Zuurtegraad van vet in de melk probleem voor aantal Noordhollandse bedrijven

Een hardnekkig probleem ook voor de melkers met een ouderwetse melkleiding op de grupstal:

Een aantal melkveehouders in Noord-Holland dat gebruik maakt van een melkrobot kent problemen met de zuurtegraad van het vet in de melk. Deze blijkt regelmatig te hoog om aan de kwaliteitseisen van Cono Kaasmakers te voldoen. De bedrijven lopen daardoor een toeslag mis en in een enkel geval worden ze zelfs gekort op de uitbetaling voor geleverde melk.

De zuurtegraad van het vet in de melk heeft invloed op de kwaliteit en de smaak van kaas. De zuurtegraad van het vet in melk wordt uitgedrukt in mmol per 100 gram vet. Het gemiddelde ligt in Nederland op 0,6 mmol per 100 gram vet. Cono Kaasmakers betaalt een toeslag van 0,2 cent per kilo melk aan bedrijven met een zuurtegraad beneden dat gemiddelde. Voor bedrijven die melk leveren met vet met een zuurtegraad van 0,8 mmol per 100 gram of hoger worden 0,5 cent gekort in melkprijs per kilo.

De hogere zuurtegraad van melk is een bekend verschijnsel bij melkveebedrijven met een automatisch melksysteem. Omdat koeien vaker dan tweemaal daags worden gemolken krijgen de vetbolletjes in de melk minder tijd om zich te ontwikkelen. Naast het melksysteem speelt ook het rantsoen een rol. Koeien die vrijwel uitsluitend gras krijgen, hebben over het algemeen te maken met een hogere zuurtegraad van het vet in de melk. Verder speelt de behandeling van de melk en rol zoals het pompen, leegblazen van leidingen en de koeling.

bron: Veldpost, 27/07/13

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot gras , koeien , melk , melkprijs , kaas , melkrobot , grupstal , cono , melkveehouders , zuurtegraad , rantsoen , melkers en cono kaasmakers ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
7