Wageningen UR: Fosfaatkunstmest niet nodig.

Op pagina 29 van Melkvee een artikel over kunstmest-fosfaatbemesting in de maisteelt.Bij toediening van drijfmest in de rij is er nagenoeg geen opbrengstdaling tov een extra bemesting met kunstmestfosfaat in de rij. Opbrengstdaling zou ca 200 kg drogestof per hectare zijn. Er is geen kosten baten analyse beschikbaar.

Wie weet er meer van dit onderzoek, klopt dit ???

Deel dit artikel

Reacties

Richard1
uitgaande van 1,9 P per kg ds mais, betekend 4.5 P205 g/kg ds. Bij een opbrengst van 15000 kg ds zit je dus op 67,5 kg P205 per ha. en bij 20000 kg ds zit je op 90 kg P2O5. Op bouwland neutraal mag je 65 kg P2O5 brengen in 2014 en daarna nog 60. dus hoeveel onderzoek heb je nodig?
david2
hier in de buurt ook een paar boeren die doen zaaien en te gelijk mest in de rij met sleepslang en GEEN rijen bemesting erbij doen dit al een aantal jaren en volgens mij met goede resultaten, ik zelf doe het niet omdat er maar 1 loonwerker met zo'n machine hier in de omgeving is en die komt ook nog 40 km hier vandaan, dus niet zo makkelijk met je planning e.d. dus doe het nog traditioneel maar misschien volgend jaar ook maar gaan doen
loonbedrijfstigter.nl/content/ma%C3%AFsteelt-0/
+1
hans m
Drijfmest in de rij wordt al vanaf de eeuwwisseling toegepast.
De kunstmest kouter van de maiszaaimachine wordt vervangen door een mestkouter aan beide zijde van of voor het zaaielement.
Beide zijde houdt in +/- 10 naast de zaairij; hart op hart 20 cm.
Mest komt uit de tank (zaaimachine achter de mesttank) of via sleepslang gedoseerd in de mestkouters.
Als het zaaibed diep genoeg is bewerkt(8-10 cm.)en mooi droog is, kan er 40-50 m3 drijfmest per ha. worden geïnjecteerd.
Laatste jaren zijn er ook systemen waarbij de mest 2-4 weken voor zaai wordt geïnjecteerd, met RTK/GPS wordt de plaatsing opgeslagen en met de zelfde of trekker of d.m.v. uitwisseling gegevens wordt de maïs ingezaaid.
Bij die mestgift van 40-50 m3 is geen aanvullende kunstmest nodig.
Veldproeven op de Waiboer hoeve Lelystad hebben aangetoond dat op deze manier een zelfde of hogere opbrengst wordt gehaald, dan wanneer er volvelds is bemest met 50 m3 rdm. en aangevuld met 150 kg maïsmap in de rij.
pieta
Mag dat bovengronds?
melktkoeien
allemaal erg leuk, leuk op kleine percelen. Alleen maar kostprijs verhogend en slecht voor de grond. Zolang iedereen deze onzin bedenkt , denkt de regering ook nog dat ze op de goede weg zijn.Dus over een paar jaar nog weer een beetje minder.
+1
WRV70
Het is iedere keer hetzelfde liedje als het ministerie een aanscherping heeft bekend gemaakt wordt dit nog een dik en dubbel positief beoordeeld door een of andere omhooggevallen veel te dik betaalde schriftgeleerde uit Wageningen. Met als antwoord dat de regelgeving allemaal wel meevalt en we er prima mee uit de voeten kunnen. Die heren uit Wageningen komen dan weer met een veel te duur onderzoek wat voor ons praktische boeren meestal niet goed uitpakt.
Mooi ding dat sleepslangen met je zaaimachine. Zijn maar enkele gebieden waar dit nog wel te doen is maar wat hierboven al gezegd word
veel te duur in gebieden met een matige verkaveling.
+2
dorpsrandhoeve
Ze zijn daar gewoon idioot. Wij zien de pw waarden in de grondmonsters elke 4 jaar zakken. We brengen dus minder fosfaat dan het gewas onttrekt. Als je het dus niet met de drijfmest kunt geven en ook niet met kunstmest mag geven, dan verminder de de vruchtbaarheid van de grond.
spotmelker
En desondanks favoriete raadgevers van EZ. Beleidsmatige kronkels vinden ergens hun oorsprong.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , melkvee , fosfaat , kunstmest , bemesting , drijfmest en fosfaatkunstmest ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
2