Zon koelt melk

Ondernemen in ontwikkelingslanden: wie leert van wie?

Avondmelk die steeds maar weer verloren gaat. Dat is in veel ontwikkelingslanden een probleem. Er geen stroom, dus geen licht met als gevolg dat de melk kan niet verwerkt kan worden en bederft.

Mueller, een Nederlands bedrijf in melkkoeltanks bedacht er een oplossing voor. Zij ontwikkelden een melkkoeltank voor kleinschalig gebruik op zonne-energie. Dus de zon koelt de melk als het ware.

Peter Fopma van Mueller uit Assen legt het uit: “wij zijn benaderd door de Universiteit van Wageningen om een koeloplossing te bedenken voor de avondmelk van de boeren. Kinderen krijgen de ochtendmelk mee naar school en de rest wordt verwerkt bij de zuivelfabrieken. Het probleem bij de avondmelk is dat het bederft omdat het niet verwerkt kan worden. Dus er waren eigenlijk twee problemen: en er is geen stroom en het het moest een oplossing zijn voor kleinschalig gebruik."

Het bedrijf ontwikkelde hiervoor een melkkoeltank met een inhoud van 300 liter die werkt op zonne-energie. De melkkoeltank staat nu in Ethiopië waar hij getest wordt. Volgende maand gaat een tweede prototype naar Kenia.

Mueller vertelt over hun ervaringen met ondernemen in ontwikkelingslanden tijdens het BoP-event morgen in Amsterdam.

Bron: rtlnieuws.nl/economie/toekomstmakers/…

Deel dit artikel

Reacties

casev
Mooi idee.
Maar avondmelk koelen met zonne energie. Dan mag je smiddags wel op tijd beginnen met melken, voor de zon onder is......
+2
hookwood
Je kunt er natuurlijk ook een accu mee opladen en daarmee de melk koelen...

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melk , energie en zonneenergie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN