Kringetje collega's wordt alleen maar kleiner

We hebben al veel collega melkveehouders zien stoppen in onze directe omgeving afgelopen 25 jaar. Voor sommige een zegen voor andere een ....Vandaag een zwarte dag voor onze vrienden en buren. Na zoveel jaren met veel plezier en passie tussen de koeien gaan de melkkoeien vandaag weg .... 😞.

Deel dit artikel

Reacties

jan 1
Boerin,wat ga je na melkveehouders tijdperk doen,jongvee akkeren hobby,s?
DeBoerin
Jan 1 niet bij ons maar bij onze vrienden/buren zijn zo juist de koeien weggegaan. Het is de bedoeling dat ze met jongvee verder gaan. Van de 6 jeugdvrienden (van mijn man) die het ouderlijk melkveebedrijf overgenomen hebben is dit de 4e die zijn melkkoeien opruimt 😞 .
En dat terwijl ze allemaal nog min. 15 jaar moeten voor ze aan pensioen zijn.
de hoef
ze hebben toch geen kwaai vrouw zeker
pieta
Waarom doen ze ze dan weg? Ziekte, ongeval, geen zin, financiën etc
veermannetje
@pieta
Wat is er mis mee om 15 jaar voor je AOW met pensioen te kunnen gaan? 😄
pieta
@veermannetje
Helemaal niets, dat valt bij mij onder de categorie geen zin. Smiley. Van mij mogen ze gerust stoppen, ik denk alleen bij eenieder die nu stopt waarom ben je niet nog tien jaar eerder gestopt.
veermannetje
@pieta Ik denk alleen, waarom kan iemand bij de laatste categorie wel economisch denken en gaat hij bij de eerste de sociale toer op. Multiple-choice hokje 3 zal vast wel het goede antwoord zijn. Smiley-smiley.
+2
DeBoerin
Quote:
@pieta: veermannetje

Niets mis mee om op je 52e (of al eerder) met pensioen te gaan, helaas is dat bij dit bedrijf net zoals bij de meesten denk ik niet het geval.
Pacht bedrijf, dus helemaal stoppen is geen optie zonder te verhuizen, gezondheid is de aanleiding.
Van de andere 3 is er slechts 1 die kon stoppen met werken toen hij ca. 10 jaar geleden op zijn 42 zijn quotum en een groot deel van zijn grond verkocht aan een projectontwikkelaar voor een golfbaan die nog steeds niet gerealiseerd is. Komt bij dat het ook nog een vrijgezel is die bij zijn ouders woonde. "Hobby" nu een grote trekker met zandkar.
De 2e bleek veel moeite met wet en regelgeving te hebben, gevolg gezondheidsklachten, nu als ZZP-er veel gelukkiger maar met 5 opgroeiende kinderen kon hij niet met vervroegd pensioen.
De 3e had een minder rendabel bedrijf en misschien ook wel een "kwaai vrouw" die haar eerdere interesse in de melkveehouderij totaal verloren was.
Zo zie je maar ieder stoppend bedrijf zijn eigen verhaal.
+2
oldhuus
@DeBoerin
En ze hadden allemaal geen opvolger?
Het lijkt mij op je 55e lastig boeren als je weet dat niemand je bedrijf gaat opvolgen, of je moet het prachtig werk vinden.
DeBoerin
@oldhuus
de 1e en vrijgezel niet dat we weten 😉
de 2e heeft 4 zonen en 1 dochter maar als je zelf al moeite hebt met alle regeltjes is het logisch denk ik dat je je (toen nog jonge) kinderen iets anders adviseert.
de 3e heeft 2 zonen en een dochter maar rendement van zijn bedrijf noopte ook daar tot andere keuzes (ook daar kinderen nog te jong toen keuzes gemaakt zijn)
4e mogelijke opvolgster, maar ..... dit is nog te vers om te vragen of dit geen serieuze mogelijkheid was. We weten pas een week of 6 dat ook zij vandaag voor de laatste keer gingen melken.
Nu nog 2 melkveehouders op verjaardagsfeestjes van vrienden, en ook nummer 5 weet al dat hij geen opvolgers heeft.
Wij hebben een bedrijf met gezonde omvang en een goed gemotiveerde opvolger (met een geinteresseerde vriendin)maar bovenstaande maakt dat het vandaag toch niet helemaal mijn dag is.
paul1
Je kunt wel stoppen, maar dan zul je toch eerst een koper moeten hebben....
+5
gezienus
Hier Ook geen opvolger helemaal geen interesse er in. vind het wel jammer maar is nu éénmaal zo Kunnwn goed leren dus daar krijgt ze ván ons de volle ondersteuning
Móet ook Nog 16 jaar en Heb er plezier in maar er is meer Als boer of boerin zijn En mocht ik er morgen méé stoppen zie míj zélf niet als mislukkeling
+2
MTSTAMMINGA
Geen opvolger geeft niet dat probleem lost zich vanzelf weleens op 😞
Geen zin er meer in of geen aardigeheid er meer aan is VELEN malen erger 😞

En wat betreft regelgeefving Een buurman zei eens
Eerste was mijn moeder baas Toen dacht ik ga trouwen heb ik ook wat te zeggen Verdorie is de vrouwbaas En toen werd ik boer is de minster verdorie meebaas 😄 Maar een ding scheelt zei hij ik ben er ondertussen aan gewent
+5
de hoef
hier ben ik de baas kars ,als ik zeg ik ga stofzuigen dan ga ik ook stofzuigen
+1
DeBoerin
Quote:
@de hoef: hier ben ik de baas kars ,als ik zeg ik ga stofzuigen dan ga ik ook stofzuigen

Kijk van zo'n reactie gaan we hier weer lachen.
+1
de hoef
@DeBoerin
daar gaat het om boerin ,een beetje leut in het leven
MTSTAMMINGA
Je kon mijn moeder welwezen @de hoef 😄 😄
DeBoerin
@de hoef Inderdaad op zijn tijd wat leut in het leven, ontbreekt het hier ook niet aan.
Maar vandaag was toch wel effen een baaldag. Vanaf de kleuterschool altijd samen opgetrokken en dezelfde liefhebberij hebt gedeeld en de laatste 25 jaar samen met ons 2 "echte boerinnen" vrouwen, dan is het toch wel even slikken.
de hoef
@DeBoerin
gedeelde smart is halve smart.sterkte ermee ,het is niet allemaal feesten he,op zulke dagen moet je er voor elkaar zijn
+7
DeBoerin
Quote:
@de hoef: op zulke dagen moet je er voor elkaar zijn

ik ben al jaren een trouwe lezer van het prikkebord met af en toe een reactie. Fijn dat ik vandaag mijn ei hier even kwijt kon.
Hier in de buurt was het toch even gepaste stilte.
storm
Stoppen kan ook goed ondernemersschap zijn! Zijn er ook veel die (te) groot willen groeien en dan achter komen dat het toch niet helemaal gaat zoals ze gedacht hadden. Staan genoeg grote bedrijven te koop!
+2
gezienus
En zowat .... Hoef je nooit Met Het idee té leven ..hád ik Dat maar gedaan
+1
DeBoerin
Quote:
@gezienus: En zowat .... Hoef je nooit Met Het idee té leven ..hád ik Dat maar gedaan

Een vriend van ons zegt altijd: je krijgt meer spijt van de dingen die je niet gedaan hebt dan van de dingen die je wel gedaan hebt 😉
+2
MTSTAMMINGA
@DeBoerin
Maar het ergst is spijt krijgen van dingen die je algedaan heb 😞 😞
ricardo
Storm dat zeg je wel maar zoveel grote bedrijven staan er echt niet te koop en dan bedoel ik 70 + hectare achter de stal.
-1
George
Bedrijven met meer dan 70 hectare achter de stal bestaan nauwelijks. Tenminste niet in Brabant en daarom zullen ze ook wel niet te koop staan.
Kenijor
@George
Dus als t niet in Brabant bestaat zijn ze er niet? Lekker nivo
+1
de hoef
@Kenijor
in brabant zijn ze al blij met 7 ha
jan is hobbyboer
Quote:
@Kenijor:Dus als t niet in Brabant bestaat zijn ze er niet? Lekker nivo

Qua waarde is 20 ha in Brabant nog steeds net zoveel als 50 ha in Friesland. Alleen hectares zegt ook niet zoveel, als je lekker groot wilt doen moet je gewoon paar 100 km naar noorden verhuizen.
+1
mlkvhoudr
@George

Ik heb wel 200 ha achter de stal..............
Kenijor
@jan is hobbyboer
Dan heb ik liever 50ha in Friesland, daar komt meer vanaf.
oldhuus
Nee klopt, zijn vaker bedrijven met 30ha en 200 koeien.
George
@Kenijor
Veel geluk daar allemaal in Friesland met jullie hoge nivo maar ik blijf er mooi weg.
oldhuus
@George
Daar heb je ook niks te zoeken met je korrelmaïs.
gezienus
@Georgehoge nivo

In welk opzicht
casev
Er stoppen er idd de komende jaren nog genoeg. Maar aan de andere kant zijn er hier in de direkte omgeving al weer 2 van plan om volgend jaar weer te beginnen melken. Waarvan de ene al begonnen is met bouwen.
WRV70
Stoppen is iets al van heeeel lang geleden. Je hebt toch altijd boeren die stoppen om allerlei redenen. Zie hier ook dat er weer drie boeren die stoppen. Punt is dat er weer twee zijn die nog zo dik aan het uitbreiden zijn dat die drie stoppers al bij eentje in de stal er zo maar bij kunnen.
klaas schouten
De koeien van mijn buurman gaan morgen weg dus bij ons ook een boer minder. Ik mag zijn stal gaan gebruiken want hij kan er niet tegen dat de stal leeg komt te staan. Dus ik heb 80 koeplaatsen in de aanbieding voor komende winter. Zelf heb ik ze niet nodig.
veermannetje
Lijkt erop dat degene die de keuze om te stoppen met melken bewust gemaakt hebben, het op verschillende terreinen, gemakkelijker hebben dan degene die het moeilijke keuzemoment ( wat het voor iedereen is) maar voor zich uit zijn blijven schuiven. Hier trouwens wel bedrijfsopvolger.( met baan)

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien en melkveehouders ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN