Koppel pinken zakt door nog onbekende reden door de roosters

Dit is nog niet eens een oude stal waar de roostervloer is ingestort:

LANDSMEER Vijftien jonge runderen zijn donderdagmiddag op een boerderij aan de Van Beekstraat in Landsmeer in een mestput gevallen. De koeien konden uit hun benarde positie worden bevrijd.

De brandweer is daar enige uren mee bezig geweest. Volgens een woordvoerder staan ze inmiddels weer in de wei. De pinken zakten door nog onbekende reden door het rooster.

rtvnh.nl/data/thumb/…

Meer foto's/video: rtvnh.nl/nieuws/102919/…

Deel dit artikel

Reacties

de hoef
hier is het te kort aan rundvee mest nog niet te zien
casev
Mixen hoeft hij ook niet meer.

'k ben benieuwd of dit een gestortte of een gemetselde keldermuur is. want zo te zien is de hele muur in elkaar gezakt op die plek.
cs-agrar
Kan eigenlijk maar 1 oorzaak zijn, aan de andere kant van de muur was de kelder leeg. Anders gaan er niet in ene keer zoveel roosters naar beneden. Zal niet de eerste keer zijn dat een muur met deze reden om gaat
+1
de hoef
denk het niet cs want dan had de put nu minder vol geweest
cs-agrar
inderdaad, goed opgemerkt, maar dan kan het nog, bijv met mixen als een gang helemaal vol gestouwd word en de stroom ergens vast loopt
oldhuus
Misschien geluk dat ze niet aan het voerhek stonden, er storten wel meer vaker keldermuren en bij een enkele hingen ze aan het voerhek..
spotmelker
Zo te zien is het een veiligheidsvoerhek en kunnen ze onderuit los komen. En zoveel hoogteverschil is er niet nodig om een niet-verankerde keldermuur om te drukken.
ROORDA J
Drukverschil en slecht gemetselde of niet goed bewappende muurren.Dikke mest wat de opstuuwing bevorderd.
+1
oldhuus
Quote:
@Grasbaal: Dit is nog niet eens een oude stal waar de roostervloer is ingestort:

Volgens mij hebben de meeste oude stallen ook geen put onder de boxen, en vaak zelfs nog gemetselde kalkzandsteen wanden. Zijn toch nog vaak stallen van de jaren eind jaren '80 of '90 waar de putten instorten.
spotmelker
Op kalkzandsteen hecht de specie waarin de roosters liggen doorgaans beter dan op betonstapelblokken. Een los rooster heeft meestal geen kluit cement, dat zit dan nog op de kelderwand. In het voormalige Fries Landbouwblad stond vaak een artikel van bouwbegeleider Gerrit van der Meulen die zulke akkefietjes verklaarde. Dat waren interessante stukjes met 99 van de 100 keer stomme bouwfouten als conclusie.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mestput , stal , koeien , roosters , pinken , boerderij , brandweer en roostervloer ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
2