Landbouwsubsidies omlaag

Europese boeren moeten de komende zeven jaar rekening houden met minder landbouwsubsidie. De Europese Unie heeft een akkoord gesloten over het landbouwbeleid voor de periode 2014-2020.

In het akkoord is afgesproken dat boeren vanaf 2014 een vaste prijs per hectare land krijgen. Quota, onder andere voor melk en suiker, verdwijnen. Bovendien wil de EU dat boeren meer doen aan vergroening. Ze kunnen onder meer geld krijgen voor natuurbeheer en een overstap naar biologische landbouw.

Het is de eerste keer in 50 jaar dat het landbouwbeleid grondig wordt veranderd.

Grootste kostenpost

De lidstaten spraken eerder af dat de meerjarenbegroting van de EU naar beneden gaat. Daardoor is er ook minder geld beschikbaar voor landbouwsubsidies.

Die subsidies blijven wel de grootste kostenpost van de Unie. 40 procent van de totale begroting van 960 miljard gaat de komende zeven jaar naar landbouw.

Voor Nederlandse boeren is jaarlijks bijna 100 miljoen euro minder beschikbaar. Op dit moment mogen ze ieder jaar ongeveer 830 miljoen verdelen
bron: nos.nl



dus vaste prijs per ha
730mln€ over 2mln ha = straks 365€ per ha subsidie

Deel dit artikel

Reacties

pieta
Nou dat doen we dan.
O
Kenijor
Als je nu niks of minder krijg, ontvang je dus ook die 365 € per ha?
Grasbaal
Het is nog mooier, als je nu minder vangt over enkele hectares van je straks +-365 over al je hectares.

Maar als je op een bepaalde datum geen enkel toeslagrecht op je naam had/hebt staan dan vang je in de toekomst ook geen enkele cent.
achnaton
Kenijor, het hectarebedrag gaat samen met vergroeningseisen. Dus het is niet alleen een kadootje. Je moet er echt wat voor doen en dat gaat in het ene geval makkelijker dan in het andere. Als je nu niks hebt krijg je alleen onder bepaalde voorwaarden betalingsrechten.

Co, In een aantal gevallen is daar ook wat voor te zeggen, omdat het geld zo in de voedsel producerende sectoren blijft. Een rijk persoon zonder land, die 20 hectare land zonder rechten koopt en paarden gaat houden krijgt ze straks ook niet.

De 2 miljoen hectare is overigens alle landbouwgrond in Nederland. Daar moet nog een oppervlakte af waarop geen TR komen. Het zal dan ongeveer 1,8 miljoen hectare zijn. Daar wordt het bedrag per hectare weer hoger van.
Kenijor
Als ik nou deze week beslis om een flinke hoek land te huren en ga daar tarwe, luzerne en bv maïs verbouwen en wie weet koop ik een koppel kuikalveren en ga in de leeg staande stal straks melken. Krijg ik dan ook niks?
Grasbaal
Rien Ne Vas Plus
mlkvhoudr
Nee volgens mij niet, er zat ergens een referentiejaar waarin je toeslagrechten moest hebben volgens mij was dat 2011.

toekomstglb.nl/veelgestelde-vragen-600.html/
achnaton
Je hebt dan waarschijnlijk 2 opties afhankelijk van jou omstandigheden en wat de inhoud van de regeling exact gaat worden.
1. Gebruik maken van een regeling voor jonge landbouwers of 2. het recht op betalingsrechten krijgen bij de huur van het land.
Kenijor
Optie 1 is duidelijk, maar optie 2?
achnaton
Stel jij gaat een schuur en land huren bij één persoon voor de activiteiten die je noemde. Degene van wie je huurt had in 2011 toeslagrechten en heeft deze in dat jaar netjes verzilverd. Zonder veel verder te kijken heeft de verhuurder dus recht op nieuwe betalingsrechten in 2015. Dat recht kan de verhuurder mogelijk overdragen aan de huurder via een overeenkomst.

Natuurlijk worden er aan deze wijze voorwaarden verbonden (die voor zover ik weet nog niet bekend zijn), ook zul je afspraken moeten maken over wat het overnemen van zo'n recht kost en onder welke condities je overneemt.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , melk , landbouwbeleid , natuurbeheer , landbouwsubsidies en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
5