Koeien in de wei zijn alleen maar een mooi plaatje voor de consument

Net een leuk item bij Kassa Groen op TV: zijn koeien in de wei nu duurzaam of niet?. Met daarbij de uitgesproken meningen van hoogleraar Rudy Rabbinge en Ado Bloemendal. Voor Ado (grondlegger van het concept Pure Graze), is er geen twijfel mogelijk maar of het zo duurzaam is om de koe veel in de wei te zetten twijfelt Rudy Rabbinge, hoogleraar duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid aan de Wageningen UR.

Ado legt de vinger op de zere plek met deze uitspraak: de zogenaamde weidekoeien die op de pakken melk van FrieslandCampina staan lopen eigenlijk maar minimaal 1 maand per jaar buiten.

Video: kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/…

Laatste  |  

Reacties

+7
Chocomel
1 maand per jaar buiten? Ja, zo lust ik er ook nog wel. Wist je dat de gemiddelde consument met een vaste baan, slechts 2 maanden van het jaar werkt.
hans van toos
Ik vond die koeien maar mager die 300dg buiten komen.Dat zal de consument toch ook wel zien.
Farmer_
Van gras worden ze magerder.
Kenijor
Dat zien burgers echt niet.
+2
jan is hobbyboer
Alles uit z'n verband rukken is natuurlijk wel mooi. Een modern mens moet natuurlijk nog wel meer doen dan alleen werken (slapen bijvoorbeeld, hapje eten), daar gaat ook nog wel paar maanden in zitten.

Het weiden van een koe zoals RFC dat gedefinieerd heeft natuurlijk nix met weiden te maken. Stel je maakt het niet te gek, vanaf 1 mei t/m eind oktober = 6 maanden x 20 uur per dag, is 5 maanden per jaar, da's dus 5x zoveel als RFC al weiden noemt. Dat RFC gedoe is gewoon beetje benen strekken. Behoorlijk aantal boeren komt dat wel goed uit, want nu is de controle niet zo streng (je kunt ze net toevallig binnen hebben) en daarom krijgen er behoorlijk wat zo'n weidepremie zonder daar recht op te hebben. RFC komt dat ook wel weer goed uit, want dan wordt het percentage weidende koeien weer hoger.

Afgelopen zomer liep hier in de achterhoek bijna geen koe buiten, eerst was het te koud en stond er geen gras, toen was het gras te lang gemaaid en wilde het daarna niet groeien, toen was er geen gras ivm de mooiste zomer in jaren, alleen aan het eind van de zomer was het nog wel aardig weer om te weiden voor de meesten, maar 120 dagen..........Gij geleuft het.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Dat RFC gedoe is gewoon beetje benen strekken.

RFC geeft een minimum aan uren weidegang aan. Misschien dat men in de Achterhoek niet veel meer uren buiten maakt dan dit minimum, maar hier in N-H loopt het merendeel ruim zeven maanden buiten waarvan vijf maanden dag en nacht.

De bezwaren tegen de door jou veronderstelde fraude met weidegangdagen heeft men bij Bel Leerdammer opgelost met een digitale administratie van de weidegang. (Kan mlkvhdr vast meer over vertellen) Misschien een idee voor RFC om zo de borging te versterken.
ejb
nou ik weet dat de helft van de boeren die de weidepremie beurt in mijn omgeving niet aan de criteria voldoet

controle bij RFC is ook niet meer dan 2 keer een handtekening en draad om het land.
MTSTAMMINGA
@ejb
Als je met zoweinige inspanning je melkprijs kunt verhoogen @ejb
Ben je geen ondernemer als je het niet doet 😞

Zo werkt het niet bij RCF
Mijn buurman werd gebled waar zijn koeien liepen toen hij controle had Was dus weleinde weidepremie voor hem
ejb
Quote:


Zo werkt het niet bij RCF
Mijn buurman werd gebled waar zijn koeien liepen toen hij controle had Was dus weleinde weidepremie voor hem

de controleur bracht het niet ter sprake maar er werd nadien pas gebeld??? dan is het nog erger dan ik al dacht
MTSTAMMINGA
@ejb
Nee er werd gebeld toen de man terplaatse was,en geen koe in de wei zag En op melkweb staat wanneer je als weiende boer gecontroleert bent als de koeien buiten zijn
+1
Todi
@MTSTAMMINGA
Waarom dan einde weide premie ? Je kan de koeien toch binnen hebben om bv te scannnen of veearts komt langs. Als je dat zegt doen ze niet moeilijk.
Todi
@ejb
Niet natrappen EJB
mlkvhoudr
Bij bel leerdammer meld je op de dag dat je gaat weiden het aan via Z-net. Dan houd z-net bij hoelang je op dat moment al geweid hebt. Totdat je de koeien weer binnen doet en dan moet je einde weidegang bevestigen.

Kind kan de was doen en ben zelf 2 * gecontroleerd of de koeien buiten liepen.

Ziet er zo uit :
ejb
@Todi
er staat 3x? dus eerste is een vraag en @MTSTamminga heeft dit ontkend dus dat viel nog iets mee
verder vertel ik de waarheid en is het bij de Nederlandse andere coöperaties veel beter geregeld. denk b.v. max aantal koeien per ha grasland waar geweid word in combinatie met verplichte perceelsregistratie (wanneer ze waar lopen)
mlkvhoudr
@ejb

Dat was ik inderdaad nog vergeten te zeggen, het moet weiden zijn en geen uitloop.
MTSTAMMINGA
@Todi
klopt!!
@MTSTAMMINGA
En nu ant wark tamminga, en rap wat !!!.
+2
MTSTAMMINGA
@de tukker oet twente
Stageloper voor het werk vandaag 😄
Todi
@ejb
gvd een nieuwe melkfabriek met nog meer regels en dan klagen over rfc.
ejb
@Todi
heb ik dan geschreven dat ik weidepremie beur????????

nee dus.
Todi
@ejb
Word het nog gekker. Wel mee bepalen aan welke regels het weide programma aan moet voldoen.
ejb
@Todi
het is sigaar uit eigen doos en dan mogen alle leden meepraten over hoe het geld verdeeld word.

of heb je soms nog de illusie dat de consument jou volledige melkpremie bij RFC middels toeslag op zuivel betaald heeft?

maar@cornelis kan je vertellen hoeveel de consument exact betaald heeft voor jou weidepremie omgerekend per kg melk wat de leden ontvangen
Todi
@ejb
Ik produceer melk en daar wil ik een goede melkprijs voor. punt.
+1
Nico96
Waarom is weiden alleen weiden als het dag en nacht gedurende 7 maanden gebeurt? Alleen overdag en s'nachts bijvoeren met mais is een prima systeem. Niet iedereen heeft een grote huiskavel ter beschikking. Overigens loopt hier in de buurt 80 procent van het vee niet buiten in de zomerdag.
paul1
Bij RFC kun je ook nog voor `deelweidegang` kiezen, dat is minder premie dan volledige weidegang....
de hoef
krijg hier toch meer dan 2000 omdat wij de pinken weiden ,is toch mooi mee genomen .goed betaald voor een paar dagen heynen
Bij FRC heeft het de aandacht, het hele weide premie gebeuren, er word gebroed hoe men het gaat aanpakken, met name robot boeren, en boeren met een te kleine huiskavel, wat dan niet meer is dan een speelweide/zandbak. HOe ikke dat weet, uit zeer betrouwbare bron, nee die bron geef ik niet prijs, het zou maar zo kunnen dat alle robot boeren naar de premie kunnen fluiten !!! Ja weiden moet wel WEIDEN zijn he !!!
jan w
Als alle boeren de koeien juli, aug, sept, okt. elke avond om 12 uur naar buiten zouden doen en s'morgens voor het melken weer op stal . Dan doet iedereen aan de voorwaarde weidegang. Maar de burger ziet geen koe in de wei.
Dan kom ik met mijn robot en de koeien hebben dit jaar van mei tot eind november naar buiten gekund en zou eigenlijk niet voor weide premie in aanmerking komen. Dat is raar.
Mijn koeien kunnen in die periode gedurende bijna een halve dag zelf kiezen waar ze willen verblijven. Buiten of binnen. Er zijn zelfs koeien die een half uur voordat de poort dat ze naar buiten kunnen dicht gaat, komen om te melken en dat ze dan net op tijd zijn om weer naar buiten te kunnen.
jan is hobbyboer
@jan w
Weiden is een markteting argument van RFC. Door weiden te promoten denken ze makkelijker melk en kaas te verkopen. Veel boeren hebben dit uitgelegd een nieuwe beperking om geen halve cent korting te krijgen. Daar zijn de meeste reakties hier ook op gebaseerd, eigenlijk hebben ze een hekel aan dat weiden, maar hoe kan je met een minimum aan inspanning toch de premie binnenhalen. Dat is volgens mij helemaal de intentie van de regeling niet.
cs-agrar
dus eigenlijk moet jij nog weer extra premie op de weidepremie krijgen, omdat je de dieren zelf de keus geeft, en ze niet bij weer of geen weer naar buiten schopt
jan w
@cs-agrar
Dat zou helemaal mooi zijn. Ik ben ook al eens benaderd of ik geen elektronische poort kon maken bij de ingang naar de stal, zodat ik elektronisch aan kan tonen dat alle koeien wel 6 uur per dag buiten komen.
Als ik geen weide premie meer zou krijgen, dan kon er best wel eens in zitten , dat ik mijn beweidingspoort verkoop en de koeien op stal houdt. Constant voeren. geen gekloot met warm , koud of nat weer. Minder werk.
Als de koeien gem. geen 6 uur per dag kunnen weiden, dan kost het alleen maar geld, economisch gezien kan het dan niet uit.
ejb
om eens een reactie op de topic te geven: volgens mij ligt optimum ergens in het midden, alleen op voorwaarde dat weidegang goed mogelijk is
jan is hobbyboer
Quote:
om eens een reactie op de topic te geven: volgens mij ligt optimum ergens in het midden, alleen op voorwaarde dat weidegang goed mogelijk is

En wie wil je dat laten bepalen
+1
ejb
iedere boer kan voor zichzelf wel bepalen hoe hij/zij zijn bedrijfsvoering voert.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , melk , koe , frieslandcampina , campina , weide , duurzaam , weidekoe , puregraze en voedselzekerheid ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
56