Productiedaling is het vooral een kwestie van keuzes

Door Kees Romijn en Klaas Johan Osinga,

Hogere voerkosten en de aanhoudende financiële en economische crisis in vooral Europa heeft de marges op veel bedrijven onder druk gezet. Tegen het eind van 2012 zien we overal het resultaat: stagnerende melkproductie. In Nederland wordt er veel gesproken over tegenvallende kuil, maar elders is het vooral een kwestie van keuzes.

Hoge voerkosten, goede vleesprijzen en extreme weersomstandigheden zorgen voor, op jaarbasis, een dalende melkproductie in zowel de Verenigde Staten als Europa. Dit zou wel eens enkele maanden aan kunnen houden. De EU komt in 2012 nog uit op +1,0% groei, maar volgend jaar kan +0,5% wel eens veel blijken te zijn. De Verenigde Staten zullen volgens USDA (het Amerikaanse ministerie van landbouw) in 2013 nauwelijks groei laten zien, +0,3%. In het Westen van de VS, waar de meeste melkpoeder vandaan moet komen, wordt voor het eerste kwartaal van 2013 zelfs 5% productiedaling verwacht. Dat betekent wel iets voor de wereldmarkt.

Langer vooruitkijken dan een maand of vijf is een activiteit met een hoog risicoprofiel, maar je mag aannemen dat tot mei de landbouwmarkten niet veel beweging gaan laten zien. Pas als duidelijk is hoe in Amerika de hectares (‘acres’) zijn verdeeld tussen mais, soja en tarwe, en de eerste gewasbeoordelingen binnenkomen, krijgen we weer beweging. De situatie rond de Zwarte Zee, zowel landbouwkundig als politiek, speelt hier natuurlijk in mee. Recentelijk is de tarweprijs in Chicago wel iets gedaald door meevallers in de laatste oogst- en voorraadcijfers.

Meer: ltonoord.nl/nieuws/melkmarktsituatie-12-12-12/

Deel dit artikel

Reacties

+3
MTSTAMMINGA
Nog even dan zijn we drukker met de toekomst voorspeelen
Dan geld verdienen in het heden

En het ene is nodige om in de toekomst te kunnen ondernemen ppffff
Ben je moe karst ??? Je hebt nog geen pensioen, dus tgas erop je kunt nog wel 3 rondjes extra draaien per keer melken, met jou melkstal gewoon 3 kwatier eerder opstaan, en je bent op dezelfde tijd klaar en geen gepfffffffffff meer.
+2
MTSTAMMINGA
Ja ben moe ga even kijken wat nog tochtige is of wil gaan kalven en ga dan op bed

@de tukker oet twente Dat melken en voeren is het werk niet
Maar dat kalf wat niet zuipen wil En die domme rotpink die trapt bij het melken en de moeilijkgeboorts op de ongewenste momenten daar gaat de dag mee heen momenteel

Wat is boeren toch een mooi beroep TUKKER 😄
+1
pieta
Quote:
@MTSTAMMINGA: En die domme rotpink die trapt bij het melken

Wij melken dan ook geen pinken, is dat probleem alvast opgelost. Bron Wikipedia:pink (rund), naam van een eenjarig kalf
+1
wouterpl
@MTSTAMMINGA

Mbt die schoppende 'rotpink', in dit filmpje leggen ze uit hoe je een nieuwe vaars vanaf het begin af aan leert rustig te zijn in de melkerij. Begint op 5:20. En, gewoon relaxed blijven is de andere helft, als je het mij vraagt. Succes.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot tarwe , Mais , melkpoeder , amerika , europa , soja , melkproductie , politiek , 2012 , marges en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
1