Maximaal 5 #biologische koeien per hectare

Soms moet je weer eens een stapje extra doen om je meerwaarde te bewijzen. Alleen heel lastig voor de Pure Graze bioboeren om hier aan te voldoen:

De biologische sector krijgt nieuwe normen voor weidegang. Aan weidegang wordt voortaan een beweidbare oppervlakte gekoppeld. Deze norm bedraagt maximaal 5 koeien per hectare. Een biologisch bedrijf met 100 koeien zal volgens de nieuwe regels minimaal 20 hectare toegankelijk moeten maken voor weidegang.

De leden van de stichting De Natuurweide, waarin 75 procent van de biologische melkveehouders is verenigd, hebben recent ingestemd met nieuwe normen voor weidegang. ‘Bij weidegang moeten koeien hun natuurlijke graasgedrag kunnen vertonen. Dat gaat niet met uitloopweide en daarom hebben wij het gekoppeld aan een oppervlaktenorm’, zegt Teunis Jacob Slob, voorzitter van De Natuurweide.

8 maanden weidegang
Volgens Slob waren de huidige regels te onduidelijk. ‘We stellen nu dat, wanneer het kan, biologische veehouders moeten weiden. In de praktijk is dat bij biologische veehouders veel meer dan 120 dagen minimaal 6 uur per dag, zoals de eisen in de gangbare sector zijn.’ Biologische koeien zouden volgens onderzoek gemiddeld 3500 uur per jaar buiten lopen. Omgerekend is dat bijna 8 maanden lang, 15 uur per dag.

Verplichte weidegang droge koe
De leden van De Natuurweide hebben ook ingestemd met nieuwe regels voor droge koeien en jongvee. Jongvee vanaf 3 maanden en droge koeien moeten dag en nacht weidegang krijgen.

De nieuwe regels zijn voorgelegd aan het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie moet bepalen of deze regels ook als wetgeving vastgelegd kunnen worden en gecontroleerd kunnen worden door stichting Skal.

Bron: veeteelt.nl/voeding/nieuws/…

Reacties

puddingbroodje
20 ha is niet veel voor meer dan 3500 uur weiden met 100 koeien.....
Nico96
Gemiddeld zullen ze dus wel een lagere veebezetting hebben.
hookwood
@Grasbaal, waarom zouden die pure graze boeren hier moeilijk aan kunnen voldoen?
Grasbaal
Die grazen tegelijk maar op een beperkte oppervlakte
hookwood
Het gaat er volgens mij niet om of je op enig moment op 1 ha maar 5 koeien mag hebben, maar dat je in totaal per 5 koeien 1 ha weide per koe beschikbaar hebt. Dus als je 100 biokoeien melkt moet je 20 ha weiland hebben.
Grasbaal
@hookwood dat lijkt mij een wassen neus. Zoals ik het begrijp moet er gewoon 1 hectare weide beschikbaar zijn voor elke 5 koeien (als ze buiten lopen). Zal het morgen navragen
puddingbroodje
@Grasbaal
dan zou je voor die 100 mk minstens 60 ha moeten hebben om te weiden! ik denk dat @hookwood gelijk heeft.
gezienus
@puddingbroodje
Mocht dat zó wezen is bio ook gebeurd
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@hookwood: dat je in totaal per 5 koeien 1 ha weide per koe beschikbaar hebt.

Rabo financiert nieuwe plannen momenteel pas bij maximaal 4 koeien per hectare, da's hun norm voor grondgebondenheid. Die norm zou dan strenger zijn dan de bionorm...
producent
@Jack Rijlaarsdam
Jack is dat 4 ha. grond of weidegrond maakt nogal een verschil.
Jack Rijlaarsdam
@producent
minimaal 1 ha langjarig vastgelegd bedrijfsareaal per vier koeien. Dus welk gewas, huis- of veldkavel, eigendom of pacht maakt allemaal niks uit, kunnen ze vanuit Utrecht toch niet zien. 't is weinig meer als windowdressing.
hookwood
@Grasbaalga jij die koeien dan even vertellen dat ze niet op een kluitje mogen staan?
Grasbaal
Quote:
@Grasbaal: Zoals ik het begrijp moet er gewoon 1 hectare weide beschikbaar zijn voor elke 5 koeien (als ze buiten lopen). Zal het morgen navragen

Heb antwoord gekregen, ik had het dus niet goed begrepen. Die norm geld voor het beschikbaar hebben van de huiskavel. Als het hele koppel op 4 hectare loopt is dat geen probleem als er maar genoeg weidehectare's beschikbaar zijn. Dus dit is dan ook geen probleem voor de Pure Graze boeren.
+3
hookwood
Geloofde je ons niet?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , koe , jongvee , weide , boeren , biologisch , weidegang , melkveehouders , pure graze , meerwaarde , puregraze en regels ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
192