Familie-onderneming in Scharnegoutum

Het bedrijf van de familie De Jong in het Friese Scharnegoutum is geen gezinsbedrijf, maar een ware familieonderneming. Vader Piet en moeder Fetsy runnen het bedrijf samen met dochter Esther (41) en hun zonen Jaap (38) en Herman (32). Gezamenlijk melken ze nu 350 koeien, maar dat moeten er 500 gaan worden. Een bedrijf waar op den duur drie gezinnen een goede boterham aan kunnen verdienen én waarbij ieder ook tijd over houdt voor het privéleven.

Deel dit artikel

Reacties

jan 1
Bij de draaimelker kan nog wel een uurtje bij,toch wel genieten als je dit allemaal zo met je gezin mag doen!
+1
BernieX
Ik vind dit een zeer mooi bedrijf en ben zeer benieuwd hoe dit bedrijf over 5 of 10 jaar ervoor staat als pa Piet niet meer in de maatschap zit.

Je kunt beter alleen 100 koeien melken dan met 2 broers 250 of met 3 man 350 koeien. Het lijkt heel mooi om met meerdere personen veel koeien te melken, maar elk schip kan maar 1 kapitein hebben. In de praktijk gaat het vaak mis op dit soort bedrijven. Splitsen is veel verstandiger en voorkomt een familieruzie.
de hoef
niet elke familie maakt ruzie
+2
Zolang de prijzen van melk kalveren slachtkoeien goed zijn, is er vaak weinig aan de hand , maar er veen dip komt in de prijzen, of veel dooie kalveren, dan begint men te fitten op elkaar, en begint het gedonder in de glazen, men moet goed overdenken of zoals hier al is genoemd , splitsing op dit moment niet VEEEEEEEEEEEEEEEL verstandiger is, maar ehh succes met de toko, ik ben nie jaloers op dat soort bedrijven, kheb liever een gezins bedrijf met 100 koeien.
+3
oldhuus
Als dat goed gaat is dat toch prachtig, maar gezeur komt meestal bij aangetrouwden weg.

Maar als van 350 koeien geen 3 gezinnen kunnen leven dan kan het van 500 ook niet.
+7
pieta
Van 500 gat het natuurlijk veel gemakkelijker. Meer koeien, minder vrije tijd ---> minder nodig privé. Smiley
+2
jan is hobbyboer
Het gaat ook wel van gekker naar gek, 500 koeien met 3 man/vrouw (die oudjes zijn nu al zo'n beetje pensioengerechtigd) en ook nog veel vrije tijd overhouden. Gij geleuft het. De rest van de wereld heeft 8- 10 man personeel lopen op zo'n koppeltje koeien.
+5
meelezer
@jan is hobbyboer
pensioengerechtigd wil niet zeggen dat ze niks meer kunnen!

Ik ken dit bedrijf helemaal niet. Maar ik lees dergelijke arbeidsprestaties wel vaker in de vakbladen. Alleen in de vakbladen omdat daar stagiaires nooit worden meegeteld, de buurjongens niet genoemd en alle andere handige jongens/ meiden worden vergeten mee te benoemen.
gezienus
@meelezer hier nú ook. Samen Met míjn vrouw 150 mk dé rest Is zwart
cs-agrar
Quote:
@gezienus: hier nú ook. Samen Met míjn vrouw 150 mk dé rest Is zwart

Zo, jij zit nog in de slavernij?
-4
noordhollander
als je alleen telt volgens bepaalde modellen en alles alleen per betaalde vakkracht die 8 uur werkt wilt uitrekenen kun je beter een uitkering aanvragen waar dan ook een ander aardig voorbeeld is stamvader tiede van der ploeg wiens 3 zoons frits mark en grytzen samen zo'n 2000 koeien hebben(hopelijk zijn er 5 ibr vrij voor de nrm wellicht kippenbloed opsturen)
+5
ricardo
Maak ik het nog mee dat je een verstandige opmerking op het prikbord plaatst?
+2
gezienus
Quote:
@: hopelijk zijn er 5 ibr vrij voor

5 van de 2000 je zult je eigen ibr vrije koeien er maar naast lopen hebben in de ring. Mijn mening is bedrijfen die geen vrije status hebben moeten worden uitgesloten
cs-agrar
En zo is het met Lepto en schurft net zo, als je een kerel bent kom je dan gewoon niet, en probeer je niet met zoveel mogelijk gedraai en gedonder jouw dier op die keuring te krijgen om vervolgens de rest van de aanwezigen ook bloot te stellen aan jouw probleem. De keuring gaat zonder inzending van deze (probleem)bedrijven ook wel door.
MBTrac1100
Quote:
@noordhollander: hopelijk zijn er 5 ibr vrij voor de nrm wellicht kippenbloed opsturen)

ik snap niet wat die 5 koeien van van der ploeg met de familieonderneming hebben te maken??
+1
cs-agrar
Quote:
@MBTrac1100: ik snap niet wat die 5 koeien van van der ploeg met de familieonderneming hebben te maken??

Wel eens gehoord van "namedropping"? Bijv. vertegenwoordigers die zoveel mogelijk namen van in de media bekende (goed praktiserende?)boeren noemen binnen een minuut om maar aan te geven dat zij er dus ook verstand van hebben?
storm
Vraag me af of dit bedrijf wel zo afficient is!?
Over vijf jaar en over tien jaar nog eens een reportage over maken en kijken of het dan in deze vorm nog bestaat?
Wil er niet mee ruilen, zoveel kapiteins op groot schip geeft averij!
oldhuus
Kort gezien willen ze naar 500 koeien en 80 ha eigendom + 80ha pacht. Nu al 20% mestafzet, ga liever wat grond bij kopen ipv stallen bouwen. Of staan die stallen er al?
jan is hobbyboer
Je kunt ook anders rekenen, 80 ha eigendom in Friesland is waarde van ik schat rond de 3 miljoen, beetje gemiddelde boeren schuldpositie en alles is toch al van de bank. Dus wat maakt het uit.
-2
noordhollander
wellicht kunnen we ricardo vragen als opvolger van co wat een kanjer
gezienus
Heb ik wat gemist stopt Co
+5
Gait oet klooster
Waarom reageer jij altijd zo Noordhollander, er zit altijd een negatieve ondertoon in ? Heb je problemen, zit je iets dwars, gooi het maar in de groep, of zoek hulp op het ander prikbord zit ene wim, was bijna paus geworden, dus net niet,hij is een expert in allerhande problemen, en onverwerkte trauma`s.Heb je een moeilijke jeugd gehad.?
+5
George
Moeilijke jeugd zal hij met zijn 68 jaar toch wel overheen zijn. Ik begrijp zijn reacties ook vaak niet en iedereen kan zijn eigen mening hebben en ook mijn reacties of die van Jan Hobbyboer worden waarschijnlijk ook niet vaak begrepen maar komen hopelijk toch wat plezieriger over dan van ene Noord Hollander. Laatst heb ik eens een filmpje gezien wat ze daar in dat gebied grappig vinden van een of andere Piet Zee en dat was ook niet te begrijpen voor een Brabander.
Kenijor
@George
Noordhollander is niet representatief voor t gebied waar deze(import?) zijn naam aan ontleend heeft
+1
cs-agrar
@George
he eh George, wij west-friezen zijn gewoon vreselijk grappig, dat moet je nu ondertussen toch wel weten. Maar zelfs hier lopen wel wat zwarte schapen. Met de Brabobanders net zo, er brandt vaak nog wel wat licht volgens Guus, we moeten maar rekenen dat zij dan nog niet uitgelachen zijn, maar ook in Brabant zijn huisjes waar geen licht brand..
+3
ricardo
Als ik Co opvolg, ben jij de eerste die ik er af schop Noordhollander als je op deze manier blijft reageren!
-1
david2
als je al niet eens met z'n allen met elkaar op de foto wil, beloofd dat volgens mij niet veel goeds....
david2
o ja bron: bij schrift foto melkveemagazine: "broers Jaap en Herman wilde liever niet op de foto "
+1
de hoef
kletsert
+2
storm
Het is en blijft vooralsnog een mooi bedrijf maar zoals hierboven al eens is gesteld waarom geen splitsing want dit gaat geheid problemen opleveren, is het niet tussen broers en zus dan wel door de kouwe kant!!
Noem mij één bedrijf wat met zoveel kapiteins wel langer als 15 jaar draait!! Kan er zo 25 opnoemen waar het misgegaan is of nog misgaat
+1
meelezer10
broers onder elkaar wil som nog wel gaan maar als dan de volgende generatie zich aandient wordt het een ander verhaal.
+4
ricardo
Als je het goed kan houden en je benut elkaars sterke punten, heb je een supersterke bedrijfsvoering, en kun je een prima sociaal leven hebben , verder lijkt het me een super strak en mooi bedrijf .
Coen
een voorloper, vroeger heel vaak op excursie geweest op de Ivige Leane 😄
MTSTAMMINGA
Hoe schreef @Hookwood dat laaste ook al weer?

Alleen ga je sneller ,maar samen kom je verder

De winst is bij een goed meermans bedrijf 10% groter door het schaal voordeeel
jg
Karst, waarom zijn er dan niet meer goede meermansbedrijven ?
Individuele instelling van melkveehouders ? Vaak wordt er alleen bij uitbreiding van de verwerkingscapaciteit van de melkverwerkers een beroep op samenwerking gedaan.
MTSTAMMINGA
@jg
Nou hier in Friesland zijn er nog wel een stuk of wat
Die ook al meer dan 20 jaar GOED draaien DENK IK
spotmelker
@jg Er zijn plenty meermansbedrijven die wel goed draaien, ook in de omgang tussen de maten/vennoten. De kunst is om echt zakelijk te blijven denken en werken en daar zijn ze bij de Jong erg goed in, anders waren ze ook niet zover gekomen. In het artikel in MM staat hoe weinig kalversterfte en mastitisgevallen ze hebben, kunnen velen nog een puntje aan zuigen. Waar het stukloopt zie/hoor je vaak dat er nogal wat bedrijfstechnische problemen spelen.
@MTSTAMMINGA
Waarom schrijf je DENK IK met hoofdletters karst ??? Of heb je toch twijfels ???
+2
Coen
karst, in een crisisperiode is de flexibiliteit in het uitgavenpatroon bij een meermans-familiebedrijf het sterke punt 😄
Coen
@MTSTAMMINGA
karst, ook jij kent er genoeg waar de samenwerkingsverbanden in een drama zijn geeindigd cq nog zullen eindigen 😞
kijk en verdiep je nog maar eens naar de recent aangekondigde executieveiling van een groot melkveebedrijf 😞
+4
MTSTAMMINGA
@de tukker oet twente
Nee hebt geen twijfels,over het rendement van bepaalde bedrijfen
Maar jij zit toch ondertussen ook al met je zoon in maatschap ?

@Coen Hier zijn in de buurt ook een vader en zoon ook bij de rechter geweest Maar dat wil niet aangeven dat dat een hoopelooze samen werking is voor iedereeen vader en zoon maatschap
Doordat het op het ene bedrijf misgaat,wil niet zeggen dat het overal misgaat

Als vrijgezel geloof ik ook niet dat iedereeen ongelukkige getrouwd is,ondanks alle scheidings 😞
En als je nooit geen meningverschil\ruzie hebt met je vrouw klopt het niet zei kennis een keer tegen me Want dan is 1 van de beide dominant 😞
+2
Coen
@MTSTAMMINGA ,
een samenwerking vader-zoon is altijd eindig, met goede communicatie EN een regelmatige revisie van de samenwerkingsovereenkomst gaat dit meestal wel goed 😄

bij broer-broer loopt het vaak minder goed af enerzijds vanwege de mogelijke partners en anderzijds als er diverse neven willen opvolgen.
+2
jan is hobbyboer
@Coen: Het moet ook beetje bij de karakter passen, je moet wel een beetje willen plooien in een structuur. Als je graag zelf een beetje je leven regelt, zoals ik, moet je er nooit aan beginnen, ook nooit in maatschap gezeten, was ramp geworden met mijn manier van leven. Vader-Zoon gaat vaak wel omdat vader veel slikt omdat het bedrijf meestal koste wat kost verder moet, of zoon is een ei en vader regelt alles tot ver na z'n pensioen, daar zijn er ook genoeg van. Soms gaat het goed, maar vaak zit er ook veel verborgen leed.
+3
Tis een prachtig bedrijf, fam DE Jong alle succes gewenst met jullie onderneming/bedrijf.
+1
Gait oet klooster
Mooie discussie over een mooi bedrijf, de DTOT zal wel zeggen de tied zal het leren .

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , melken en verdienen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
6
TREFWOORDEN