Kosten verlagen met grazende koeien #puregraze

Door Simon Talsma,

Marum | Boeren kunnen de komende jaren meer geld verdienen door de koeien vooral op een grasrantsoen te zetten in plaats van in te zetten op schaalvergroting.


Dat is de stellige overtuiging van bedrijfsbegeleider Harm de Vries van Pure Graze. ,,Met dit systeem kunnen de kosten per geproduceerde liter soms met vijf cent naar beneden.” Voor een boer met vijf ton aan quotum is dat al snel 25.000 euro per jaar. Daarvoor moet de bedrijfsopzet echter wel worden aangepast. Gisteren was er een informatieavond over het systeem in Marum waar tientallen melkveehouders uit Fryslân en Groningen op af kwamen.

In Nederland zijn er ongeveer veertig veehouders overgestapt op het systeem. ,,Koeien gaan tussen maart en november zoveel mogelijk het land in en krijgen verschillende keren per dag een nieuwe strook gras. Bijvoeren met ruwvoer wordt op die wijze geminimaliseerd en dat drukt de voerkosten, en ook de bemestingskosten omdat de dieren hun mest zelf wegbrengen. Loonwerk en mechanisatie wordt goedkoper. Het is belangrijk dat er maximaal melk uit gras wordt geproduceerd.”

Meer: FrieschDagblad.nl

Deel dit artikel

Reacties

Grasbaal
Maximaal weiden is de bedrijfsfilosofie van Manfred en Alien Holtslag uit het Gelderse Hall. Alles is er op afgestemd. De veestapel kalft in het voorjaar en haalt zo zijn piekproductie bij een maximale grasgroei. Daarbij blijven de kalveren tot het spenen bij hun moeders. Holtslag voert geen krachtvoer en weidt zijn koeien zelfs in de winter.
oldhuus
strip grazen ,geeft wel wat extra werk en planning ,hebben wij ook al jaren gedaan ,met een goede verkaveling is het te doen
GuusZwarte
M'n neef in Nieuw Zeeland melkt 380 koeien. Wat ze in NZ doen daar wij nog wat van leren. Hoewel in NL de bedrijven (ook mijn bedrijf) te klein zijn voor zo'n systeem. Hij heeft z'n hele bedrijf opgedeeld in een stuk of 50 percelen, koeien komen 1 dag in 'n perceel en vertrekken naar het volgende perceel.Percelen met teveel gras gemaaid, zo gaat hij het hele bedrijf rond. Geen gedoe met rantsoendraden en zo.
Ze voeren alleen palmpit als krachtvoer. Als de koeien te schraal worden gaan ze niet meer krachtvoer voeren maar gaan ze minder vaak melken. Voor hun is het aantrekkelijker om meer koeien te houden die minder geven dan om krachtvoer bij te voeren.
Ik hou het voorlopig op standweiden, weinig werk rustige koeien, alleen je moet het scherp in de gaten houden dat je niet teveel bossen krijgt.Ik doe het een beetje op gevoel/ervaring dat gaat meestal goed maar ook wel eens mis.
MTSTAMMINGA
Per liter verdien je met puregrazing het meeste
Maar per ha is een andere verhaal denk ik
Die puregrazing boeren die ik ken melken net of mindere dan 10000 liter de ha
Coen
@MTSTAMMINGAtoch wel opvallend dat de extensieve boeren (die ik ken) en maximaal weiden allemaal de kuilplaten al vroeg leeg hadden en op dit moment de boerderij ook al kaal hebben 😞

er is in NL ook nog zoiets als een gulden middenweg 😄
pure grazing lijkt mij voor NZ en IRL een uitstekend systeem 😄
GeertS
@Coen Dat een extensief bedrijf de kuilplaten leeg heeft in het voorjaar zegt niets over de efficientie van het ruwvoer/weidegras. Waarschijnlijk weet jij het krachtvoerverbruik ook niet van deze boer, voer maar eens 2/3 minder krachtvoer (600 kg ds opv 1800kg ds) dan wil je ruwvoer er wel door hoor!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , gras , koeien , melk , voer , schaalvergroting , mechanisatie , dieren , melkveehouders , boer , ruwvoer , rantsoen , pure graze en puregraze ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
1