Grootschaligheidswaanzin

Big is beautifull. Want hoe groter een bedrijf, hoe lager de kosten per kilo eindproduct. In Nederland maakt de boer z’n winst aan de kostenkant, want met de inkomsten valt niets verdienen. Dus groeien boerenbedrijven tot buiten de grenzen van het maatschappelijk acceptabele.

In andere delen van de wereld werkt het andersom. In Kenia bijvoorbeeld, heerst de schaalverkleining. Boeren bezitten een stukje grond met enkele koeien, varkens en wat pluimvee. Een bezit dat overgaat naar de volgende generatie door het op te splitsen en te verdelen onder de kinderen. Kenia is groot in melk. Toch telt 80 procent van de melkveebedrijven minder dan tien koeien.

Wie nu vreest dat Kenia hierdoor een rampzalige situatie kent, kan ik geruststellen. De kleinschaligheid wordt juist geprezen. Ook de overheid ziet kleine bedrijven als garantie voor de voedselzekerheid en de werkgelegenheid op het platteland.

Deel dit artikel

Reacties

jg
Helder verhaal, in Nederland is bedrijfsovername door veel VV en weinig rendement nagenoieg onmogelijk: zie NAJK.
paul1
In Nederland groeit men tegen de klippen op, met torenhoge hypotheekschulden.... zelf heb ik niet de behoefte om daaraan mee te doen...
kleitokkers
groeien is dat niet het efficienter uitnutten van de capaciteit van de ondernemer ????
Grasbaal
@marrik Toch lijkt het ook in Afrika de kant van schaalvergroting op te gaan:

Twintig jaar geleden kwam de wereld bijeen om Afrika te voeden. Nu wordt gezegd dat het continent over twintig jaar de wereld zal voeden. Dat biedt agro-ondernemers kansen

Meer: nieuwsgrazer.nl/Ozj0/TOyt/
Marrik
Co, die agro-ondernemers zijn veelal ook de toeleveranciers. En als het dan om primaire producenten gaat, dan zetten die juist in op productie voor de export. Zie bijvoorbeeld de bloemen en boontjes uit Kenia. En niet te vergeten: de grootschalige theeplantages van Pickwick en Lipton.
Ik zegt niet dat grootschaligheid per definitie verkeerd is. Er zal toch bulk geproduceerd moeten worden voor de groeiende stedelijke bevolking. Maar het kan wel degelijk een bedreiging zijn voor de kleine boer die wel degelijk een belangrijke economische rol speelt. Zoals dat in Nederland momenteel al gebeurd en gebeurd is.
Marrik
En Kleitokkers, groeien is inderdaad een efficiënte manier om de capaciteiten van de ondernemer te benutten. Maar ongebreidelde groei heet kanker.
kleitokkers
@Marrik heb je voorbeelden van deze ongebreidelde groei.
Of alleen maar voorbeelden van goeiers met te veel hooi op de vork
dus die dit niet konden of wilden managen. En dan door hun eigen grootheids waanzin ten onder zijn gegaan.
Marrik
Er zijn goeiers met te veel hooi op de vork en er zijn goeiers die het samen met de bank best aankunnen. Maar er zijn ook goeiers die veel meer dieren houden als waar ze vergunning voor hebben, en er zijn goeiers die niet aan de milieurichtlijnen voldoen en daar gewoon mee wegkomen.
Hoe dan ook: doorgeschoten grootschaligheid gaat ten koste van kleine boeren. Dat is een onderschat probleem in de hele discussie over megastallen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot varkens , koeien , melk , platteland , overheid , grond , boer en kenia ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0