LTO zoekt oudste melkkoe van het land

Hoe zal het met Anna 49 gaan??:

De vakgroep LTO Melkveehouderij is op zoek naar de oudste, melkgevende koe in Nederland. De zoektocht houdt verband met het streven van de melkveesector om de gemiddelde leeftijd van melkkoeien te verhogen. Leden van LTO Noord, ZLTO en LLTB hebben tot 1 september a.s. de tijd om hun kandidate aan te melden.

Om de twee jaar wordt aan melkveehouders gevraagd om mee te doen met hun oudste koe, die nog melk produceert. Het is de vierde keer dat deze onderlinge competitie wordt gehouden. Volgens de toekomstvisie van de LTO vakgroep wordt werk gemaakt van een robuuste, gezonde koe die met minder gezondheidsproblemen ouder wordt en makkelijker produceert.

Een hogere gemiddelde leeftijd van melkkoeien leidt ook tot minder jongveeopfok. Per saldo leidt minder mest ook tot minder broeikasgassen en ammoniak. Als melkkoeien langer meegaan, tikt dit uiteraard ook door in de portemonnee van de boer. De afgelopen tien jaar is de gemiddelde leeftijd van melkkoeien, uitgedrukt in het aantal productiedagen, bij afvoer van het bedrijf met honderd dagen toegenomen.

Belangstellende veehouders die met hun oudste melkkoe willen meedoen, worden verzocht om in augustus de gevraagde gegevens (levensnummer van de koe, bedrijfsnummer, naam en woonplaats) aan te leveren bij Margot Meijerink, secretaris van de LTO-vakgroep ( mmeijerink@lto.nl).

Twee jaar geleden werd de ruim 20-jarige Anna 49 van de familie Sikkema in Harkema uitgeroepen tot de oudste melkkoe. In 2010 was dat Wiebrig 26, toen bijna 20 jaar, van de familie Kools in Riel. De eerste titel ging zes jaar geleden naar Nellie 23 van de familie Koster in Kampen.

Deel dit artikel

Reacties

+3
cs-agrar
Tja, de oudste melkkoe, is dat niet gewoon.... de boer?
friesboertje
Dan kunnen ze beter even informeren bij de belastingdienst.
+3
cloggie
"Op zoek naar de oudste koe in Nederland"????
Hoezo, "op zoek"???
Ik dacht dat met al de I&R gedoe dit met een knop uit de printer komt rollen???
Of ben ik misschien te simpel?
klaas schouten
Mijn oudste koe wordt in oktober 16 jaar loopt goed met de koppel mee .
Ze is al een poos niet tochtig geweest dus of ze is drachtig of alles stopt we wachten af..
meelezer
oude koeien is hardstikke mooi, maar ik wil het er niet aan kunnen zien.

Voor mijn oudste koe mag LTO meteen wel geld bieden als ze toch een oude koe zoeken.

De jeugd heeft de toekomst..............
+1
hofmiddelburg
Quote:
@meelezer: oude koeien is hardstikke mooi, maar ik wil het er niet aan kunnen zien.

Sommigen hebben dat met vrouwen ook.
cloggie
Ach, zolang ze maar niet uit de sloot gehaald worden is het wel goed.:D
Campagne
Onze oudste twee koeien zijn 14 jaar. We hebben veel oudere koeien, maar dat komt denk ik ook door het ras: MRY. Het mooie van een oudere koe is dat ze echt karakter met bijbehorende functie in de koppel vertoont. Zo hebben we er een paar die altijd bij het kalven binnen de koppel aanwezig zijn. Een ander neemt de pinken, die voor het eerst in de melkveekoppel meelopen omdat ze bijna kalven, onder haar hoede. Geeft zo wie zo rust in de koppel omdat er minder aanwas nodig is.
Enige nadeel is dat en oudere koe eerder een verhoogt celgetal vertoont, wat inherent is aan de hogere leeftijd. Als ze (LTO) streven naar een hogere gemiddelde leeftijd/duurzamere koe, is het jammer dat de grens van celgetal niet mee verschuift.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , melkveehouderij , lto , koeien , melk , koe , melkkoe , voer , lto-noord , ammoniak , melkveehouders , boer , jongveeopfok , zlto , tocht , saldo en gezondheidsproblemen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0