Vanavond gaat #AgrichatNL over #weidegang

Buiten is het niet altijd feest - de eerste koeien die dit jaar van de weidegang primeur mochten genieten staan (en liggen) al lang en breed weer lekker warm op stal.

Het voorjaar komt eraan en melkveehouders maken zich weer op om hun koeien naar buiten te doen. Alle melkveehouders? Nee, niet alle melkveehouders. Zoals er een groep melkveehouders is die bewust kiest voor weidegang, is er ook een groep melkveehouders die er bewust voor kiest om de dieren jaarrond op stal te houden.

Weidegang wordt financieel gestimuleerd via premies e.d. Dit kan een reden zijn voor een boer om zijn koeien te weiden.

Imago

Ook zou het weiden van een koe beter zijn voor de integriteit van het dier, meent de KNMvD. Koeien in de wei hebben immers meer mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen. Weidegang komt beter tegemoet aan de biologische behoeften van de koe. In de wei bewegen koeien gemakkelijker en kunnen ze makkelijker opstaan en gaan liggen.Ook voor het imago van de veehouderij is weiden beter, vinden sommigen. Zuivelondernemingen zetten daarom hoog in op weidegang.

Opstallen, óók goed?

Opstallers voelen zich door alle promotie voor weidegang meer en meer in de verdrukking komen. Zij krijgen geen premies en de burger vindt het ‘zielig’ dat de koeien nooit buiten komen. Veehouders die koeien in de stal laten, hebben echter daar hun eigen redenen voor. Bedrijfsomvang speelt bivoorbeeld mee, maar ook de hoeveelheid beschikbare land.

Opstallers menen bovendien dat het welzijn van de dieren in de huidige moderne stallen geenzins te lijden heeft. De veehouder weet immers precies wat zijn dieren eten, kan de dieren goed in de gaten houden en biedt de dieren vaak ook genoeg ruimte om te liggen en te bewegen.

Door optimale benutting van de melkrobot kan het grasland bovendien efficiënter worden benut en economisch gezien is weidegang niet altijd per se beter. Beweiding is gunstiger, mits er bijvoorbeeld sprake is van een goede verkaveling. Voor bedrijven op droogtegevoelige zandgronden is opstallen echter gunstiger.

Praat mee

Weidegang of opstallen. Genoeg voer voor discussie dus. In de #AgrichatNL van 19 maart vanaf 21.00 uur laten we deskundigen, opstallers en beweiders aan het woord.Uw moderator die avond is Caroline van der Plas (@lientje1967).

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stal , koeien , koe , grasland , melkrobot , voer , voorjaar , weidegang , dieren , stallen , melkveehouders , boer , koe in de wei , knmvd en verkaveling ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0