Einde aan ruimingen van gezonde gevaccineerde dieren

Het heeft even geduurd maar uiteindelijk zegeviert het gezond verstand:

Aangepast Beleidsdraaiboek KVP/MKZ maakt einde aan ruimingen van gezonde gevaccineerde dieren.

DEN HAAG. Op donderdag 16 mei 2013 vond in Den Haag een bespreking plaats van medewerkers van het Ministerie van Economische Zaken (EZ) en vertegenwoordigers uit de sector over de Beleidsdraaiboeken mond- en klauwzeer (MKZ) en klassieke varkenspest (KVP). Stichting Ent Europa was vertegenwoordigd door Diet Bredenoord.

Over vaccinatie werd tot onze vreugde in die bijeenkomst door vertegenwoordigers van het ministerie het volgende gesteld: ‘In principe is besloten bij een uitbraak van mkz te gaan bestrijden door middel van beschermende vaccinatie (de dieren blijven leven). Zodra de uitbraak wordt gemeld, zal alles in het werk gesteld worden om de benodigde vaccins te verkrijgen. In de eerste 72 uur tijdens de stand still wordt er niet gevaccineerd. In een straal van 1 km rond het besmette bedrijf wordt geruimd. Er wordt in een straal van 2 km rond het besmette bedrijf gevaccineerd. Aan het eind van de uitbraak vindt een screening plaats om te controleren of er nog dieren zijn die antistoffen hebben. Na zes maanden volgt de “vrij-van-mkz-status”. Dit zijn de plannen bij een uitbraak van mkz.’

EZ voelt de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat zaken optimaal verlopen en stelt bij monde van dr. Martijn Weijtens: ‘Het is een gegeven dat nu in de draaiboeken staat dat wij gaan vaccineren. De vaccinatiediscussie is afgerond; het is een gelopen race. Iedereen zou verbaasd zijn als wij niet gingen vaccineren bij een uitbraak. In de Tweede Kamer zou de staatssecretaris onmiddellijk te horen krijgen dat ze moet gaan vaccineren.’

De vertegenwoordigers van EZ melden dat binnen een maand van de staatssecretaris een uitgebreide brief over vaccinatie zal komen, waarin zij ook aangeeft wat zij doet om te zorgen dat de afzet optimaal verloopt. EZ kent de afzetdiscussie; die leeft, die wordt serieus genomen en daar wil EZ zijn bijdrage aan leveren. Wat overigens niemand had voorzien is dat landen als de VS, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland bij de OIE met voorstellen komen de mkz-vrije status bij vaccinatie terug te brengen tot drie maanden in plaats van zes maanden.

De aangepaste beleidsdraaiboeken zullen nu voorgelegd worden aan Brussel. In het geval van een onverhoopte uitbraak verwacht het ministerie dan een tijdige reactie en een tijdig akkoord vanuit Brussel te krijgen.

Stichting Ent Europa is een initiatief van burgers en boeren en verzet zich tegen het ruimen van gezonde dieren. De stichting heeft zich al sinds de mkz-crisis in 2001 ingezet voor een wijziging van het beleid. Na de crisis bleef Ent Europa bestaan. Het werk verschoof van publiekelijk actie voeren naar tijdrovende arbeid achter de schermen. Ent Europa ging met 500.000 handtekeningen tegen het ruimen van gezonde dieren naar Brussel en naar den Haag, volgde alle (wetenschappelijke) publicaties op mkz-gebied en analyseerde en bekritiseerde wetsvoorstellen, richtlijnen en beleidsdraaiboeken.
Ent Europa is bijzonder verheugd over de belangrijke koerswijziging in het nieuwe draaiboek.

Christien Schneider
Voorzitter Ent Europa.

enteuropa.nl

Deel dit artikel

Reacties

jorisdriepinter
Hulde voor de vasthoudendheid van deze club
gerrie-hul
Ik kan u ook zeggen dat n m v ook hier een grote bijdrage aan heeft geleverd Het voorlopige nieuwe draaiboek gaf in eerste instantie heeeeel iets anders aan

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot canada , europa , dieren , burgers , nieuwzeeland , mkz , brussel en tweede kamer ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
3