Drijfmest moet vanaf 1 januari 2014 in de bodem aangebracht worden

De Tobroco bemesters kunnen dan dus naar de oud-ijzerboer. Gelukkig zijn er nog wel mogelijkheden voor de sleepslangbemester en de duospray bemester:

Op dit moment moet drijfmest op grasland gelegen op zand- en lössgronden in de bodem worden toegediend, terwijl dat op grasland op klei en veen ook op de bodem is toegestaan. Die ongelijkheid wordt met ingang van 1 januari 2014 opgeheven, in die zin dat drijfmest ook op grasland op klei en veen in de bodem moet worden gebracht. Dat schrijft staatssecretaris Bleker van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) mede namens zijn collega Atsma van Infrastructuur en Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

Gezien het grote areaal grasland op klei en veen en de aanmerkelijk geringere vervluchtiging die optreedt bij aanwending in de bodem, levert dat een aanzienlijk extra bijdrage aan de nationale opgave ter vermindering van de ammoniakuitstoot, mede in verband met de PAS, aldus Bleker.

Uitzonderingen
Bleker realiseert zich dat er situaties kunnen zijn waarin aanwending in de bodem praktisch gezien minder goed mogelijk is, bijvoorbeeld omdat de gesteldheid van de bodem dat bemoeilijkt. Voor die gevallen biedt hij de mogelijkheid onder bepaalde voorwaarden drijfmest op de bodem aan te wenden. In beginsel komen hiervoor drie methoden in aanmerking die qua emissie min of meer vergelijkbaar zijn met methoden waarbij mest in de bodem wordt gebracht:

1. Een reeds toegepaste methode is die waarbij mest uit een depot wordt aangevoerd via slangen. Hierbij is noodzakelijk dat de mest wordt verdund. Daardoor komt bij aanwending belangrijk minder ammoniak vrij dan indien de mest onverdund rechtstreeks uit een tank op de bodem wordt gebracht.

2. Een tweede uitzondering geldt voor toepassingen waarbij tegelijk met de mest eenzelfde volume water over de uitgebrachte mest wordt gesproeid. Deze methode is nu niet toegestaan.

3. Bij een derde methode wordt de mest voor het aanwenden tot een bepaald niveau aangezuurd.

Punt van aandacht bij de drie uitzonderingen is de handhaafbaarheid omdat correcte naleving alleen op het moment van toedienen kan worden vastgesteld. Als uit nalevingsmetingen blijkt dat deze een onacceptabel niveau heeft, dan zullen de uitzonderingen worden heroverwogen. Om tijdig een beeld te krijgen van de handhaafbaarheid van de methode waarbij gebruik wordt gemaakt van een 'waterspray', wil Bleker deze methode al in 2013 bij wijze van proef onder nader te stellen voorwaarden toestaan. Omtrent een veilige en bedrijfseconomisch haalbare toepassing van een aanzuurmethode loopt momenteel nog onderzoek. Toelating van die methode zal Bleker op basis van de uitkomsten van dat onderzoek begin volgend jaar beoordelen.

bron: Ministerie van EL&I

Deel dit artikel

Reacties

arjank110
Wij bemesten nu met een schouten spider bemester, zonder schijven, en deze legt de mest heel erg mooi weg tussen het gras. Maar dit mag dus niet meer, er wordt alleen maar gekeken of het in de grond is gebracht. Smeerboel of een heel mooi resultaat het blijkt niets uit blijkbaar. Ik heb geen ervaring met snijschijven op veengrond, iemand anders wel??
oldhuus
Ja doen ze hier allemaal.
+1
Braak
Mogen we dan wel weer van bleker op 1januari mest uitrijden ?
paul1
hier op de zware klei is het helemaal niet handig om de mest in de grond te brengen.
+2
Jack Rijlaarsdam
Zonde, de Tobroco bij het oude ijzer! Wie heeft er ervaring met de opvolger?

En wat kost íe?

Ik slaap vannacht al niet als ik moet denken aan een vastzittende verdeelmolen... 😃 Degelijke kantel- en opklapsysteem is gebleven, snijkouters en afknijpers zijn geleend van o.a. Schuitemaker?

Alles bij elkaar een mooie maatregel voor loonwerkers met een sleepslangbemester...
cs-agrar
Nieuwe Tobroco (oude uitvoering) koste paar jaar terug niet veel minder dan een slootsmid-bemester
+2
George
Tja die verstopte snijverdeelmolens daar wordt je akelig van. Ik heb hier met de jongveeopfok vrij dikke mest en gelukkig kan ik wat varkensmest aanvoeren omdat ik veel grond heb in verhouding tot vee en kan ik dat mooi in de mestsilo mixen. Maar anders kon ik het wel vergeten met dat moderne bemesten. De ketsplaat werkte altijd.
+2
spotmelker
I.p.v. die duospray/sleepslangmachine zou je mest met < 5% drogestof gewoon met de ketsplaat uit moeten mogen rijden, komt op hetzelfde neer.
casev
Elk jaar word het gekker qua regels, en alles word maar geaccepteerd.........

De mest in de grond brengen op klei.... En dan de rest van het jaar dikke scheuren in de grond? Of zoals hier op het veen, is de graszode alles voor je draagkracht, en er dan dwars doorheen snijden, dwars door de wortels heen..... ?

Echt ik voorspel bij deze dat we binnen 10 jaar verplicht luchtwassers aan onze melkveestallen moeten bouwen. Want het ministerie kan vragen wat ze wil, de sector volgt wel.....
zeppmann
Langzaam worden de duimschroeven aan gedraaid ,en niemand gaat er tegenin.
jan 1
Ga je hier in de klei snijden dan gaat bij droogte de grond open scheuren,gevolg is onkruid en meer gif op het land,wat willen we?
Dus dat gaat hier niet gebeuren.
En als het droog is is de grond zo hard als beton.
pieta
Als zandboer zeg ik dat het onbegrijpelijk blijft dat het op klei op de grond gebracht wordt zodat het kan afspoelen en op zand in de grond zodat het kan uitspoelen.
jan 1
Quote:
@pieta: Als zandboer zeg ik dat het onbegrijpelijk blijft dat het op klei op de grond gebracht wordt zodat het kan afspoelen en op zand in de grond

Dat begrijp ik ,maar dat komt omdat je zelf geen klei hebt,Als het af zou spoelen zouden we het hier snel weten,want dan groeit er hier geen spriet meer.Hier kan je in de zomer het injecteren gewoon vergeten.
casev
Pieta, wat versta jij onder 'afspoelen'? dat gebeurd mischien wanneer er een regenbui van +30mm valt direkt na het bemesten, maar hoevaak gebeurt dat?

Na een dag is die stront gewoon opgedroogt, en spoelt echt niet meer weg!
pieta
@casev
Afspoelen is het met water oppervlakkig afvoeren naar sloot of greppel. Natuurlijk spoelt niet alles af. Op zand spoelt ook niet alles uit. Het is gewoon oneerlijk dat je op zand moet gaan injecteren en het op klei niet hoeft. Voor mij moest het op zand ook niet verplicht zijn.
Ook op zand is dat snijden niet zo voordelig voor de mat, het kost extra diesel en meer onderhoud vanwege meer slijtdelen.
Grasbaal
LTO: Verbod sleepvoet voorbarig

LTO Nederland noemt het besluit van staatssecretaris Henk Bleker dat met ingang van 2014 dierlijke mest ook op grasland op klei en veen geïnjecteerd moet worden, voorbarig en onvolledig.


'We zijn nog in overleg over de precieze invulling van de landbouwmaatregelen in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Nu wordt er één maatregel uitgelicht. Het verbod op de sleepvoet schept geen duidelijkheid, maar geeft juist verwarring', zegt Siem Jan Schenk namens LTO.

Over de richting en doelen van de maatregelen om de ammoniakuitstoot te verminderen zijn we het op hoofdlijnen met de staatssecretaris eens, stelt Schenk. De doelstelling is om de ammoniakemissie fors te verminderen. Tegelijk is het nodig dat provincies zorgen voor maatregelen om natuurgebieden beter te beschermen.

Geen extra krachtinspanning
Schenk: Zonder ontwikkelingsruimte kan van ons geen extra krachtsinspanning worden verwacht. Nu ontstaat er verwarring en kritiek bij veehouders en loonwerkers. Ik begrijp dat heel goed.'

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…:
innovator
Sinds 1902 is al bekend dat je urine en mest beter niet bij elkaar kan doen (Cleveringa, 1902). Het mengsel gaat rotten en er ontstaat: ammoniak, blauwzuur, putrescine, watersulfide en vele andere schadelijke stoffen.
Dus je moet of mest en urine van af de bron uit elkaar houden, of de drijfmest zo bewerken dat er minder dan 10% ammonicale stikstof in zit, het grootste gedeelte van de ammonicale/minerale stikstof gaat namelijk verloren.
Grasbaal
Eind aan proef bovengronds mestuitrijden in de Wâlden

Den Haag | Er komt geen verlenging van de proef met bovengronds mest uitrijden in de Noardlike Fryske Wâlden. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker besloten naar aanleiding van de evaluatie van project.


Bij de proef is mest bovengronds uitgereden in plaats van geïnjecteerd (zoals gangbaar is) en is met voermaatregelen en intensievere beweiding gepoogd de ammoniakuitstoot te verminderen. Uit de evaluatie blijkt dat de uitstoot 90 procent hoger is dan bij een gemiddeld bedrijf in Noordwest Nederland dat gebruik maakt van injecteren. ,,Het ligt dan ook niet voor de hand om de ontheffing te verlengen”, stelt Bleker in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer: frieschdagblad.nl/index.asp/?artID=61667
boerontour
was dat al niet bekent bij het zg. Propro-project vele jaren terug uitgevoerd in oisterwijk/moergestel................
+2
Richard1
Quote:
@Grasbaal: Een reeds toegepaste methode is die waarbij mest uit een depot wordt aangevoerd via slangen. Hierbij is noodzakelijk dat de mest wordt verdund. Daardoor komt bij aanwending belangrijk minder ammoniak vrij dan indien de mest onverdund rechtstreeks uit een tank op de bodem wordt gebracht.

Zoals ik dit lees, staat er dat bij sleepslangen nog gewoon met de sleepvoet gereden mag worden.

We moeten ook niet overdrijven, op de zware klei en veengrond blijven we gewoon de eerste en tweede gift sleepslangen. Dan ligt 70 tot 80 % van de mest al op het land bij de latere kleine giften van 10 tot 15 m3 hoef je ook niet met een zodebemester aan de gang maar een sleufkouter waarbij een sleufje van 2 a 3 cm diep gemaakt wordt voldoet volgens mij ook. Dit wordt immers op het zand geaccepteerd.
+1
WvanStralen
Zoals @Richard1 het verwoord klopt het, dit is wat Bleker voorstelt (en ook verdunnen met water en aanzuren bij aanwenden zijn genoemd).
Ik betwijfel of iedereen er dan mee uit de voeten kan overigens, met name de minder draagkrachtige gronden en de zware klei met hoog %afslibbaar zullen nog steeds wel praktische problemen tegenkomen.
Argumenten van mensen die problemen voorzien kunnen we goed gebruiken, want het laatste woord is hierover nog niet gezegd wat LTO betreft. Overigens gaat hij met dan om mensen die niet met sleufkouter, zodebemester uit de voeten kunnen, bovengronds uitrijden is een hele andere discussie wat mij betreft. De huidige praktijkproeven lopen af en worden niet vernieuwd. Nieuwe voorstellen zijn volgens Bleker welkom, dan in een goed opgezette proef van ca 50 boeren.
+1
jan 1
@WvanStralen , Hier heeft alle grond(lopikerwaard) een afslipbaarheid van 60tot 80,als je wilt injecteren in de zomer kom je er niet in,want de klei is zo hard als beton,dat zou betekenen dat er aan einde vd zomer bij veel regen,we eind augustus de mest moeten dumpen in de natte klei,met gevolg dat er nog veel verloren gaat omdat het groeiseizoen bijna voorbij is.

Voordeel van sleepvoet is lagere gewicht(minder struktuurbederf) en er ook mindervermogen(PK)nodig is,minder uitstoot co2 en lager energie behoefte per ha.

Als in de toekomst de dunne fractie ipv kunstmest op het land mag dan zijn de hoeveelheden meer als 10 m3 per ha,dus daarom niet te makkelijk over denken.
hans m
@jan 1 ,Inderdaad op de zware klei is injecteren een ramp. Hebben wij in 1988 al geprobeerd.Op de veengrond (Groene Hart) een nog groter drama!!!
Dat Bleker op de klei(en veengrond) met sleepvoet en verdund aanvoeren met sleepslang wel goedkeurt kan ik wel mee leven. Organisatorisch misschien niet voor een ieder weggelegd, maar kwa benutting van de stikstof ideaal!Als dan de trekker van de bemester op 1050 banden (en 0,8 bar) staat, is het structuurbedref verhaal ook onderuit gehaald.
jan 1
Mee eens Hans,als er dan op de percelen waar niet gesleepslangerd kan worden om wat voor reden dan ook ,maar wel met sleepvoet met tank dan moet dat ook kunnen.
+2
WvanStralen
We zullen er inderdaad een praktisch compromis uit moeten zien te slepen.
Het is namelijk ook een illusie om het ammoniakbeleid naar het 'rijk der fabelen' te verwijzen zoals anderen elders op het prikkebord bepleiten.

Iedereen heeft het grafiekje van RFC gezien met 2015-16 een plons melkverwachting. Dat is evengoed ook een wolk extra ammoniak, waar het ook blijft. Die groei zit vast op de ruimte die we maken via reductie van fosfaat en ammoniak. Drukken we uitstoot van fosfaat en ammoniak niet, dan is er domweg ook geen groeiruimte...
mlkvhoudr
Laten we het hopen dat die extra produktie van melk niet komt, ik vind het zo dom om met zijn allen iets te gaan produceren waar we daarna pas gaan kijken of er wel vraag naar is.

Ben helemaal niet tegen groeien, maar laten we dat dan doen op basis van wat melkfabrieken met meerwaarde denken te kunnen afzetten en laten we vooral niet meer dan dat willen produceren
jan 1
Het wordt nog een strijd tussen de melkkoe en koeiemelk: Klik

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , landbouw , innovatie , emissie , grasland , milieu , ammoniak , uitstoot , drijfmest , eli , boer , lei , structuur , waterspray , duospray , sleepslangbemester , ammoniakuitstoot en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!