Milcobel verwacht hogere melkprijs

De Belgische zuivelcooperatie Milcobel stelt haar leden gerust dat er de komende maanden een betere melkprijs in het verschiet ligt. De uitbetaling volgt de prijs van melk op de spotmarkt met vertraging. Dat geldt zowel voor prijsverlagingen als voor prijsverhogingen.

Deel dit artikel

Reacties

melkveetweet
Fabrieksblokkade in Belgie, meldt Nieuwe Oogst
Grasbaal
24 cent is ook wel heel erg weinig in deze tijd, ABS eist een melkprijs op minimaal Nederlands niveau: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
Grasbaal
REACTIE MILCOBEL

In een reactie op deze acties, stelde Milcobel in een mededeling dat het bestuur en de directie de huidige bezorgdheid van de melkveehouders begrijpen. “De marges op de melkveebedrijven staan onder druk omwille van zowel hogere kosten als relatief lage melkprijzen. Het bestuur van melkveehouders is er zich goed van bewust dat Milcobel meebepalend is voor de instandhouding van een rendabele melkveesector in ons land. De huidige onrust heeft niet alleen te maken met de zwakkere prestatie van Milcobel tijdens de voorbije maanden in vergelijking met melkerijen in het buitenland. Ook de onzekerheid over de wijzigende relatie tussen individuele melkveehouders en hun private afnemers speelt een rol.”

Volgens Milcobel werden alle leden van de coöperatie begin augustus geïnformeerd over het strategisch investeringsplan voor de toekomst en de ongewijzigde coöperatieve relatie met de leden. “Dit impliceert dat de melkprijs die aan de leden betaald wordt, de resultante is van marktopbrengsten minus bedrijfskosten en tegelijkertijd rekening houdt met behoud van toekomst. Tevens werd uitvoerig informatie verstrekt over de beter wordende marktvooruitzichten.”

Wat de toekomst betreft ziet de coöperatie betere marktvooruitzichten. “De actuele marktontwikkelingen lijken gunstig. Dit reflecteert zich ook in een vrij nerveuze spotmarkt voor melk en room. Voor de meeste zuivelproducten kunnen weer betere prijzen gehaald worden. Op basis van een consequente toepassing van het melkprijsmechanisme dat Milcobel hanteert, worden de marktontwikkelingen steeds vertaald naar de melkprijs. Deze melkprijs is gebaseerd op de uitleverprijzen van de eindproducten, waardoor er zowel bij stijgende als bij dalende markt steeds een vertraging is. De gestegen verkoopprijzen zullen de komende maanden resulteren in een betere melkprijs, zoals ook de mindere markt zich met vertraging geuit heeft in de voorbije melkprijsevoluties”, zo luidt het.

De coöperatie beklemtoont dat ze zich bij de maandelijkse melkprijsbepaling in geen geval zal laten leiden door andere invloeden dan de reële marktopbrengsten en de daaraan verbonden resultaten van haar activiteiten.

“Milcobel bouwt consequent verder aan de ontwikkeling van haar productenportefeuille. De productie en commercialisatie van hoogwaardige consumentenkazen zijn in een stroomversnelling gebracht en de mozzarellafabriek wordt uitgebreid om de positie in dit belangrijk marktsegment voor de toekomst te versterken”, aldus nog de mededeling.

Bron: landbouwleven.be/nl/article/…
Grasbaal
@jg ook de NMV vind blijkbaar de Nederlandse melkprijs niet verkeerd op dit moment:

NMV solidair met actievoerende melkveehouders Milcobel

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) verklaart zich solidair met de melkveehouders in België die vandaag actie voeren bij het hoofdkantoor van Milcobel. De melkveehouders van Milcobel, maar ook de meeste andere melkveehouders in België, beuren al langere tijd een melkprijs die ver onder de gemiddeld in Nederland uitbetaalde melkprijs ligt.

Te snelle afschrijvingen
De lage melkprijs van Milcobel kent meerdere oorzaken. Wat de melkveehouders en ABS echter vooral dwars zit is dat het bestuur van Micobel heeft besloten om nieuw gebouwde fabrieken of uitbreidingen in zeer snel tempo af te schrijven. Zo wordt een nieuw gebouwde kaasfabriek in 5 jaar tijd af geschreven. Deze kosten drukken zwaar op de huidige melkprijs. Het is niet uit te leggen dat in een periode dat de kosten tot ongekende hoogte zijn gestegen en de melkprijs toch al onder druk staat dit verergerd wordt door onnodige kustmatige afschrijvingen. De NMV ondersteunt de ABS dan ook in hun oproep om dit te herzien en alles in het werk te stellen om de melkprijs met enkele centen te verhogen.

Meer: nmv.nu/index.php/?content=9&id=520
Grasbaal
Een zeer bijzondere reactie van de Milcobel voorzitter:

Volgens Guido Veys, voorzitter van Milcobel, hangt de melkprijs van veel factoren af. ‘We zijn nu aan het investeren om onze producten internationaal in de markt te zetten’, klinkt het. ‘We weten dat er verbeteringen nodig zijn in ons bedrijf en daar wordt aan gewerkt. De boodschap die we aan de melkveehouders kunnen meegeven, is dat ze de komende maanden veel moeten melken, want de prijs gaat de goeie kant uit.’

Landbouwer Etienne Gaudissaubois uit Heuvelland: ‘Het is niet normaal dat men in onze buurlanden 5 euro per 100 liter melk meer betaalt aan de melkveehouders. Wij zijn de slachtoffers van de investeringen die Milcobel doet. We zouden dezelfde prijs moeten krijgen als in de buurlanden. Dit zou op Europees niveau moeten worden geregeld.’

Een delegatie van de actievoerders werd door de directie van Milcobel ontvangen, maar het overleg heeft niets opgeleverd. Eric Boussery, provinciaal voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat: ‘We zijn ontgoocheld. Het overleg heeft geen resultaten opgeleverd. Ze beloven wel dat de melkprijs zal stijgen, maar het is nog afwachten tot 11 september: dan pas wordt de melkprijs van augustus bepaald.’

‘Melken!’

Iepers gemeenteraadslid en landbouwster Els Morlion blijft hoopvol: ‘De melkprijs zal in stijgende lijn gaan, want wereldwijd is er melk te weinig. De boodschap aan de boer is dus: melken!’

Meer: standaard.be/artikel/detail.aspx/…

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melk , melkprijs , spotmarkt en milcobel ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
10