Meten is weten

Ben vandaag wezen kijken bij een praktijkproef met ammoniakemissie-metingen direct na het uitrijden van mest in Zuidwolde (GR). Er is op 3 manieren omgerekend 18 kuub mest per hectare uitgereden. oa door de duospray van Klaas Wolters, bovengronds met spreidplaat (wel gemengd met 1/3 water) en ongemengd met een "gewone" zodebemester. Voor de proef werd een veld met palen opgericht met op 3 verschillende hoogten meetbuisjes.

Hier alvast enkele foto's, later ook nog video:

klik voor meer foto's

Deel dit artikel

Reacties

+3
Hidde 97
Ik ben benieuwd wat er uit de proef komt !
+3
hans m
Hidde: niks bijzonders, bij al de 3 methodes komt ongeveer net zoveel ammoniak vrij. Bij de eerste direct, later weinig, bij de zodenbemester eerst weinig en later meer!
+2
Grasbaal
Een van de redenen van deze proef is om aan te tonen dat de ammoniak die vervluchtigt bij het uitrijden van mest geen kilometers verder neerslaat.

'Bodemcommissie mag adviseren over ammoniakemissie': boerderij.nl/Home/Nieuws/… hier de kamervragen: tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/…
giant-kevin-jd
@Grasbaal maar waarom hebben jullie het mest gemengd met water? 1/3
+1
Grasbaal
Dat is om de verschillen tussen de duospray en gemengd bovengronds uitrijden te kunnen meten.
ErikSmale
@Grasbaal, heb je toevallig ook nog foto's in close-up van de zode waar de drie methode's op zijn toegepast?

Kon er zelf helaas niet bij zijn maar ben heel benieuwd!!
+1
Grasbaal
Nee, niet heel dichtbij. Dichter als zo heb ik niet:

ErikSmale
Middelste plaatje duospray onderste gewone ketsplaat met verdunde mest??

maar dit is al prima!!
Grasbaal
+3
Grasbaal
Interessant:

Stikstofdepositie op natuur veel lager dan verondersteld

Ammoniak (een stikstofverbinding) kan een verwoestende invloed hebben op de natuur. Maar hoeveel ammoniak vanuit de veehouderij nu precies op onze natuurgebieden terecht komt, is een mysterie. Overheid en wetenschap veronderstellen op basis van berekeningen dat dit veel is en hebben daarop het beleid gebaseerd. Maar als je kijkt naar de werkelijke metingen, dan is dat minder. V-focus onderzocht de verschillen tussen de berekende en gemeten uitkomsten.

Meer: v-focus.nl/2014/05/…
DirkdVGP
Blijft moeilijk verhaal met emissie, feit is wel dat het grasgewas bevuilt is met mest, wat mee omhoog groeit. Hierna 'moeten' de koeien dit besmeurde gras weer opeten of je maait het mee de kuilbult in.

Ik denk dat met bovengronds uitrijden (wat voor manier dan ook) gras groei kost omdat je je zonnepaneeltjes bevuild.
ErikSmale
daarom duospray, zie foto
+1
Grasbaal
De mest gemengd met water viel me ook mee.. hoop dat er direct geen regen in Groningen valt zodat de verschillen goed te zien zijn.
+2
MTSTAMMINGA
@Grasbaal
Is er albekend wat gras het beste groeide bij wat voor systeem ?
Macccspan
Gisterenmorgen lang gesprek gehad met ambtenaar van ministerie over ROV en amoniakmeetingen voor wat betreft uitstoot amoniak blijken de metingen toch wel een groote mate "natte vingerwerk" te zijn maar in vele zaken toch verplicht. Dus zullen we deze metingen ook met een korrel zout moeten nemen?
+4
Grasbaal
Heel zuur:

Volgens V-focus hebben emissiearme stallen, het afdekken van mestsilo's en de emissiearme aanwending van mest tot nu toe geen meetbaar effect gehad op de luchtkwaliteit: boerderij.nl/Home/Nieuws/…
+1
spotmelker
Die maatregelen leidden alleen maar tot uitstel van executie voor wat betreft ammoniak. De bijbehorende risico's weten we inmiddels helaas ook. Het wordt tijd dat er een punt achter die idioterie komt. Wellicht biedt
uitkomst
cs-agrar
dit aeromixen doet niet veel met de korst/drijflaag op de mest. Zou het meer een idee vinden op bij de gangbare mixer een persluchtaanlsuiting erbij te maken, en zo na de mixer er lucht bij in te helpen. Karste heeft wel eens verteld dat hij elektrische mixers had, welke elke nacht een kwartier hun werk deden. Als er dan ook direct wat lucht bij in gepompt wordt, en hoeft dan ook niet eens door een zware compressor te zijn, bereikt je volgens mij hetzelfde idee achter aeromix, maar dan simpeler
+1
spotmelker
@cs-agrar Met een aeromix moet je direct starten, dus niet als de put al bijna half vol is en/of er al een drijflaag gevormd is. De ingebrachte lucht legt de bacterie stil die de ureum omzet in ammoniak en voorkomt de vorming van andere (giftige) gassen. Wanneer je lucht toevoegt bij mixen ben je al te laat, de omzetting heeft dan al plaatsgevonden. Ik heb het systeem gezien bij een gebruiker die ook met bedrijfsreportage in de Veldpost stond. Op het oog is het moeilijk oordelen maar zonder mixen de put schoon leeg kunnen rijden is wel een pluspunt. Wat ik zelf het interessantste vind is of het gras er sneller/beter/gezonder van groeit. Daar is hier in NL nog weinig van bekend. Mocht blijken dat dat wel zo is dan kun je uit economisch oogpunt zo'n systeem overwegen en hoef je niet te wachten op verplichte emissiemaatregelen.
+1
jorisdriepinter
@cs-agrar
Denk niet dat je een compressor nodig bent. Zoveel druk is er niet nodig. Een oude vacuümpomp lijkt mij al voldoende. Als je met dichte vloeren werkt en een elektrische mixer in de afstortput hebt dan kun je ammoniak vorming mischien wel voorkomen.
Ik vraag me alleen af wat er dan na die tijd gaat gebeuren als je de mest vanuit de afstortput naar desilo hebt gepompt. Krijg je daar dan alsnog de ammoniak.
ErikSmale
Wel frappant dat V-focus in dat rijtje de invoering van de zodebemester (bewust?) achterwege laat. Sinds invoering ervan is namelijk nul effect geweest.
Nevergiveup
@Grasbaal Ik meng de mest gelijk met 1/3 eater aan.in de mest put als de loonwerker die brengt. Dat heeft wel degelijk tot gevolg dat er minder emissie uit de kelder komt , de mest word veel "rustiger".

Ik doe dat met opgevangen regenwater van de schuur , ik snap dat iedereen dat niet kan maar is helemaal 👌
Adri-JD850
De werkelijke oorzaak ligt in de bebouwde kom de ammoniak die daar vrijkomt door de riool is vele malen hoger dan die paar koeien.Alle riool systemen hebben een ontluchting om het weg laten lopen van afvalwater te vergemakkelijken deze ontluchting staat rechtstreeks in een open verbinding naar de buiten lucht, wat denk je van de straat kolken als die 'droog' staan en de riooldeksels in de straat zijn ook niet lucht dicht.
En wat te zeggen van de riool zuivering installatie die zijn ook buiten en daar komt geen ammoniak bij vrij?
+1
hobbyboer
Ik vind/vond het idee van de duospray altijd wel mooi, maar nu ik het werk voor het eerst zie vind ik het eigenlijk nog best wel tegenvallen hoe vies het gras nog is. Misschien dat het met meer water of regenachtig weer beter gaat?
Grasbaal
Hier het videoverslag van de #Ammoniakmeetdag

+6
MTSTAMMINGA
Water bijmengen,water er over heensproeien deden we voor de superheffing ookal Om meergras opbrengst te krijgen en schooner gras te stalvoeren te hebben

Wij boeren weten wel hoe we mest goed en simpel Goedkunnen benutten,Nu de ..............
Doen hier momenteel ook weer regen water in de put
Bemesten hier met sleepvoet en vind die opgedroogde meststrookjes maar niets op het landt
ErikSmale
Mooie beelden Co!
+4
diekman
Ik vindt het geen goede meting met de werkelijkheid.
Want bovengronds uitrijden doe je niet met schraal droog weer maar in de regen. Dan heb je het echte resultaat.
+2
Grasbaal
Naast de Duospray is er nu ook een triplespray ontwikkeld
+1
spotmelker
Deze machine heeft alweer wat updates gehad en gaat nu op Dairy Campus meedraaien in grasopbrengst-onderzoek.
friese koemelker
Jaarlijks 9000 m3 mest uit rijden .hoeveel water er bij? En dat vaak op drasiger land .Hoeveel tijd,hoeveel extra gewicht,hoeveel extra dure Ddiesel kost dit flutverhaal weer
+4
jorisdriepinter
Als je met water toevoegen een halve kg N per kuub wint en dat resulteert in 3 kg extra eiwit productie per kuub uitgereden drijfmest op grasland maal de eiwit prijs dan is het verhaal niet zo flut meer.
+1
spotmelker
Daabij hoeft er geen 3 of meer ton zware en brandstofslurpende zodebemester door de grond gesleurd te worden die na een paar jaar gereviseerd of in het oud ijzer gedumpt kan worden.
+1
jorisdriepinter
Sleepslangen met extra water
Geen bodem verdichting meer door zware tank en betere N werking
Het is niet zo moeilijk
+2
Grasbaal
Na al die jaren onderzoek helaas nog steeds geen duidelijkheid - meten is dus niet weten
+3
GJKlaassen
@Grasbaal of niet willen weten...

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , ammoniak , zodebemester , duospray , bovengronds , uitrijden en meten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!