhankelijk iets te onderzoeken. Het lijkt er wel op dat het onderzoek is gericht op het al bestaande antwoord, in dit geval : nee Agrimest werkt niet, we gaan nu onderzoeken waarom niet, de rest er omheen is dan niet meer relevant.
hans1980
@van Ittersum Klopt WUR erkent ook Aeromix niet als emissie arm terwijl reductie 50% is!
Vaak worden onderzoeken gefinancierd door o.a . beton boeren die dit simpele systeem van mestbeluchten tegenwerken
Wilbert
@hans1980 ???
edepot.wur.nl/335747/

Niet aan wur maar aan de overheid om dit te erkennen.
m uut m
@van Ittersum
Agrimest gebruikt een onderzoek van 2008 om aan te tonen dat het werkt. Maar ze hebben de conclusie van dat onderzoek weggelaten waarin staat dat er geen meetbare effecten waren.
Het is technisch ook niet mogelijk om met toevoegen van een bacterie mengsel in een verhouding van 1 op zoveel miljoen dat deze bacteriën na 6 week de overhand zouden hebben.
De realiteit was dat de toegevoegde bacteriën na 6 week niet meer aanwezig waren.
van Ittersum
@m uut m dat zeg, ik mis de kennis voor onderbouwing, ga puur op mijn gevoel af
hans1980
@m uut m een inkuilmiddel werkt ook met beperkt aantal bacterien in die grote kuil vol andere bacterien , toch werkt het
m uut m
@hans1980
Lang niet alle inkuilmiddelen werken naar behoren.
Het effect van inkuilmiddelen is meetbaar.
Inkuilmiddelen werken alleen goed in een goed gewas.
Ga je stront inkuilen dan blijft het stront.
van Ittersum
@m uut m tegenwoordig noemen ze dat toch a-basis brok, de gehalten zijn toegevoegd , beetje mineralen erbij en hup we hebben een brok. Voldoet aan alles
BamBam
Wij hebben het 1 jaar gebruikt
de 1e keer met mixen rook het naar een lekkere stallucht, daarna rook het gelijk aan anders
er was een kleine verschuiving in de mestmonster van amm. n naar organische n.
Wij zijn er daarna mee gestopt. Vooral omdat het bewerkelijk was. Het effect is gewoon heel lastig aan te tonen. Er komt spoelwater in je putten en in de ene wat meer als in de andere, laboratoriumsonderzoeken zijn ook niet 100% betrouwbaar. En natuurlijk kan een middel geen grote verschuivingen geven, dat is hekserij. En een paar procent meer gras of wat meer wormen of bv 0,03 eiwit meer. Dat is toch niet meetbaar of aantoonbaar waardoor het komt. En dat is het lastige hiervan. Ik heb toen een hoop gebruikers van hun en van hun concurrenten gebeld. De meeste waren uiterst negatief, sommige wisten het niet en een enkeling erg positief en konden dat met cijfers onderbouwen.

8 jaar geleden bij de offerte voor nieuwbouw hebben wij ook even geinformeerd naar de kosten voor dat beluchtingssysteem. Ik herinner mij dat het 20.000 was voor een stal van 90 bij 32. Ik weet niet meer of dat klopt en als het geld me toen op de rug had gegroeid had ik het nu graag willen hebben. Toen wilden ze slangen op de bodem van de put monteren, wat hun plan van aanpak bij bestaande bouw is weet ik niet.
+1
newholland6640
@BamBam

Schijnt dat je juist niet moet mixen. En putten in 1 keer leeg trekken is ook slecht omdat het proces dan weer verstoord wordt. Het zal best werken alleen de toepassing is misschien wat te omslachtig.
+3
van Ittersum
Ik ben een gebruiker van agrimest. Punt is dat ik naar alle eerlijkheid te weinig kennis heb om het te onderbouwen. Het enige wat ik wel kan zeggen is dat mijn ph zeer op peil blijft zonder kalk te strooien op mijn veenland, de bovenlaag goed in tact blijft en structureel altijd hoog eiwitgehalte in de melk zit terwijl ik al 10 jaar alleen maar goedkope proefstieren gebruikte zonder te weten wat het was. Mest mixen doe ik vrij veel dus dat is ook niet meetbaar.

Kortom ik denk dat het werkt maar kan het niet onderbouwen en ik denk maar zo, gebruik vier can op 1000 m3 mest... tis maar 3 of 4 ton kunstmest qua geld op het geheel
Boxtel
Wageningen heeft het in 2020 onderzocht.
bio boer
@Boxtel wat staat er in dat onderzoek?
bio boer
@bio boer mij is ooits verteld dat er geen goede verklaring is waarom er reductie is gemeten dat daarom geen erkenning is gekomen
+1
jan w
@bio boer
Dat is praktisch het zelfde als met de preventieve geneesmiddelen. Die krijgen nooit de erkenning. Van antibiotica is er aangetoond dat de bacterien er ook dood gaan. Wat er nooit bij wordt verteld is, dat de goede bacterien ook het loodje leggen. Preventieve middelen proberen de goede bacterien de overhand te laten krijgen, waardoor de slechte bacterien onderdrukt worden.
Hans van Bergen
@jan w precies en bij fanta middelem blijven de goed bacterieen leven en de slechte ook!! Alleen je potremonee krijgt een klap en als de koe dood is nog 1!
jan w
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Alleen je potremonee krijgt een klap en als de koe dood is nog 1!

Dan ben je er te laat bij!!!
+2
jan 10
1 ding is zeker,je geld ligt in de put,
Dat hoef je niet meer te meten..
grös
@jan 10
Sowieso als je mest gaat behandelen ben je al 1 of 2 stappen te laat.
Boxtel
Wageningen heeft het in 2020 onderzocht
Buddel
Beoordeling mogelijke PAS maatregelen:
plausibiliteit van werking AgriMestMix systeem

Rapport 1233
Wageningen University & Research (WUR)

PAS maatregelen. Rav-lijsten.

Agrimestmix is in het kader van de PAS-Maatregelen (Programmatische Aanpak Stikstof) inderdaad geweigerd voor de zogenaamde Rav-lijsten (Regeling Ammoniak en Veehouderij) op grond van een door Wageningen University uitgevoerde Wetenschappelijk onderzoek. Volgens "Wageningen" werkt het aantoonbaar niet. In rapport 1233 van Wageningen University & Research (Beoordeling mogelijke PAS maatregelen: plausibiliteit van werking AgriMestMix systeem) wordt ook uitgelegd waarom dat zo is. Kort samengevat;

1. Rinagro lijkt het basisprobleem niet te snappen; Stikstofuitstoot ontstaat namelijk bijna niet in de Mestkelder maar voor meer dan 95% doordat Ureum uit de Urine tijdens het Urineren vrijwel onmiddellijk neerslaat en Ammoniak vormt. Als je denkt dat je het probleem oplost door de mest in de mestkelder te gaan bewerken ben je met de verkeerde plaats, de verkeerde tijd en vooral het verkeerde probleem bezig.

2. Voor die paar procent dat er toch nog Ammoniak uit de mestkelder komt helpt het ook al niet omdat de Zuurstofminnende bacteriën uit Agrimestmix niet kunnen overleven in het Zuurstofloze milieu van de mestkelder.

3. Rinagro claimt dat Agrimestmix zowel de drogestof tegen gaat alsmede tegelijkertijd de gasvorming afremt. Echter drogestof afname gaat altijd evenredig samen met gasvorming, dat kan niet zonder elkaar.
Zo gaat dat onderzoek nog wat door.
Voor de volledigheid, Google op de volgende woorden en zinnen;

"Beoordeling mogelijke PAS maatregelen:
plausibiliteit van werking AgriMestMix systeem"

Rapport 1233

Wageningen University & Research (WUR)

PAS maatregelen. Rav-lijsten.
Boxtel
Wageningen heeft het in 2020 onderzocht
Tinus78
@Boxtel Dan zeg je eigenlijk dat kopros(.nl) net zo min 'echt' kan werken of zit dat anders
+3
bio boer
@Boxtel wat zit je dwars door hier continu op terug te komen ? Heb je problemen met het bedrijf ?

Je enige bijdrages zijn hier on agrimest zwart temaken wat zijn je belangen hier in
+2
bio boer

(klik om te vergroten)

Buddel
@bio boer Waarom zwart maken ? Er wordt gerefereerd aan een openbaar wetenschappelijk rapport van Wageningen. Zwart maken, dan zou het gaan over onwaarheden. Maar daar is dus aantoonbaar geen sprake van.
bio boer
@Buddel vind gewoon opvallend dat hij het zo vaak weer opnieuw moet aanhalen verders zie en hoor je deze persoon niet net als buddel als Boxtel komen alle Brabantse plaatsen voor bij ?
+1
grös
@bio boer
Slechte reclame is ook reclame .
Ik denk met dit soort producten, het werkt alleen als er al problemen zijn met de vertering in de koe.
Als alle mensen gezond zijn heeft een dokter/farmaceut ook niks te verkopen, en zo is het met dit spul ook.
bio boer
@grös ik weet niet of het wat doet maat vind het gewoon opvallend
+3
grös
@bio boer
Ik denk als dit product wel iets doet, dan is het rantsoen en de vertering van de koe ook niet goed.
Net als bij een goed rantsoen ga je je koeien ook geen CaMg bolus of infuus geven. Ik voer al jaren geen extra mineralen, en nu een GD check en alles goed. Als ik ze nu ga voeren is dat alleen goed voor de fabrikant/handel..
Boxtel
@bio boer Je maakt je dus druk om de boodschapper maar niet om de boodschap
bio boer
@Boxtel ja kan mij niet schelen wie het wil gebruiken gebruikt het maar niemand verplicht het je

Er zijn boeren die er blij van worden
jan w
@bio boer
Zeg niet dat ik er blij van wordt, maar als ik dan kijk naar mijn mest, omgerekend naar 9% d.s. en ik heb dan 5,23 kg N per ton in de mest en wat nog belangrijker is: 1.44 kg N mineraal en 1.87 kg N Organisch.
Dan zou je zeggen dat er dingen zijn die toch wel wat doen.

Als de veeboeren hun grond, bodem net zo goed zouden verzorgen als hun koeien. Dan te weten dat grond niet de goedkoopste productiefactor is, zat er veel meer potentie in de bodem.
jan w
@jan w
Kan niet zeggen dat dit alleen door de agrimestmix zal komen, denk dat het meer redenen heeft.
De meesten denken nog te veel lineair ipv verhoudingen.
Dit komt ook omdat het lineair denken in de meeste cijfers ons ook wel opgelegd wordt door de organisatie's die denken de waarheid in pacht te hebben.
Denk aan:
Standaard grond en gewas onderzoeken, NPK gebaseerd op het verdienmodel van die producten.
exterieurkeuring bij koeien, als "dit" slecht is moet "dit" verbeterd worden.
paul1
@jan w ja, en wie bepaald wat 'slecht' is ?
+1
jan w
@paul1
Gaat er niet om, wat slecht is, maar wat beter kan!
Bij de koeien wordt het rantsoen tot bijna 3 cijfers achter de komma uitgerekend en met de grond doen we eigenlijk veel te weinig.
Een koe kan voor beenwerk slecht scoren, maar dat wil nog niet zeggen dat we een stier gaan gebruiken met goed beenwerk, dat de nakomelingen beter beenwerk hebben. Belangrijker is de vraag van waarom heeft die koe slecht beenwerk. ( verkeerde kruisligging, of koe te smal of te breed )
Erco
@jan w wat zijn je analyses voor het gebruik? En zelfde rantsoen? 😉
bio boer
@Erco heb het raport gelezen komt er op neer dat de wur veel in twijfel trekt wat rinoagro heeft laten onderzoeken wur heeft alleen beoordeeld de onderzoeken die zij aangeleverd hebben
Ook kan de wur zich wetenschappelijk gezien niet voorstellen dat zo weinig toevoeging wat kan doen aan processen in de put
Het probleem is vooral dat niet alle onderzoeken exact zelfde uitkomsten geven en veel onderzoeken maar 1x zijn uitgevoerd
Kost natuurlijk ook klauwen met geld al die onderzoeken zo veel budget heeft hij natuurlijk niet

Dus eigelijk moet rinoagro al zijn onderzoeken 3x uitvoeren met exact zelfde eind resultaat
bio boer
@bio boer de wur stelt niet of het wel of niet werkt maar vind de onderzoeken van rinoagro te onzeker om daar zekerheden aan testellen en noemt ze plausibel
jan w
@Erco
Bedoel je dit?
Het monster is van mest uit de mestsilo , dit van de wintermaanden van de melkkoeien. sleepslangen, 28 ha en bij elke 2 ha is er een emmer mest in een grote ton en van daaruit is er een monster gehaald.
Er zat 5.69 % d.s. in de mest. 3.31 KG N waarvan 1.44 kg N mineraal en 1.87 Kg N organisch
Ynze Oenema
Ja ik ken ook meerdere boeren waar het mixen niet wou. Paar kannetjes van dit spul erin, en put wou wel mixen. Dus het spul doet wel wat.
Grünlandkuh
@Ynze Oenema paar vrachten digistaat erbij helpt ook goed om het mixen te verbeteren
+1
cs-agrar
Al die toevoegmiddelen helpen weinig tot niets, als je aan voorkant van de koe al scheef zit..
jan w
@cs-agrar
Daarom is het belangrijk, als het goed weer achter uit de koe komt, dat ook weer goed gaat gebruiken in de bodem, zodat je ruwvoer krijgt waar ook weer voldoende in zit , wat weer de koe in gaat.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melk , eiwit en bodemleven ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
103
DEELNEMERS
45
WEERGAVES
43
TREFWOORDEN