Kerstcolumn Sjakie - Macht

Door Jack Rijlaarsdam,

Melkveehouder en fokkerijliefhebber Teus van Dijk bewijst dat een goede productie en geweldig exterieur prima samen kunnen gaan. Zijn Wilhelmina 358 werd op twaalfjarige leeftijd met bijna 140.000 kilogram melk op de teller algemeen kampioen. Wat is het dan toch zuur dat deze topper zich tijdens de tocht ernstig blesseert. Een glorieus moment wordt binnen enkele dagen gevolgd door absolute teleurstelling.

Zo zal de stemming ook binnen LTO zijn: blijdschap over de afgewende invoering van melkveerechten en tegelijkertijd een enorm zuur gevoel bij de intensieve veehouders door het behoud van dierrechten voor varkens en pluimvee. Door een gebrek aan sympathie bij politici blijven zij gebonden aan dierrechten.

Niet meetbare gegevens, maar sympathie (of eigenlijk een gebrek hieraan) bepaalt tegenwoordig de overlevingskansen van een veehouderijsector in Nederland. Nadat de nertsenhouders zijn uitgekotst, wordt nu de intensieve veehouderij duidelijk gemaakt dat zij slechts wordt gedoogd, maar zeker niet gewaardeerd. LTO heeft de taal van deze tijd goed verstaan en heeft ingezet op populaire maar boterzachte gronden van bestaansrecht. De keus voor grondgebondenheid en behoud van weidegang wordt door het merendeel van de leden met instemming begroet. De oproep aan vergunningverleners om opschalende bedrijven te dwingen aan weidegang te doen of ruwvoer uit de nabije omgeving te betrekken voelt echter minder goed aan.

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) is in feite de belangen behartigende organisatie voor de zuivelverwerkers. In dit dossier trekt de NZO samen op met LTO. Ik vond de eerder gestelde eis dat bedrijven met een mestoverschot verplicht aan de Kringloopwijzer deel moeten nemen al behoorlijk bemoeizuchtig, dit gevoel wordt nu nog versterkt door overheden te vragen bepaalde typen bedrijven geen vergunning te verlenen.

Een echt slecht gevoel krijg ik bij de maatregel die zuivelondernemingen dwingt geen melk af te nemen van ongewenste typen melkveebedrijven. Het komt wat onwerkelijk over dat een melkveebedrijf dat aan alle wettelijke eisen voldoet door samenspannende afnemers wordt aangemerkt als ongewenst.

De NZO legt melkveehouders met instemming van LTO dus niet alleen regels op betreffende melkkwaliteit, maar ook op gebied van mineralenmanagement en ruimtelijke ordening. Hiermee wordt een dictatoriaal monster geschapen. De georganiseerde zuivelverwerkers leggen via de NZO eenzijdig regels op aan melkveehouders, beoordeelt navolging hiervan in eigen beheer en veroordeelt bij afwijkingen. De verwerkers bekleden zo een veel te dominante positie in de sector. Het is niet voor niets dat we in de gewone maatschappij een scheiding van wetgevende en rechterlijke macht hebben.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit artikel

Reacties

noordhollander
het beste maar de melk aan vreugdehil leveren boven de 50 eurocent uitbetalen dat past in ieder budget
+4
pinokkio
super column Jack, ben het helemaal met je eens!
+5
zeppmann
Goed omschreven hoe het einde van de melkquotering wordt gevolgd door meerdere regulerende systemen om de groei van de melkproductie in te dammen. Andere kant van het verhaal is dat bij de consument/burger het ( nog) positieve imago van de melkveehouderij in stand gehouden moet worden of zo mogelijk moet worden versterkt.
pieta
Wat ik me dan afvraag ben je in deze dan nog wel ondernemer met zoveel regels van bovenaf hoe je je bedrijf moet voeren, je erf moet inrichten enz enz.
ricardo
Wat vind je zelf? Hoe zou het anders geregeld moeten worden?
JohnFr
Mooi geschreven maar jammer dat je de andere afnemers van jullie "produkten" niet noemt !
dekalverhouder.nl/kalverhouders-tussen-hoop-en-vre…
dorpsrandhoeve
Elke tak heeft tegenwoordig wel beren op de weg.
+5
jg
De melkveehouderij heeft jarenlang kunnen doen wat ze wilde. Bijv. zeer fors intensiveren en creatief met mest zijn. Wilde je meer produkt leveren kocht je quotum, de melk wordt toch wel opgehaald. Er is geen enkele andere bedrijfstak waarin groeien zo eenvoudig is. We gebruiken cooperatieve melkverwerking maar willen geen aanvullende eisen als we meer willen laten verwerken. We kunnen verwerkingscapaciteit zelfs laten betalen door collega's die niet per se meer melk willen leveren.
Wel de lusten en niet de lasten ?
MTSTAMMINGA
Wel de lusten en niet de lasten ?
Dat is een mens eigen @jgniets vreemd aan 😄
jg
Zelfs thuis krijg ik dat niet voor elkaar.......
+1
jan 1
Volgens mij wordt bedoeld met ,ongewenst, bedrijven die nieuw vestigen zonder grond en geheel dichte stal,soort pakhuis dus op een industrieterrein.Kan het alleen als koeieboer maar toejuichen dat zoiets geen toekomst heeft in nl.(tenminste voorlopig niet.)
Farmer_
Denk meer aan jou type bedrijf, je bent toch opstaller.
jan 1
Quote:
@Farmer_: Denk meer aan jou type bedrijf, je bent toch opstaller.

Zo staat het er niet,heb een geheel open stal(nu met kerstverlichting er in) . meeste mest en voer straal van 1.5 km.Tis nu op 1e kerstdag mooi zonnig en druk met wandelende mensen die vanaf de weg m,n koeien zien eten en zien liggen.Ik persoonlijk vind dat op dit moment de beste pr voor landbouw.
+2
hookwood
Dat wordt idd bedoeld Jan.

Dit moeten we niet willen:

Farmer_
Ban intensieve melkveehouderij Zuivelindustrie weert grondloos melkveebedrijf

12-12-2013 •
De Nederlandse zuivelsector gaat het intensiveren van melkveebedrijven ontmoedigen. Melkveebedrijven die geen grond hebben, dichte stallen, geen weidegang voeren en onvoldoende gras en voedergewassen halen uit de nabije omgeving zijn niet welkom. De Nederlandse zuivelindustrie gaat geen melk van zulke bedrijven afnemen.

Dit hebben LTO Melkveehouderij en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) donderdag bekendgemaakt op een persbijeenkomst in Den Haag. De organisaties willen hiermee een signaal afgeven aan de melkveehouderij. Dit type bedrijven bestaat in Nederland niet, geeft Piet Boer, voorzitter van de NZO, aan. ‘We willen aangeven dat we deze kant niet op moeten willen. Wij kiezen voor een grondgeboden melkveehouderij. Voor bedrijven zonder grond wijzen wij af.’

De organisaties willen dat de melkveehouderij grondgebonden blijft, omdat dit volgen hen essentieel is voor het maatschappelijk draagvlak van de sector. ‘Wij kunnen niet zonder grond’, aldus Kees Romijn, voorman van LTO Melkveehouderij. ‘Grond biedt weidegang, voer en plaatsingsruimte voor mest. De balans tussen grond en dieren moet goed zijn. Daar komt de kringloopgedachte in terug.’

LTO heeft aan met de provinciale en lokale overheden te gaan praten over de eisen die worden gesteld aan het verlenen van milieuvergunningen aan melkveebedrijven. ‘Wij doen een beroep op de overheden om rekening te houden met de factoren die wij van belang vinden voor een gezonde toekomst van de melkveehouderij’, zegt Romijn. ‘En geen vergunningen te verlenen aan ongewenste typen melkveebedrijven.’

boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/…
Farmer_
Quote:
@Farmer_: De Nederlandse zuivelsector gaat het intensiveren van melkveebedrijven ontmoedigen. Melkveebedrijven die geen grond hebben, dichte stallen, geen weidegang voeren en onvoldoende gras en voedergewassen halen uit de nabije omgeving zijn niet welkom. De Nederlandse zuivelindustrie gaat geen melk van zulke bedrijven afnemen.

"geen weidegang voeren" , wat moet je daar van denken.
duitser
@Farmer_
Laat je maar niet gek maken. Wanneer de spotmarkt zo hoog is als nu en ze kunnen zo´n boer erbij krijgen op hun route zal die niet worden overgeslaan, stel dat de concurrent er komt. Mooie woorden nu de praktijk nog.
Farmer_
@duitser
Hopelijk blijft deze onzin aan de andere kant van de grens, dat een boerenstandsorganisatie en melkverwerkers leden(eigenaren) regels op gaan leggen als een overheid is belachelijk.
Die arrogante DMK zit ook met schele ogen naar RFC te kijken, die legt hun leden ook steeds meer regels op, is dat bij Haarman ook zo?
+2
duitser
@Farmer_
Nee. Naarmann is particulier die aan zijn eigen portemonee denkt en zo ook handelt. Zo goedkoop mogelijk inkopen. Reageert alleen als de markt er voor zijn produkten er om vraagt. Heeft nu QM ingevoerd omdat hij bijna de enigste was zonder. Met export kreeg hij daar problemen mee zodat hij het nu nodig vond.
Laatst was er een vraag op de vergadering of hij ook weidemelkpremie ging invoeren en daar was hij kort op; Nee. Zolang de markt niet vroeg interesseert het hem niets.
Farmer_
@duitser
Zo hoort dat.
+3
Farmer_
Wat een stel draaikonten zijn die LTO mannen, eerst prediken ze dat de melkveehouders naar een vrije wereldmarkt moeten en hun bedrijven erop moeten aanpassen, uitbreiden dus, en nu zijn deze bedrijven ongewenst en helpen ze er ook nog aan mee indirect dat ze beperkt worden.

Die groep die tegen intensieve melkveehouderij is, is klein maar machtig, door elke keer weer de media te bespelen in hun voordeel, dat is typies de Nederlandse media, bij gebrek aan werk maken ze van een mug een olifant.
gerrie-hul
Lees ook het stuk Telegraaf [nos ] Koeien moeten in de wei lopen
+1
hookwood
Je moet niet alles geloven wat in de Telegraaf staat....
gerrie-hul
Beste hookwood Welke krant kun je dan wel geloven?
pieta
@gerrie-hul
Geen één. De spreuk is toch: De krant brengt de leugens in het land.
Farmer_
@pieta
Waar rook is, is vuur.
gerrie-hul
@Farmer_ze brengen het toch zelf van lto en nzo naar buiten met een persconferentie
Farmer_
@gerrie-hul
Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is blij me de visie van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) voor een grondgebonden melkveehouderij.

Grondgebondenheid en weidegang in de melkveehouderij worden in de gisteren gepresenteerde visie op de melkveesector door LTO en NZO als norm gesteld.

'We pleiten al langer voor een ambitieuze, concrete en afrekenbare invulling van het Convenant Weidegang', stelt het NAJK. 'Daar wordt met deze visie nu invulling aan gegeven.'

Niet getekend
NAJK heeft in het verleden het Convenant Weidegang niet ondertekend omdat de vereniging het convenant te vrijblijvend vond.

'NAJK vindt het belangrijk dat de sector zelf de regie neemt. Convenant Weidegang was hierin te vaag en vrijblijvend. NAJK heeft vanaf het begin de sector opgeroepen actiever en vooruitstrevender te zijn', geeft dagelijks bestuurder melkveehouderij Koen Bolscher aan.

nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
Farmer_

Zuivelsector kiest voor grondgebonden melkveehouderij

De Nederlandse zuivelsector kiest voor een grondgebonden melkveehouderij en behoud van weidegang voor koeien. Voor bedrijven zonder grond is er in de visie van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) geen plaats. Datzelfde geldt voor melkveebedrijven met dichte stallen. Melkveebedrijven die een nieuwe milieuvergunning nodig hebben en geen weidegang toepassen wijzen zij eveneens af, tenzij deze bedrijven voldoende voedergewassen uit de nabije omgeving betrekken. Individuele zuivelondernemingen zullen geen melk afnemen en verwerken van nieuwe bedrijven die niet passen in het beoogde toekomstbeeld.

LTO en NZO zijn tevreden dat het Kabinet ruimte geeft voor de ontwikkeling van de melkveehouderij. Vanzelfsprekend vindt deze plaats binnen de grenzen van de overheid, maatschappij en sector. Grondgebondenheid en weidegang zijn belangrijke elementen uit de visie ‘Verantwoorde ontwikkeling van de Nederlandse melkveehouderij’ van LTO en NZO. Na afschaffing van de melkquotering kan de zuivelsector een bijdrage blijven leveren aan de groeiende vraag naar zuivel in de wereld als belangrijke bron van natuurlijke voedingsstoffen. Dit zal ook in de toekomst worden gerealiseerd binnen de milieurandvoorwaarden van de Rijksoverheid. Met deze visie bouwen LTO en NZO voort op hun eerdere initiatieven om de sector verder te verduurzamen (zoals Duurzame Zuivelketen, Convenant Weidegang en Zuivelplan mest en mineralen).

Verantwoorde ontwikkeling
De zuivelsector staat voor een verantwoorde ontwikkeling van de melkveehouderij met respect voor dier, omgeving en milieu. Om de melkveehouderij na het wegvallen van de melkquotering in 2015 op verantwoorde wijze te laten ontwikkelen worden de volgende maatregelen genomen:

Behoud van weidegang op het niveau van 2012 zoals afgesproken in het Convenant Weidegang. De sector zal passende maatregelen nemen als het beoogde niveau niet wordt gerealiseerd;
De instelling van een fosfaatplafond en het nemen van maatregelen zodat de melkveehouderij binnen de milieurandvoorwaarden van de Rijksoverheid blijft voor fosfaat, ammoniak en broeikasgas;
Beroep op overheden om geen vergunning te verlenen aan ongewenste typen melkveebedrijven;
De zuivelondernemingen weigeren melk van ongewenste typen nieuwe melkveebedrijven.
Met deze maatregelen geven LTO en NZO antwoord op de vragen die leven in de sector en de maatschappij over de toekomst van de melkveehouderij in Nederland.

Grondgebonden gezinsbedrijf
De melkveehouderij in Nederland is altijd een grondgebonden sector geweest. Een goede verhouding tussen grond en dier is van groot belang en levert een grote bijdrage aan het open Nederlandse cultuurlandschap. In de visie van LTO en NZO blijft het grondgebonden gezinsbedrijf de basis van de melkveehouderij. De melkveebedrijven moeten lokaal zijn ingepast en de koeien zijn zichtbaar voor het publiek.
Samen vormen de melkveehouderij en de zuivelindustrie een robuuste economische sector met concrete doelen op het gebied van klimaat & energie, diergezondheid & dierenwelzijn en biodiversiteit & milieu.

Eigen maatregelen
LTO en NZO willen de toekomstvisie realiseren door samen met partners in de keten te innoveren en zo verder te verduurzamen. De sector neemt zelf haar verantwoordelijkheid om de gestelde duurzaamheidsdoelen te behalen. Verder zorgt zij ervoor dat de ontwikkeling van de melkveehouderij plaats zal vinden binnen de gestelde milieurandvoorwaarden (Zuivelplan). Er vindt een jaarlijkse onafhankelijke monitoring en rapportage plaats. De sector neemt zo nodig niet-vrijblijvende maatregelen als de ontwikkeling van de melkveehouderij tot meer uitstoot van mest en mineralen leidt dan de milieurandvoorwaarden van de overheid toestaan. Zo gaat de sector werken met een ‘early warning’ systeem voor de monitoring van het fosfaatplafond. Daarnaast zal, indien nodig, het fosfaatgehalte in veevoer kunnen worden verminderd, een uitgebreidere toepassing van de KringloopWijzer als managementinstrument voor de melkveehouder worden doorgevoerd en mogelijk een fosfaatheffing worden ingesteld over het fosfaatoverschot van de individuele melkveehouder. Als al deze maatregelen niet hebben gewerkt heeft de overheid nog de mogelijkheid om het mestverwerkingspercentage te verhogen en grenzen te stellen aan de uitbreiding.

Om het niveau van weidegang van 2012 te behouden worden zo nodig passende maatregelen genomen. Zoals een hogere financiële bonus (weidegangpremie) dan wel een malus voor bedrijven die niet voldoen en workshops/adviezen om weidegang toe te passen. De partners in het Convenant Weidegang worden gevraagd bij te dragen aan het behoud van weidegang.

Beroep op vergunningverleners
LTO en NZO doen een beroep op regionale en lokale vergunningverleners om bij het verlenen van nieuwe vergunningen rekening te houden met deze toekomstvisie. Dat kan door aanvullende eisen te stellen aan bedrijven die een vergunning nodig hebben, zodat deze boerderijen gegarandeerd grondgebonden zijn

nzo.nl/?store=nieuws_detail&id=252&pageID=54
Farmer_
Quote:
@gerrie-hul: ze brengen het toch zelf van lto en nzo naar buiten met een persconferentie

Denk dat het gevaar is dat ze zoveel macht naar zich toe trekken en de mogelijkheid hebben in de toekomst nog meer beperkingen opgaan leggen.
+3
meelezer
Iedere fusie in de zuivel had als doel om meer marktmacht te creëren (tegen het machtsblok van de supermarkten).
De marktmacht tegen de supermarkten is echter nooit gerealiseerd. De marktmacht richting veehouders waar nooit over is gecommuniceerd slaagt echter voortreffelijk.

En om het beeld nog wat verder te bespotten:
Toen boeren promoveerden tot ondernemers moesten ze nog verder door de knieën voor hun eigen afzet-organisatie.
MTSTAMMINGA
Quote:
@meelezer: De marktmacht tegen de supermarkten is echter nooit gerealiseerd. De marktmacht richting veehouders waar nooit over is gecommuniceerd slaagt echter voortreffelijk

Als je gelijk hadt ,hadden we wel een laager melkprijs als nu 😄

Er zijn nog zoveel melkfabrieken zie A Ware in Joure Dat we moeten ons van elkaar onderscheiden [gewoon dus nog meer [onzin] regels er bij] 😄
+1
meelezer
De huidige prijs is het gevolg van krapte op de markt. Niet het resultaat van onderscheiden middels merkenstrategie. Ook de bulkprodukten zijn in de huidige markt goed af te zetten (voor hoelang?)
+1
hookwood
@meelezerde winst die momenteel gerealiseerd wordt door FrieslandCampina is echter wel het gevolg van die strategie en zal zich uiten in de straks uit te betalen prestatietoeslag en de reservering op naam via de ledenobligaties vast. Bij de halfjaarcijfers hebben we zelfs kunnen zien dat het resultaat ondanks de hogere garantieprijs weer gestegen is.
pieta
@hookwood
Klopt ook, de hoge garantieprijs is te danken aan krapte op de markt. Alles loopt eigenlijk goed. De prestatietoeslag moet komen uit goed beleid. Bij ons op de najaarsvergadering gaven ze wel aan dat ze moeite hadden om de winst op niveau van 1e halfjaar te houden. Ik hoop natuurlijk dat het ze vlot lukt.
MTSTAMMINGA
@meelezer
Waarom krijgen ze in duitseland dan een lager melkprijs ?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot varkens , lto , melk , schapen , voer , zuivel , intensieve-veehouderij , management , mestoverschot , nzo , weidegang , melkveehouders , melkveehouder , ruwvoer , grondgebondenheid , melkveebedrijf , sjakie , dierrechten , nederlandse zuivel organisatie , tocht , kringloopwijzer , melkveerechten , zuivelverwerkers , taal en regels ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!