15% van de melkveehouders heeft nieuwbouwplannen

En bijna een kwart van de melkveehouders wil investeren in ligboxen- of jongveestal:

Van de Nederlandse melkveehouders heeft 23,1% plannen om te investeren in een ligboxen- of jongveestal. Bijna 15% heeft nieuwbouwplannen en ruim 8% kiest ervoor om de huidige stal te renoveren. Dit blijkt uit de tussenstand van de RundveeScanner 2014, die agrimarketing- en marktonderzoekbureau AgriDirect jaarlijks uitvoert. Tot op heden beantwoordden ruim 6.300 melkveehouders met minimaal 50 koeien vragen omtrent hun bedrijfsactiviteiten en investeringsplannen.

Van de melkveehouders die willen investeren in de ligboxen- of jongveestal, kiest de meerderheid voor nieuwbouw; 14,8% van alle melkveehouders wil een nieuwe stal bouwen en 8,3% heeft plannen om de bestaande stallen te gaan opknappen. Van de ondernemers die willen investeren heeft 19,6% het contract om de stal te bouwen of op te knappen al getekend. Daarnaast geeft 30,8% aan nog in 2014 te willen starten met de nieuwbouw of renovatie. De andere helft van de investeerders heeft dit gepland vanaf 2015 of weet nog niet wanneer er wordt gestart.

bron: AgriDirect

Deel dit artikel

Reacties

jg
100 % van de melkveehouders heeft grondaankoopplannen.
jan is hobbyboer
ik niet
milkman1
Wat zijn dan jou toekomst plannen Jan als ik vragen mag?
George
@milkman1
Ik dacht dat Jan altijd duidelijk is hier. Ik denk dat ik voor hem kan antwoorden dat zijn plannen voor de toekomst zijn wat hij nu ook doet , een beetje pongelen aan computers en wat koetjes melken en geregeld een beetje uit de zon gaan zitten onder de walnut tree.
😄
milkman1
@GeorgeEen mens kan natuurlijk veranderen, Jan hoeft geen quotum meer te kopen en heeft nu dus makkelijker de kans om te gaan uitbreiden zodat ie geen hobbyboer meer is.
Maar ja wat noem je hobbyboer ik ben bijna ook hobbyboer met m'n 85 koeien. Ik zit tussen 2 grote jongens in, De ene melken er tussen de 4 en 500 koeien en de andere een kleine 400. Maar ja die laatste met z'n 400 is bijna ook hobbyboer want z'n broer in Duitsland melkt er meer dan 2000.
+3
George
@milkman1
Als je met 85 koeien de kost niet kunt verdienen zal het met 400 ook niet makkelijk gaan!
+4
jan is hobbyboer
@milkman1
Een mooi koppeltje koeien fokken en verder een goed leven. En voor een goed leven heb ik geen 80+ (of 200+) koeien nodig, wat dat betreft verschil ik van de meeste boeren. Ik vind koeien leuk, veel van de rest van het boeren, vooral het zgn. altijd maar moeten groeien en het geneuzel met de (financiele) kengetallen, kan me gestolen worden. Da's een andere wereld waar ik niet gelukkig van wordt.
ricardo
@GeorgeAls je met 85 een goed inkomen verdiend, kan je met 170 het dubbele verdienen als je het goed aanpakt.
pieta
@ricardo
Je moet eigenlijk aan die tweede 85 zoveel verdienen dat je er de arbeid voor de eerste 85 ook van kan betalen.
+2
ricardo
@pietaEn nog beter is als je de arbeid van de volgende 85 er ook van kan betalen, dan hou je geld over om nog meer belasting van te betalen.
hofmiddelburg
@ricardo
Dan moet wel de bedrijfsvoering van 170 koeien bij je passen.
Meer inkomen, hoeft niet samen te gaan met gelukkiger te zijn.
oldhuus
En die laatste 70 melk je voor de bank.
+3
ricardo
@oldhuus
Heb ik er altijd nog 90 voor mezelf, en dat lukt niet als je er 80 melkt:-)
+1
jan is hobbyboer
@ricardo
Geen gebrek aan financiële en wiskundige wonderkinderen in landbouwland
spotmelker
@jan is hobbyboer In plaats van koppen tellen kijk ik eerst even wat voor saldo ik van een hectare haal. Dan moet je hier i.i.g. geen gras of maïs zaaien en daar wat koeien van melken. Van de akkerbouw en bloembolgewassen hou je netto veel meer over met minder tot zonder risico en/of werk.
+3
pieta
@spotmelker
Dat geeft dan ook meteen weer moed voor de melkveehouderij. Hoe hoger de saldi van akkerbouw, hoe minder melk er komt.
+2
gezienus
Quote:
@pieta: hoe minder melk er komt.

hebben juilie straks ook nog een mesttekort
+2
spotmelker
@pieta Zeker als dat op EU-schaal gebeurt door hogere graanprijzen. Hier in NL zal het eerder leiden tot (veel te) hoge grondprijzen.
pieta
Quote:
@spotmelker: Hier in NL zal het eerder leiden tot (veel te) hoge grondprijzen.

Dat is al jaren realiteit. Grond is niet direct rendabel. Ook in Nl gaat hierin een verschuiving plaatsvinden denk ik.
ricardo
@spotmelker
Wat voor saldo reken je dan mee met koeien?
+1
spotmelker
@ricardo Hier gaat beneden de 3 mille geen ha grond in de verhuur voor intensieve gewassen.
Dat betekent dat je bij een melkdruk van 20.000 kg/ha (wat mesttechnisch al niet meevalt) tenminste 15 cent netto moet overhouden en je het werk en risico erbij hebt.
De hectaresaldo's voor pootaardappels liggen de laatste jaren (en die waren echt goed) op zeker € 7500/ha. Vrijwel alle bedrijven zijn hier gemengd en hebben het noodzakelijke grasland/koeien om een gezonde gewasrotatie te houden en melken is beter dan graan telen. Met de huidige voerprijzen treedt er wat verschuiving op.
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: @jan is hobbyboer In plaats van koppen tellen kijk ik eerst even wat voor saldo ik van een hectare haal. Dan moet je hier i.i.g. geen gras of maïs zaaien en daar wat koeien van melken. Van de akkerbouw en bloembolgewassen hou je netto veel meer over met minder tot zonder risico en/of werk.

Ik vind dit wel weer een spannend verhaal. Als het echt zo makkelijk was liep er toch bijna geen koe meer in Nederland. Zonder risico aardappels verbouwen in weer en wind??? Als jij zo goed kunt rekenen zit je niet op de spotmarkt te prutsen, maar rustig (zonder risico) bij RFC, die betalen gemiddeld veel beter, had je 10 jaar geleden je quotum verkocht (helemaal geen werk meer) en was je nu plannen aan het maken om binnenkort weer te beginnen. Oftewel, ik vind je verhaal weer een hoog lulkoek-gehalte hebben.
Omdat het even goed gaat in de akkerbouw moet iedereen daar ineens naar toe. Volgens mij is akkerbouwen ook een vak dat best moeilijk is en heb je hele specialistische machines nodig die ook een fortuin kosten. Je kunt dus niet maar zo op kleine schaal een paar jaar gaan aardappelen, da's een keuze voor 10 (tallen) jaren. Je kunt ook niet gaan investeren op de inkomsten in de melkveehouderij van vorig jaar.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Je kunt dus niet maar zo op kleine schaal een paar jaar gaan aardappelen, da's een keuze voor 10 (tallen) jaren.

Maar jij kunt toch ook op kleine schaal een paar jaar koeien houden en wss ook wel 'n tien tot vijftien jaar. Volgens mij had je niet lang genoeg onder de noteboom gezeten toen je dit schreef. Het gaat vaak niet over kunnen maar over willen. Zoals jij boert zou ik het niks vinden. Maar zo maakt ieder zijn eigen keuzes.
ricardo
@spotmelker

heb eeen voersaldo van 4624 /ha wat tel je er nog meeer van af, tel ik veearts zaad plant goed en mestoffen gewasbescherming en ov toegerekende eraf blijft er 4139 over, altijd nog beter dan verhuren dus?
spotmelker
@ricardoHoeveel melk/ha? Een mooi saldo.
spotmelker
@jan is hobbyboer FF ter verduidelijking, het gaat er om dat je bij het wegvallen van melkquotum niet als een raket moet gaan melken ten faveure van de (intensieve) akkerbouwgewassen die er nu geteeld worden. In de meerjarige opbrengstenrange geld hier de volgorde bloembollen, zaaiuien, pootaardappelen, gras/melken, graan. En verhuren voor hoogsaldogewassen is risico/arbeidsarm. Verder snap ik niet waarom je met spotmarkt, quotumverkoop en heropstartplannen aankomt, is hier n.v.t.
ricardo
@spotmelker12652 kg ha incl sbb land
+1
pieta
@ricardo
Dan heb je iig geval een goed saldo.
MTSTAMMINGA
@ricardo
Met melk tel je stadbos wel mee,en met saldo de ha niet??

Jij kunt wel voor 2000 euro graslandhuren verdien je er nog aan 😞 😄
Coen
@ricardo , de afgelopen jaren bij 15 tot 20 ton melk per hectare nimmer < 4.000 euro saldo (excl. BT) gezeten, boekjaar 2013 was natuurlijk een echte topper 😄
ricardo
@MTSTAMMINGA
Beide keren SBB mee geteld, anders is saldo hoger 😄
Coen
@MTSTAMMINGA , met teelt- en bewerkingskosten zit je al snel op een heel behoorlijke kostenpost voor dat ruwvoer 😞
als je dan ook nog een stal moet bijbouwen voor het vee en nog wat arbeidskosten rekent komt de kostprijs snel > 40 cent per kg melk 😞
meelezer10
@Coen
dan blijft er onder aan de streep ook meer dan 1500 euro per hectare over.

ps in je voorgaande reactie < is minder dan moet zeker > zijn
+2
Coen
@meelezer10 , nimmer < is gelijk aan altijd >
Clooney

Veel willen van 'tjongvee af.
jan is hobbyboer
ik niet
Coen
eigen jongvee is en blijft de basis 😄 echter niet meer dan strikt noodzakelijk voor vervanging, bij ons al jaren 65 tot 70%
velen willen nog meer jongvee.
koetje 10
ja, bij een ander dan toch.
koetje 10
ja, bij een ander dan toch.
twentenaar
Velen willen ruwvoer bijkopen
arjankok_
zit hier op landgoed, heeft 80% bouwplannen,wordt straks dus veel voer kopen voor TORENHOGE prijzen
+1
Kenijor
Koop je toch niet, als je t te hoog vind
arjankok_
hou de bouwplannen voorlopig in de kast,scheelt ook veel voer en werk
pinokkio
@arjankok_
dus je hebt ze wel?
arjankok_
@pinokkioJA vergunning om openfrontstal voor jongvee/drogekoeien,kan van 80 naar 130 mk maar ligt al 1,5jr in de kast
gezienus
@arjankok_ 2 jaar dan zijn ze hier verlöpen
arjankok_
@gezienusvast de palen slaan of zoiets kun je weer jaren voorruit of ik bedoel stil staan
+3
mlkvhoudr
Kijk een pachter er bij dat is goed te horen als de eigendomsboeren weer eens denken dat het bij pachters allemaal veel makkelijker is.

De enorme groeiplannen van mijn collega's op dit landgoed vallen wel mee, maar verwacht net als jou wel druk omhoog op de ruwvoerprijzen.

Zelf ga ik zeker niet meer koeien houden de komende tijd en ga veel minder jongvee aanhouden, dat moet toch ook aanzienlijk schelen in de ruwvoerpositie, laat een ander dan maar lekker spiegelen..........
+3
gezienus
nog eens een keer een onderzoek instellen als de melkprijs onder de 30 cent licht ben benieuwd wat dan het resultaat is
jan is hobbyboer
Dat lukt ook wel op een sigarendoos.Dat kan hier bij de meeste boeren in NL allang niet meer, binnen de korste keren stroomt de melk weer over de akkers.
+1
jan 1
Een plan hebben is wat anders als een plan uitvoeren,degene die hier gebouwd hebben zijn voor vervanging vd 30 jr oude stal gegaan plus een 40/50 boxen extra.Is wel nodig want het aantal stoppers gaat de komende 10 jr ook door.
+1
George
Hoezo nodig Jan 1?
Jij voelt je gedwongen om meer te gaan melken omdat andere stoppen?
+2
jan 1
Quote:
@: Hoezo nodig Jan 1?
Jij voelt je gedwongen om meer te gaan melken omdat andere stoppen?
Re

Jij vat het nogal neg op:)
Volgens mij een natuurlijk verloop;
30 jaar geleden zaten de boeren(bedrijfsgebouwen) hier ongeveer 50 mtr van elkaar vandaan(lintbebouwing)nu zit er soms 500 mtr tussen,gaten worden in toekomst alleen maar groter.

@George,ik probeer een juiste weergave te geven van wat hier gebeurd,nix meer of minder!Het is in mijn ogen goed dat ook hier de melkveehouderij een sterke tak is en blijft,en dat ik er(samen met anderen) een bijdrage aan mag leveren vind ik nog steeds hartstikke mooi..Belangrijk voor de opvolging, en dienstverlenende bedrijven blijven in de buurt.
gezienus
@jan 1
die 40 a 50 boxen bin je gewoon nodig

volgende maak maar eens een plan van nieuw bouw incl alles voor 80 mkoeien en probeer dat naar eens rond te rekenen stop je er 120 in is het verhaal anders
casev
@jan 1
Als ik bij jullie door de buurt rij vanaf lopik, zie ik alleen maar nieuwe ligboxenstallen.

Daarnaast staat er in de hele omgeving eigenlijk niks te koop. En als ik hier in de buurt kijk, is het % met opvolgers toch groter dan landelijk beweerd word.
+2
George
@gezienus
Lijkt steeds meer op de varkenshouderij , alsmaar groter om rendabel te kunnen produceren. Waarbij ik echter beter het woordje rendabel kan weglaten.
George
@jan 1
Gaten van 500 meter? Hier zijn al dorpen waar maar 1 melkveehouder zit.
jan 1
Quote:
@casev: Als ik bij jullie door de buurt rij vanaf lopik, zie ik alleen maar nieuwe ligboxenstallen.

Daarnaast staat er in de hele omgeving eigenlijk niks te koop. En als ik hier in de buurt kijk, is het % met opvolgers toch groter dan landelijk be

Zijn best veel opvolgers hier,zit nog al wat bedrijven in stille verkoop tussen denk ik,soms verouderd ,maar kunnen weer samengevoegd worden..
casev
@George
Bij jullie gaat dit verhaal meer op voor het aantal varkenshouders denk ik?

Hoeveel zijn er daarvan over 10 jaar nog over?
+1
gezienus
@casev
nog intresse casev andere kant van de ems waar ik zit kun je 600 melken
duitseboerderijen.nl/?page_id=67
casev
@gezienus
Met alle respect gezienus, maar ik word niet heel enthousiast van ost-friesland. Dan rij ik veel liever nog een stukje verder naar denemarken.
MTSTAMMINGA
@casev
Daar wordt de boel ook alweer duurder !!!!!
+1
George
@casev
Er zijn hier niet veel varkenshouders meer. Die er nog zijn hebben gruwelijk geïnvesteerd in grote stallen en zullen niet (kunnen) stoppen. Wat dat betreft lijkt de melkveehouderij dezelfde kant opgaat.
gezienus
wat is groot?? luister naar de getalen waanzinig
de hoef
prachtig alles gaat lekker rustig ,en alles direct schoon .
+1
spotmelker
totdat de waterbron verzilt/opdroogt.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: totdat de waterbron verzilt/opdroogt.

Ik denk dat het opdrogen van de oliebron een groter probleem zou zijn. Dit soort gekkigheid heeft toch nix met boeren te maken, is gewoon een statussymbool van een sheik die het verst wil plassen. De een koopt paarden van 10 miljoen, de ander bouwt een wolkenkrabber van een km hoog en deze sheik wil de meeste koeien ter wereld hebben. En als geld dan geen probleem is krijg je zoiets. Van mij mag ie, want de boeren in Nederland hebben het er goed mee, elk jaar bergen vaarzen naar dat soort landen, want koeien heel oud laten worden is niet echt de specialiteit van sheiks.
oldhuus
Je snapt ook niet waarom ze altijd holsteins naar al die 3e wereldlanden en woestijn sturen, andere rassen als brown swiss/jersey kunnen veel beter met hitte en kou omgaan.
+1
George
Inderdaad waanzinnige waanzin.
+1
Coen
inmiddels uitgevoerd 😄
lc.x-cago.net/20140607/public/…

Trots op megastal

‘Vaak wordt er maar wat geroepen als het over dierenwelzijn gaat’

Door minder contact met de mest is er minder ammoniakvorming

Drie miljoen euro investeerde maatschap Van Weperen in Oosterwolde gedurende drie jaar in modernisering en uitbreiding van hun melkveebedrijf.
,,Onze koeien lopen weer met lange passen, vol zelfvertrouwen.”

Klaas en Jan van Weperen zijn geen doorsneeboeren.
Met 500 melkkoeien runnen ze een van de grootste melkveebedrijven van Friesland en regelmatig zijn ze buiten het boerenerf actief.
Zo begeleidt Klaas van Weperen,wiens zoon Jan K. ook in de maatschap zit, collega-boeren met bouwprojecten en ammoniakwetgeving en was Jan jarenlang bestuurlijk actief in de fokkerij en landbouworganisaties. Nu is hij docent aan het Nordwin College en columnist in dagblad Boerderij Vandaag.
Regelmatig roert hij zich in kwesties als megastallen en weidegang. Zo verzet hij zich fel tegen het beeld dat boeren die hun vee het jaarrond op stal houden en die kun koeien geen gras voorschotelen, minder oog zouden hebben voor dierenwelzijn en duurzaamheid.

Tegen die achtergrond houden ze komende vrijdag en zaterdag een open dag op hun melkveebedrijf. Niet alleen voor boeren en aanverwante agrarische betrokkenen, maar ook voor de burger. ,,Vaak wordt er maar wat geroepen als het over dierenwelzijn gaat. Nu kunnen ze het met eigen ogen aanschouwen. We gaan ons zelf niet oppoetsen maar we zijn wel trots hoe hier melk wordt geproduceerd’’, zegt Jan van Weperen.
Eigenlijk beginnen de open dagen donderdagavond al, want dan is de buurt uitgenodigd. Ook presenteren zich de circa vijftig bedrijven die hun steentje hebben bijdragen aan het grote bouwproject.

Drie jaar geleden besloten de Van Weperens tot een ingrijpende modernisering van het melkveebedrijf. De groei van de veestapel ging ietwat ten koste van het dierenwelzijn. Zo moesten de koeien steeds langer in de wachtruimte verblijven voordat ze gemolken konden worden en de ventilatie was niet meer optimaal.
Ook de interne logistiek op het grote boerenerf was verre van efficiënt.
Die efficiencywinst zou minder werk betekenen voor de zeven (parttime) medewerkers. ,,Dat wilden we niet. Twee van onze mensen werken hier al 25 jaar”, zegt Klaas van Weperen. ,,Mede daarom hebben we aan de modernisering een uitbreiding gekoppeld: van 500 naar 600 koeien en van 5 miljoen kilo melk naar 6 miljoen kilo.’’

De afgelopen drie jaar is er een nieuwe melkveestal verrezen en een
nieuw onderkomen voor het jongvee. Imposant is vooral de nieuwe melkruimte. In een enorme carrousel kunnen veertig koeien tegelijkertijd worden gemolken, de helft meer dan voorheen. De dieren kunnen via hoge ramen naar buiten gluren en buitenstaanders uiteraard naar binnen.
Na het melken lopen ze naar een super geventileerde, lichte en koele stal.
De grote welzijnswinst voor hun vee behalen de Van Weperens door het uitbannen van beton. Er is weliswaar veel beton in de stal verwerkt, maar de koeien komen er niet meer mee in aanraking. Ze liggen op rubberen matten, de stalvloeren zijn eveneens afgedekt met rubber. Dat geeft veel meer grip bij het lopen. ,,Voorheen schuifelde een deel van de koeien voorzichtigjes, uit angst om te vallen. Nu lopen ze weer met lange passen, vol zelfvertrouwen’’, aldus Jan van Weperen. Het gaat bovendien om zeer brede stalvloeren, zodat er voldoende vluchtruimte is als dominante koeien zich wensen te profileren.

Opvallend is verder dat de boxafscheidingen niet meer van staal zijn,
maar van kunststof. Hoe simpel kan het zijn. De koeien liggen tussen
rechte kunststofbalken. Kneuzingen bij de koeien zijn daarmee verleden
tijd want kunststof geeft mee, staal niet.

,,Door al die verbeteringen hopen we de gemiddelde leeftijd van onze
koeien met een jaar op te krikken’’, verklaart Jan K. van Weperen. ,,Nu zit die op het landelijk gemiddelde: ongeveer 5,5 jaar.’’

Op milieugebied heeft de maatschap uit Oosterwolde geïnvesteerd in ammoniakreductie met een zogeheten berg- en dalvloer. De koeienurine glijdt snel naar de mestkelder. Er is minder contact met de mest en daardoor minder ammoniakvorming. Bovendien bevat de mestrobot een watervernevelaar. Ook dat reduceert de uitstoot van ammoniak.
Een innovatie is verder het voetbad voor klauwontsmetting. Daardoor
hoeft er aanzienlijk minder kopersulfaat en formaline gebruikt te
worden, bepaald niet de meest milieuvriendelijke stoffen. Ook is de stal uitgerust met de meest energiebesparende materialen voor verlichting en melkkoeling. Ondanks de uitbreiding van de stal, wordt het stroomverbruik met 20 procent teruggebracht tot zo’n 200.000 kWh.

Op hoeveel mensen wij rekenen? ,,Veel’’, vermoedt Jan van Weperen.
,,Toen we 21 jaar geleden onze nieuwe melkstal in gebruik namen, trok de open dag 4000 mensen. Ik denk dat het er nu wat meer worden.’’
Met de investeringen kunnen de Van Weperens weer 20 tot 25 jaar vooruit. Mogelijk dat de zesde generatie zich dan al heeft aangediend om te boeren aan de Jardinga bij Oosterwolde.
Opvallend is dat ze gedurende al die jaren hun tractordealer trouw zijn gebleven: Bakker in Ulrum. ,,Als het goed voldoet, veranderen we niet’’, zegt Klaas van Weperen.
ricardo
Maar even kijken volgende week, ben benieuwd naar de vrijlig boxen met green bedding zonder achter rand, krijgt de mest dan wel tijd om op te drogen, of liggen de koeien altijd in enigszins natte shit.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stal , koeien , investeren , stallen , melkveehouders , jongveestal , agridirect en bouwplannen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
72
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
1