Politiek begrijpt niet wat voor goede landbouwpraktijk nodig is

De politieke derogatie race is gelopen maar ik weet niet wie er heeft gewonnen?. Maar als we helemaal geen derogatie hadden gekregen dan waren de gevolgen nog veel erger lijkt mij:

De politiek begrijpt niet wat voor een goede landbouwpraktijknodig is als het gaat om gebruiksnormen en derogatie. Bovendien brengt het handhaven van dierrechten voor varkens en pluimvee de verduurzaming van deze sectoren niet dichterbij. Dat is de reactie van LTO Nederland op de brief, die staatssecretaris Dijksma (EZ) over de Nitraatrichtlijn naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. “Het pakket maatregelen uit de brief pakt voor alle sectoren beroerder uit dan wij vreesden. Daar baal ik van”, reageert Hans Huijbers LTO Duurzaam Ondernemen. “De voorstellen zijn aan een boer niet uit te leggen.”

Staatssecretaris Dijksma heeft gisteren een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met daarin de voorgenomen besluiten over derogatie, gebruiksnormen en dierrechten. Zo blijven de dierrechten voor varkens en pluimvee bestaan tot en met 2017, zijn de normen voor derogatie scherper geworden en krijgen akkerbouwers en vollegrondgroentetelers te maken met lagere gebruiksnormen. “We hebben eerder al afstand genomen van het in stand houden van dierrechten. De politiek legt pluimvee- en varkenshouders twee systemen op; én verplichte mestverwerking én dierrechten”, zegt Huijbers. “Dat kan de politiek niet maken.”

Gebruiksnormen
De voorstellen in de brief van Dijksma, die neerkomen op een verlaging van de stikstofgebruiksnorm met 20% in het zuidelijk zand- en lössgebied en vrijwel overal lagere fosfaatgebruiksnormen, houden geen rekening met de zorgen van ondernemers uit de plantaardige sectoren, vooral vollegrond groentetelers en akkerbouwers, over de dalende bodemvruchtbaarheid. “Opnieuw een signaal dat de politiek niet begrijpt wat voor een goede landbouwpraktijk nodig is. Telers en akkerbouwers zien met de voorgestelde verlaging van deze gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat de kwaliteit en de opbrengst van hun gewassen teruglopen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Nitraatrichtlijn
De maatregelen die de staatssecretaris in de brief aan de Kamer voorlegt en wil afspreken met de Europese Commissie, zijn de nationale uitwerking van de Europese Nitraatrichtlijn. Die richtlijn dwingt lidstaten iedere vier jaar een actieprogramma in te dienen. “Voor een goede landbouwpraktijk is de richtlijn een blok aan het been. Bovendien wordt het voort laten bestaan van dierrechten afgezet tegen derogatie. Dat is een akelige manier van beleid maken”, zegt Huijbers. “Het voelt als niet begrijpen wat er aan de hand is op het boerenerf. Deze ellende is te danken aan de Nitraatrichtlijn en actieprogramma’s die niet sturen op doelen maar op middelen, terwijl de grondwaterkwaliteit steeds beter wordt. Daar moet het debat in mei als het Europese verkiezingen zijn maar eens over gaan.”

Derogatie
De politiek heeft ook voor de melkveehouderij een vervelende boodschap die niet begrepen wordt. Alle melkveehouders die derogatie willen moeten 80% grasland hebben. Dat is nu 70%. Voor melkveehouders op löss, zuidelijk zand en centraal zand gaat de derogatie van 250 kilogram naar 230 kilogram stikstof per hectare. “Dat is een zeer onwelkome verassing. Lagere derogatie is vanuit goede landbouwpraktijk onbegrijpelijk, want op deze manier worden korte en bedrijfseigen kringlopen doorbroken en vervangen door kunstmest. Dat is achteruit regeren in plaats van de verduurzaming te stimuleren”, aldus Huijbers. “En praktisch gezien is het van de zotte dat veel boeren ineens hun bouwplan om moeten gooien, omdat het percentage bouwland 10% naar beneden moet. Het boerengevoel mist hier volledig.”

Inzet LTO Nederland
Uit de brief van Dijksma blijkt verder dat de staatssecretaris de inzet van LTO Nederland naast zich neer lijkt te leggen. “Wij willen de Nitraatrichtlijn afschaffen, minder kwetsbare gebieden, geen generieke stikstofnormen, vrijstelling voor fosfaat uit bodemverbeteraars en erkenning van mineralenconcentraat als kunstmest. Daar zien we niets van terug in de voorstellen aan de Tweede Kamer. Ook onze vraag om de Kringloopwijzer breder toepasbaar te stellen, oplossingen voor löss en zuidelijke zand en afschaffing van de dierrechten hebben geen gehoor gevonden bij de politiek. We zijn zeer teleurgesteld in de politiek. De verduurzaming die we met elkaar willen, de voorsprong die de Nederlandse land- en tuinbouw op dat punt heeft, wordt niet gezien en niet erkend. Dat is een bar slecht gevoel”, besluit Huijbers.

Bron: LTO

Deel dit artikel

Reacties

+1
ronnie2
staken een paar weken de winkels leeg
Coen
kwestie van ultra kort geheugen; volgens mij was LTO destijds content met haar aanstelling 😞
"met rooien polderen" is dus op een deceptie uitgelopen 😞
Coen
uit FD, Partijsoldaat Sharon Dijksma drukt handig een PvdA-stempel op het landbouwbeleid

Steun
De politieke routinier dacht op steun te kunnen rekenen van landbouwclub LTO, toen zij in december haar voorstel lanceerde. Ze had daar alle reden toe. De boerenlobby zat met de milieubeweging bij haar aan tafel toen het voorstel werd afgekaart. Blijkbaar had de LTO-vertegenwoordiging op dat moment slechts oog voor de belangen van de melkveehouders onder haar leden en zag zij die van de varkens- en kippenboeren over het hoofd.
Deze spagaat bleek te pijnlijk te zijn om te kunnen volhouden. Dus liet LTO als een haas zijn sympathie varen voor het voorstel van de staatssecretaris. Dijksma is echter niet van zins terug te keren op haar schreden. Ook daar heeft zij weinig redenen toe. Vriend en vijand weet dat de ervaren rot pas met een voorstel naar de Kamer komt als zij zich heeft verzekerd van voldoende steun.
Ook als ze niet kan rekenen op coalitiegenoot VVD. Dat frustreert de VVD-fractie. De liberalen kunnen in het parlement geen vuist meer maken tegen in hun ogen ondernemersonvriendelijke PvdA-maatregelen, terwijl partijgenoten in het kabinet dat hebben verzuimd.
VVD-woordvoerder voor landbouw Helma Lodders moet op haar geloofwaardigheid gaan letten. Haar uithalen op Twitter in de richting van de staatssecretaris zijn net zo opvallend als de aftochten in de Kamer die daarop volgen. In de wetenschap dat de helft van de agrariërs VVD stemt, is het in ieder geval een slimme zet om een debat over het mestbeleid over de gemeenteraadsverkiezingen heen te tillen.
-1
Growa
De akkerbouwers moeten mijns inziens niet al te vervelend doen...ze drijven prijzen voor huurgrond op, dus ondanks 'de verslechterende bodemvruchtbaarheid' wordt er ergens nog wel wat rendement behaald. Zou er meer grond voor melkveehouders beschikbaar zijn (lees; betaalbaar te huren / kopen..) dan kon er meer derogatie aangevraagd worden en het mestoverschot voor een deel opgelost worden! Akkerbouwers zouden in de samenwerking met veehouders hun bodemvruchtbaarheid kunnen vergroten. Teeltrotatie lijkt mij daar een goed middel in. Maar nee, ze willen zowel geld voor mest als dikke huur betalen voor grond....

Wat betreft de reactie van LTO; ik krijg het gevoel dat ze er niet helemaal bij zijn geweest met de gedachten en inderdaad herinner ik mij ook iets van een tevreden gevoel bij de LTO- bobo's toen tante Sharon aan het roer kwam...
+5
jan w
Een andere sector aanwijzen als schuldige is wel heel gemakkelijk. Op die manier komen we niet verder!
mlkvhoudr
We komen sowieso niet verder heb ik het idee, volgens mij mogen we weer kiezen tussen nu akkoord gaan of over een poosje.

Ik vind waterkwaliteit nou eens echt een punt waar de milieugekkies gelijk hebben, dat moet gewoon goed zijn.

Maar het wil er bij mij niet in dat je als je het dan goed doet en dat doen de derogatie bedrijven, dat geeft ze zelf aan in haar brief van ariej. dat je dan als nog gekort wordt.

Bizar, ik heb er geen andere woorden voor.

Het is gewoon een grote chaos zo vaak die regels veranderen, zelf heb ik vrij veel land wat "blijvend grasland" is, denk dat is goed nieuws in verband met de vergroeningseisen bouwland.
Lees ik pas dat de vergroeningseisen alleen gaan tellen bij meer dan 30 hectare, dus dan denk ik : OK dan kan ik dus meer mais gaan verbouwen, meer van mijn eigen grond afhalen, goed voor de kringloopwijzer. En ik had nog 4 ha slechter wordend grasland, dus ik denk of op de kop of doorzaaien.

Als ik het op de kop had gezet had ik nu weer een hectare mais mogen gaan inzaaien met gras, daar is toch geen beleid op te maken zo mensen.

Ze zijn daar gewoon nog chaotischer als mij en dat is een prestatie kan ik je vertellen 😃
WRV70
Ja en als we de varkens en kippen ook nog eens verplicht de drie kwart laten inleveren blijft er voor ons melkveehouders ook meer over.
Growa als je niks anders kunt verzinnen kun je beter niks schrijven. Die jaloerse gedachte kun je beter voor jezelf houden en niet hier op het forum neerkalken.
+1
pieta
Klopt helemaal, maar dat derogatiebedrijven de prijs betalen voor door door anderen veroorzaakte verliezen vind ik wel zuur. Wij kregen hier gisteren voertaal binnen van Forfarmers. Daar staat in dat we 2 tond drogestof per hectare meer gaan halen. Ik wens ze daar veel succes mee met minder mest en meer gras.
In Voertaal stond trouwens ook een stuk van Rick Hoksbergen van Alfa accountants en die verwacht een grondprijsdaling van 10 tot 20% omdat anders de benodigde groei niet financierbaar is.
+1
Coen
@pieta
de adviezen en reacties van broodetende profeten kennen we toch zo langzamerhand wel 😞
"ogen en oren goed open houden en doe je eigen dingen goed"
cs-agrar
Politiek begrijpt zowiezo niet zo veel..

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , melkveehouderij , zand , varkens , lto , erf , grasland , derogatie , duurzaam , stikstof , fosfaat , kunstmest , verkiezingen , grond , politiek , melkveehouders , boer , mestverwerking , mineralenconcentraat , dierrechten , europese commissie , grondwaterkwaliteit , vrijstelling , kringloopwijzer , bodemvruchtbaarheid , vruchtbaarheid , dijksma en tweede kamer ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!