Maximaal 400-500 koeien per locatie

Staatssecretaris Bleker stelt in een brief aan de Tweede Kamer per diersoort een bandbreedte voor het aantal dieren per locatie. In de komende maanden kan de discussie hierover met onder andere de Tweede Kamer worden gevoerd, te beginnen morgenmiddag.  Opvallend is de toevoeging inclusief jongvee.
 

Deel dit artikel

Reacties

cs-agrar
Incl jongvee, dan neem ik aan 400-500 KOP vee
hookwood
Vreemd, in de brief wordt niet gerept over 'inclusief jongvee'.
Grasbaal
Quote @hookwood:
in de brief wordt niet gerept over 'inclusief jongvee'.

Schenk: melkveehouder snel aan grens

Een begrenzing van het aantal dieren per locatie kan voor een toenemend aantal melkveehouders problemen geven. Dat verwacht voorzitter Siem Jan Schenk van LTO Noord.


Een melkveehouderijbedrijf in Nederland mag niet meer dan 500 dieren hebben, schrijft demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I vandaag in zijn brief over megastallen. Dat is melkvee en jongvee samen.

Een bedrijf van 300 koeien heeft toch al gauw 180 stuks jongvee, reageert Schenk. 'De komende 10 jaar zullen een stijgend aantal melkveehouders naar dat aantal toegroeien. Die zitten dan meteen aan het plafond.'

Inflatie
Een getal is ook aan inflatie onderhevig, stelt de LTO-voorman. 'Wat nu nog een groot bedrijf is, is over 10 jaar misschien een gemiddeld bedrijf.'

Schenk vindt dat de discussie over schaalgrootte niet over aantallen moet gaan. 'Het gaat om de verduurzaming van de agrarische sector en hoe een boerenbedrijf in de omgeving past.'

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…:
Grasbaal
6 van 19.805 melkveehouderijen 'mega' volgens normen Bleker

Maar weinig Nederlandse veehouderijen komen aan het maximumaantal van 500 melkkoeien of 10.000 vleesvarkens dat staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) wil toestaan. Dat blijkt vandaag uit cijfers van landbouworganisatie LTO Nederland.

Meer: volkskrant.nl/vk/nl/…
cs-agrar
LTO praat weer over NGE, da's weer wat anders
Grasbaal
Zelfs de PvdD bleek voorstander te zijn van het voorstel van Bleker:

Geen steun voor maximaal dierenaantal in megastal

(Novum) - De Tweede Kamer wil geen landelijke norm voor het maximum aantal dieren in megastallen. Dat bleek woensdag tijdens een debat met demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA).


Bleker stelde dinsdag in een brief aan de Kamer een maximum te stellen aan de aantallen kippen, kalveren en koeien in megastallen. VVD, CDA, ChristenUnie en PVV vinden echter dat provincies en gemeenten goed in staat zijn om dat zelf te regelen. De partijen willen pas wetgeving overwegen als een advies van de Gezondheidsraad over de risico's van megastallen daar aanleiding toe geeft. Dat advies wordt in het najaar verwacht.

PvdA, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD) konden zich wel vinden in het voorstel van Bleker. Zowel PvdD als PvdA vroeg Bleker of hij de bouw van megastallen die de voorgestelde norm zouden overschrijden, stil kon leggen. De staatssecretaris antwoordde dat hij daar nu geen wettelijke instrumenten voor heeft en dat de bouwplannen dus geen halt kan worden toegeroepen.

Bleker wacht nu met een wettelijke verankering van de norm tot het rapport van de Gezondheidsraad uitkomt. In de tussentijd gaat hij in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overleg om tot afspraken te komen over megastallen.

Verder zei hij dat zijn voorstel niet was ingegeven door redenen van dierenwelzijn of het milieu. Volgens hem kunnen beiden aspecten op elke schaal worden gewaarborgd en gaat het meer om een principe. "Het gaat om de maatschappelijk ethische vraag of wij een grote industriële schaalvergroting van boerderijen wenselijk vinden in Nederland."
ErikSmale
@cs-agrarvan die NGE's moet iedereen zo snel mogelijk afstappen!! dat brengt geen duidelijkheid in de discussie

NGE is gebaseerd op het Bruto-standaardsaldo...dat verschilt elk jaar dus valt geen beleid op te maken!!

Vind het ook zeer betreurenswaardig dat LTO hier nog steeds over praat

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , megastal en dieren ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN