Melkstal-verlichting

Geachte medeprikkers- en lezers,

ik werd afgelopen week door iemand benaderd of ik de verlichting in de melkstal ook aanpassen kon, en met name de verlichting in de melkput zelf.
De melkput is goed verlicht met 5x dubbele TL-armatuur, spatwaterdicht en uier/spenen goed zichtbaar, dat was voor de rest geen probleem.
Echter, melde deze boer, tevens ook de vaste melker, die lampen geven een bepaalde straling af waar ik niet tegen kan en na een 2uur in die melkput helemaal kapot ben, kan je aan iets komen wat minimaal zoveel licht geeft als nu, maar niet met de bijbehorende (elektro)straling.
Het gedonder is echter dat je het licht in de melkput dichtbij moet hebben, een zgn Flood-light, gasontladingslampen, moet juist op hoogte en heb je teveel last met schaduwen.
Zit zelf te denken aan LED-armaturen, heeft iemand hier ervaring mee? Uiteraard wordt er verlichtingspecialisten gebeld, maar wil graag antwoord uit de praktijk.
Heeft een van jullie deze lampen of misschien een vergelijkbaar probleem als bovenstaand omschreven?
Alvast bedankt voor de reakties en een prettig weekend.

Deel dit artikel

Reacties

de hoef
geen ervaring maar toch een prettig weekend
Farmer_
Hoe kan dat dat er zoveel electrostraling vanaf komt, is het wel electrostraling waar ze zo moe van worden.
jan w
Dat kan wel, dit kan o.a. komen door het "knipperen cq flikkeren" van de lamp. een lamp knippert mee met het aantal HZ'en. dus ongeveer 100 keer. Ook kan het komen door de UV-straling die een TL afgeeft.
George
Te lang in de melkput is ook vermoeiend.
+3
ejb
is het wel zeker dat de tl lampen de veroorzaker zijn van de klachten van de boer en zijn melker?

m.a.w. het kan b.v. ook aardstraling zijn
cs-agrar
Aardstraling zou verhinderd moeten zijn door het gebruik van een broncorrector. Overigens is de boer dezelfde persoon als de melker, voor de duidelijkheid
Farmer_
Broncorrector werkt niet voor alles, heb laatst nog een luchtfoto nagekeken waar een broncorrector stond met de wichelroede en vondt op verschillende plekken in de stal nog activiteit , oa gasbanen werkt de corrector ook niet op, als die door de melkstal lopen kan dat vermoeidheid veroorzaken en nog andere dingen.
oldhuus
Die kun je ook makkelijk verstoren door binnen een 10m metalen dingen te plaatsen.
aldert
@Farmer_
als dat zo is dan staat de broncorrector niet goed,het grootste probleem met die dingen is om ze op een goede ongestoorde leylijn te krijgen.
Farmer_
@aldert
Ben het met je eens dat een corrector op de juiste plek moet staan, maar mijn ervaring is dat de corrector niet veel aan gasbanen doet, als ik een plek nakijk dan wil geen magnetische velden meer vinden anders werkt het niet.
Aardstralen zijn niet de boosdoeners maar de magnetische velden die veroorzaken de problemen.
aldert
@Farmer_
leg eens uit wat je precies met gasbanen bedoeld,dit is nieuw voor mij.
+1
Farmer_
@aldert
Dat zijn zgn scheuren in de bodem waar gas inzit hebben ze me ooit eens verteld, mensen die hierop werken slapen hebben vaak last van rugpijn/huiduitslag/vermoeidheid/energie tekort, het is een andere staling dan bv van wateraders, je bent wichelroede loper toch, als je zoekt moet je je instellen op gasbanen en als het goed is vindt je ze ook als ze aanwezig zijn.
Dan heb je nog mineralen, dat zijn meestal plekken, geen banen dus, olie aders, energie banen(ben ik onlangs ook pas achtergekomen bij een prikker hier).
aldert
@Farmer_
ok,dank u,ik ga er mee aan de slag.
Antbo
@CS-agrar
Heb je op dat bedrijf de verlichting of andere zaken veranderd en wat is het resultaat
+1
oldhuus
De laatste keer dat ik zoiets hoorde was op school toen de tl-buizen werden vervangen voor anderen voor een betere concentratie, heeft weinig geholpen 😃
+1
oldhuus
Anders moet je eens met een eenvoudige stralingsmeter (gauss meter) door de (melk)stal lopen, ook verschillende merken armaturen geven heel verschillende straling af.
paul1
2 uur in de melkput is ook best vermoeiend....
mlkvhoudr
Zijn dat nog tl buizen met starters of zijn dat die nieuwe tlbuizen die geen starter meer nodig hebben, misschien maakt dat al wel verschil.

Type TL Verlichting

Er zijn 2 types TL verlichting, Conventioneel en Hoog frequente dat wil eigenlijk zeggen met en zonder starter. Hoog frequente TL verlichting kent een aantal voordelen ten opzichten van Conventioneel. Het bespaard meer energie dus lagere energie koste, maar ook is de levens duur van een gemiddelden TL lamp in een hoge frequent armatuur is veel langer. En u hoeft niet meer na een bepaalde periode de starter te laten vervangen.

Of het aarden van de melkstal zelf. Ben zelf behoorlijk gevoelig voor lekstroom en dergelijke, maar ervaar er zelf niks van. Ik heb het hoogfrequente type tl in de melkstal en ik rust altijd uit tijdens melken 😉

Die led ziet er trouwens ook wel bruikbaar uit :

groenestroomshop.nl/led-voor-bedrijven/…
cs-agrar
Tis HF, hvsa
jan w
Mijn buurman mocht van SAC geen HF tl's in de melkstal plaatsen, dit omdat ze op de melkmeters konden storen?? Maar waarom??
+1
jan w
Je kunt het op zich zo aanpassen, in de Tl armatuur kunnen ook led TL lampen. Bij de conventionele TL hoef je alleen de starter er maar uit te halen en bij een HF TL moet je de bedrading aanpassen, zodat je op de ene kant van de lamp de + en de nadere kant van de lamp de - hebt. ( let op 240 volt ) Bij de conventionele is het trouwens ook beter om de bedrading aan te passen.
Je zou kunnen kijken bij de Prolande groep ( engeldot, Lumenled ).
+1
John k
Op het bedrijf waar ik werk hebben we de alleen de TL buizen vervangen, degene die er in zaten stoorden op de koe herkenning.

Zal eens vragen wat het verschil was. Ow, melken hier 4 uur per keer. (en nergens last van....)
puddingbroodje
Ik heb bij de robot led buizen en die werken prima! mooi licht weinig stroom en geen storing op de koe herkenning.
Farmer_
Zag net op ebay.de dat je led tl's kan kopen die je zo kan wisselen met de oude tl.

ebay.de/sch/i.html/…

meelezer10
@farmer Dat heb ik ook vernomen. Maar wat ze me ook wijs gemaakt hebben dat je binnen in de tl bak draden moet door verbinden zodat de trafo's (of hoe die kasjes ook heten) niet meer werken. Doe je dit niet dan wordt de lamp niet energie zuiniger. Zo schijnt een kapotte tl nog gewoon stroom te verbruiken.
jorisdriepinter
klopt, de starter moet er uit en ook het voorschakelapparaat moet afgekoppeld worden. Vervolgens moet op de ene kant van de buis de plus en op de andere kant de min, maakt niet uit op welk pinnetje.
Je moet dus gewoon wat draden verleggen en dan ben je klaar voor LED
Farmer_
Volgens deze video niet, ik heb er zelf geen ervaring mee, maar een paar draadjes aan en af koppelen om zo de travo ertussen uit te halen is niet zo moeilijk, behalve als je hoog op de ladder staat.
koeboer
Heb onlangs ook veel gewone tls vervangen door led.Maar in de melkstal toch maar niet gedaan.Led geeft mooi helder licht maar heeft meer schaduw werking dan de standaard tl
jan w
Is ook afhankelijk van welke led tl je hebt. bij de normale tl heb je een stralingswidte van 120 gr. Dan kun je schaw verwachten. Heb je de zg. milky die hebben 180 gr. breedt.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stal , melkstal , boer en straling ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
10
TREFWOORDEN