Landbouwgrond belastingvrij

Dus laat je grond regelmatig herwaarderen als je denkt dat de landbouwvrijstelling vroeg of laat afgeschaft wordt :)

Het wordt voor agrariërs mogelijk om na herwaardering van landbouwgrond het verschil in waarde vrij te stellen van belasting. Deze uitspraak heeft het Gerechtshof van Leeuwarden gedaan in een proces dat advies- en accountantsorganisatie accon■avm namens 4000 klanten had aangespannen tegen het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst. Volgens het Hof valt de opwaardering onder de landbouwvrijstelling. Enkele miljarden euro's bij Nederlandse landbouwbedrijven zijn door deze uitspraak niet belastbaar, indien de overheid besluit om de landbouwvrijstelling af te schaffen.

accon■avm interpreteerde de regels rond herwaardering van landbouwgrond op een wijze waar de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën zich niet in konden vinden. Daarom besloot de advies- en accountantsorganisatie om deze discussie voor de Belastingrechter te brengen. Na vier jaar procederen oordeelt het Hof nu in positieve zin voor accon■avm en haar klanten.

meer boerenbusiness.nl/artikel/item/…

Deel dit artikel

Reacties

+1
gaitwillemjan
goed gedaan accon avm !!!!
-2
meelezer10
Zeg maar dag tegen de landbouwvrijstelling.
wenters
Boven jou hangt zeker altijd een donkere wolk, of neet dan...........?
meelezer10
Dit is wat ik denk ik had het ook liever anders gezien. links of rechts om de overheid zal een inkomstenbron niet laten vaaren
+1
gaitwillemjan
waarom dan dit doet accon avm voor niets,hoe kom je er bij ????
wenters
Zo zie je maar, de aanhouder wint, ook na 4 jaar procederen. Elke overwinning is er één, ook al is het een kleine...!
meelezer10
De boeren die stoppen moeten nu afrekenen met de belasting. Bij velen is de boekwaarde een stuk kleiner dan de vrijeverkoopwaarde. Deze uitspraak zorgt er voor dat de inkomstenbron bij de overheid een stuk kleiner wordt. 1 ding wat de overheid nu niet kan gebruiken. dus wat zullen ze hier aan doen?
+1
Frans1
Quote:
@meelezer10: De boeren die stoppen moeten nu afrekenen met de belasting. Bij velen is de boekwaarde een stuk kleiner dan de vrijeverkoopwaarde. Deze uitspraak zorgt er voor dat de inkomstenbron bij de overheid een stuk kleiner wordt.

Nee,dit valt onder de landbouwvrijstelling,waardestijging van grond is onbelast.
+1
henvertje
Wij hebben vorig jaar de grond laten herwaarderen, maar het is natuurlijk nooit verkeerd om de te verwachten belasting maatregelen net een stapje voor te zijn.
gaitwillemjan
dit hadden wij 4 jaar geleden al gedaan ,bij ons is niet zeker of we een opvolger hebben vandaar.
volgens mij is meelezer 10 een beetje jalours,wij zeggen toch ook niet alle bedrijven alle btw gewoon betalen !!!!
meelezer10
@gaitwillemjan ik zou niet weten waar ik jalours op moet zijn. als het goed is heb ik de eerste 25 jaar hier nog niets mee van doen. Jullie hebben de grond laten opwaarderen heb je toen ook af moeten rekenen met de belasting.
Hakselaar
Het is alleen wel een nadeel dat als we er met zijn allen op inspelen dat de landbouwvrijstelling wordt afgeschaft de kans groot is dat deze ook werkelijk wordt afgeschaft. Het herwaarderen/advies is in elk geval een leuke bij verdienste voor taxateurs en accountantsbureaus.
Over een paar jaar komen ze misschien met de mogelijkheid van een eventuele belasting op bedrijfsvermogen en hoe we hier het beste op kunnen inspelen.
Coen
als die boeven-politici in Den Haag straks het bedrijfsvermogen gaan belasten zijn de rapen pas echt gaar 😞
meelezer10
Als ze het bedrijfsvermogen gaan belasten kunnen we beter maar niet opwaarderen.
+2
pieta
Accon heeft toch niet de landbouwvrijstelling binnengehaald. Ze heeft bereikt dat de landbouwvrijstelling ook van toepassing is bij een tussentijdse herwaardering. Dus waarom zou dit gevolgen hebben als afschaffing ervan?
meelezer10
In het artikel staat het volgende geschreven

Volgens het Hof valt de opwaardering onder de landbouwvrijstelling.

Wat gebeurd er nou als de overheid de landbouwvrijstelling per direct afschaft? Iedereen die dan nog niet heeft opgewaardeerd kan dat dan niet meer.
+2
Hakselaar
Als we er allemaal vanuit gaan dat de landbouwvrijstelling wordt afgeschaft is het voor de politiek ook niet meer zo moelijk om dit ook werkelijk te doen.

Wat Accon nu precies berijkt heeft weet ik ook niet goed. Bij mijn weten kun altijd al bij de vorming of wijziging van een maatschap de grond herwaarderen en gebruik maken van de landbouwvrijstelling.
pieta
Volgens mij was dat precies waar het om ging. De belastingdienst ging niet akkoord met opwaarderen. Heel vroeger kon je meen ik, fiscaal bedrijfsmatig, een woonhuis zetten en na de realisatie ervan in bewoonde staat tegen 60% vd waarde overboeken naar privé. Mooie aftrekpost.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot belasting , landbouwgrond , overheid , grond , twitter , uitspraak , vrijstelling , regels , herwaarderen en landbouwvrijstelling ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
15