Voor wie het nog niet wist, de grenzen voor de (melk)veehouderij na 2015 zijn al bekend!.

Column @wiebren:

GRENZEN AAN DE GROEI VAN DE (MELK)VEESTAPEL


Voor wie het nog niet wist, de grenzen voor de (melk)veehouderij na 2015 zijn al bekend!. Toch zou je dat niet denken als je de vakbladen moet geloven:

- Akkerbouwers vrezen een tekort aan mest door verplichte mestverwerking en te weinig bemestingsruimte door het willen binnenhalen van derogatie.
- Varkenshouders zien nieuwe koeienstallen verrijzen. De concurrentie om grond is voelbaar. Mest moet toch worden afgezet.
- Pluimveehouders hebben ‘hun’ mestverwerking losgekoppeld van de andere sectoren.

Iedereen is aan het voorsorteren zou je zeggen. Mest is het centrale thema en houdt iedereen bezig. Buiten het directe speelveld lopen allerlei partijen zich warm om hun zorgen te uiten over de verplichte mestverwerking; ongebreidelde groei van de veestapel is volgens sommigen niet meer te stuiten. De sommetjesmakers berekenen in het ene artikel voldoende verwerkingscapaciteit, in het andere een schrijnend tekort. Mocht je nog steeds met interesse alle discussies van het laatste jaar in Nederland op de voet volgen? Je houdt er op z’n minst een verward gevoel aan over.

Zou er ineens in 2015 onbeperkte ruimte komen? Het is bijna een millennium hype aan het worden. In de praktijk van alle dag is de veehouderij echter stevig ingekaderd, de hekken om de veestapel staan allang opgesteld. Voor varkens –en melkveehouderij zijn deze het meest knellend na 2015. Welke grenzen bedoel ik?

Fosfaatplafond en verwerkingsplicht
Door Brussel is als voorwaarde aan derogatie gesteld dat de mestproductie van 2002 niet wordt overschreden. De overschrijding van dit fosfaatplafond vanaf 2008 totenmet 2010 was de directe aanleiding om voor varkens en melkvee te starten met het Voerspoor. Ook komende jaren blijft het Voerspoer belangrijk; centraal staat de benutting van fosfaat door de dieren flink omhoog te krijgen, zodat er per dier minder fosfaat in mest geproduceerd wordt. Bovendien zorgt de verplichte mestverwerking ervoor dat mest die niet in Nederland past op landbouwgrond, verplicht verwerkt moet gaan worden. En de capaciteit van die verwerking dan? Ondanks alle berekeningen en zorgen is één gegeven volstrekt helder: als veehouder zorg je voor voldoende grond én voor verwerkingscontracten. Heb je die niet? Dan mag je ook die dieren die het overschot produceren niet houden! De wal keert het schip dus, het hek staat er al.

Ammoniakplafond en PAS
Ook voor ammoniakemissie is er een bovengrens, die door Brussel wordt bewaakt. De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) vraagt daarnaast van vooral melkveehouders de komende 16 jaar een reductie van in totaal 10 miljoen kilo ammoniakemissie. Dat betekent omgerekend voor iedere melkveehouder; 10% minder stikstofverlies dan op dit moment via voer en managementmaatregelen. Daarnaast worden de eisen aan emissies van stallen en mestaanwenden aangescherpt. Ook dit hek is geplaatst en afhankelijk van de behaalde reductie komt er ontwikkelingsruimte vrij. Net als bij mestverwerking is het adagium: niet gereduceerd is geen vergunningsruimte voor de sector.

Grondgebonden en efficiënt
De beste garantie op voldoende speelruimte binnen de hekken van ammoniak en fosfaat krijgen z’n beslag in voldoende grond en een goede mineralenbenutting. Een bedrijf wat denkt te kunnen groeien zonder grond komt van een koude kermis thuis: de verwerkingsplicht remt die ambities. Verbeteren van mineralenbenutting loont juist wel, er is minder grond nodig voor mest en de ammoniakemissie wordt lager. Zeker als die grond ook nog voor een flink deel wordt benut voor beweiding. Daarnaast is ook volstrekt helder dat niet op iedere plek zomaar voldoende ruimte voor het bouwblok wordt vergund en worden er meer en meer eisen gesteld aan grote bedrijven. Vooral melkveehouders die voor 2015 alleen hebben gedacht aan genoeg stalruimte stoten het eerst hun neus aan deze hekken.

Wiebren van Stralen

Bron: ltonoord.nl/thema/mest-en-mineralen/…

Deel dit artikel

Reacties

+2
de hoef
dus als ik het goed begrijp is grond het enige belangrijke na 2015
paul1
nog even en we zitten zelf achter een hek...
+1
jg
Gezien de daling van het aantal slachtingen , van bijna 13000 naar11000 per week, in week 40 blijven melkveehouders gokken op melkveerechten. Bij overschrijding van het fosfaatplafond 2002 is het einde derogatie, dan heb je niets aan melkveerechten.
+1
josl
wiebren, hoe gaan we de koek dan verdelen als het fosfaatplafond bereikt is? Geld wie het eerstkomt het eerstmaalt? Ook bij het niet introduceren van koerechten is het dan toch gewoon een kwestie van tijd voordat we weer met elkaar in discussie moeten?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , melkveehouderij , emissie , varkens , melkvee , derogatie , voer , landbouwgrond , stikstof , ammoniak , ammoniakemissie , fosfaat , grond , dieren , stallen , melkveehouders , mestverwerking , lei , mestaanwenden , mestproductie , melkveestapel , voerspoor , grondgebonden , brussel , taal en fosfaatplafond ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!