Nieuw agendapunt: Open dag bij melkveehouders Gunnewijk

Koeien liggen in een bed van zand en worden gemolken met robots

Bij melkveehouders Gerard en Huub Gunnewijk in Lievelde staat het welzijn van de koeien hoog in het vaandel. In hun hagelnieuwe ligboxenstal liggen de dieren daarom in een koel en comfortabel ligbed van zand en worden ze gemolken door een robot. Op zaterdag 16 juni staan de staldeuren wijd open voor geïnteresseerden.

Gerard en zijn broer Huub Gunnewijk hebben in Lievelde een melkveehouderij met 118 melkkoeien en zo’n 90 stuks jongvee. ‘Omdat onze oude ligboxenstal aan vervanging toe was en we ons bedrijf wilden uitbreiden naar zo’n 150 melkkoeien, zijn we ons gaan oriënteren op een nieuwe stal’, vertelt Gerard Gunnewijk. ‘We hebben verschillende houderijsystemen bekeken en open dagen bezocht. In de nieuwe stal moest sowieso een melkrobot komen. Die neemt ons veel werk uit handen. Daarnaast hebben we goed gekeken naar technieken die het dierwelzijn verbeteren.’ Tijdens een open dag bij een melkveehouder in Friesland maakten de broers kennis met de ligbox gevuld met zand. ‘Koeien vinden zo’n box heerlijk. Zand is heerlijk koel, ligt lekker zacht en vormt zich naar het ligpatroon van de koe. Daarnaast broeit zand niet en is het erg hygiënisch.’

Geen mestkelders
Medio vorig jaar startte Bouwbedrijf Gubouw uit Groenlo met de bouw van de stal. Gerard: ‘Aanvankelijk wilden we een stal met daaronder mestkelders bouwen. De kosten hiervoor vonden we echter te hoog. Daarop hebben we gekozen voor een vlakke vloer waarover een mestschuif loopt.’ De veehouder vertelt dat de mestschuif elke drie uur de mest naar een goot buiten de stal trekt. Een krachtige waterstraal spoelt de mest uit de goot naar een kleine mestkelder. In deze kelder bezinkt het zand dat vanuit de boxen in de mest terecht is gekomen. De mest wordt vervolgens naar een grote mestopslag gepompt. Het zand wordt enkele keren per jaar uit de kelder gehaald. Gunnewijk is de eerste melkveehouder in de regio die het systeem van een mestschuif met waterbevloeiing in zijn stal bouwde.

De melkveehouders werken inmiddels enkele maanden in de nieuwe stal. De ervaringen zijn goed. ‘De koeien hebben het geweldig naar hun zin, het mestschuifsysteem werkt perfect en de melkrobot vroeg nauwelijks gewenning. We kunnen met de nieuwe stal perfect uit de voeten.’ Op zaterdag 16 juni aanstaande kunt u ook een kijkje nemen op het bedrijf. Dan organiseren Gerard en Huub Gunnewijk samen met de bedrijven die meewerkten aan de nieuwe stal een open dag. De open dag wordt gehouden tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Het bedrijf is gevestigd aan de Tankweg 15 in Lievelde.

Bekijk agendapunt..

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , melkveehouderij , open dag , stal , koeien , koe , ligboxenstal , melkrobot , jongvee , mestschuif , dieren , mestkelder , melkveehouders , melkveehouder , ligbox en zandboxen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!