STIMULAND REALISEERT MET 60 BOEREN 1 MEGAWATT AAN ZONNEPANELEN

Stimuland coördineerde voor de subsidieregeling van de provincie Overijssel van september 2011 de aanvraag voor zonne-energieprojecten van vier groepen van in totaal 60 agrarische ondernemers uit de gemeenten Steenwijkerland, Hardenberg en Rijssen-Holten en Kampereiland (project de Weidse Waarden van De Stadserven).

Dit resulteert in circa 10.000 vierkante meter zonnepanelen met in totaal 1 Megawatt aan energie op 60 boerenbedrijven. De zonnepanelen worden nog deze zomer geïnstalleerd. Volgens Stimuland is de belangstelling voor zonne-energie groot, maar het extra werk rondom het aanvraagtraject en de keuze van de leverancier schrikt veel mensen af. Agrarische ondernemers kunnen hiervoor een beroep doen op de ondersteuning en begeleiding van Stimuland.

Doordat via het gezamenlijk inkopen een gunstiger prijs kon worden uitonderhandeld, heeft Stimuland de eigen bijdrage voor de agrariërs nog met circa 20% meer terug te kunnen brengen dan aanvankelijk begroot. Een aantal agrariërs heeft al aangegeven daarom nog meer Wp te installeren dan waar subsidie voor beschikbaar is. Harry Roetert die namens Stimuland de coördinatie en uitvoering samen met zijn collega Erwin Mol voor zijn rekening neemt: “De vier groepen agrariërs hebben onlangs gekozen voor een en dezelfde leverancier. De eerste zonnepanelen worden eind maart geïnstalleerd, de laatste eind augustus. Met de subsidie en het inkoopvoordeel verdienen de betrokken ondernemers de investering in 6 à 7 jaar terug, terwijl de installatie zeker 20 jaar meegaat.” Veel boeren willen Maatschappelijk Verantwoord Boeren en zijn daarom bereid om te investeren in duurzame energie. Zonne-energie is een van de laagdrempelige mogelijkheden van duurzame energie-opwekking, maar zonder subsidie zijn de kosten nog relatief hoog. Zeker als iedere boer zelf gaat onderhandelen met een leverancier.

Nog meer zonne-energie projecten
Na het eerste succes vorig jaar in de Hof van Twente, waar ook al 0,5 MegaWatt gerealiseerd werd, staan nog weer verschillende nieuwe projecten met groepen agrarische ondernemers op stapel. In totaal verwacht Stimuland komend jaar nog zeker weer een MegaWatt te kunnen realiseren. In deze projecten wordt vaak samengewerkt met gemeentes, accountants, banken en lokale agrarische organisaties. De projecten worden mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Overijssel.

Bron: airplayradio.nl/component/content/…

Deel dit artikel

Reacties

oldhuus
Duurzaam, maatschappelijk verantwoord, subsidie, gezamenlijke inkoopskorting, aanvraagstraject, klinkt allemaal geweldig!
marco 69
Zoooo das veul of nie? FF nadenken
1 watt 1Kilowatt 1 Megawatt en nu rekenen.

1Megawatt=1000 kilowatt= 1.000000 Watt.
Nu wordt elektrisch vermogen uitgedrukt in Kilowattuur Kwh.Dat is het vermogen per uur.Bijvoorbeeld de motor van mijn vacuumpomp heeft een vermogen 4Kw betekend dat als de motor 1 uur loopt dan heeft het 4Kwh verbruikt.

Nu terug naar het bericht waarschijnlijk wordt hier bedoelt het
maximale opbrengst per uur. Ik zelf produceer met mijn collectoren maximaal 8 kW per uur dan moet de zon knetter hard schijnen. Per jaar is dat ongeveer 8000kWh = 8Mwh
gezienus
google.de/imgres/…
ndr.de/regional/niedersachsen/…

rennen tegen de klok. op panlaten uitgelegd om toch aan de deadline te voldoen
oldhuus
Ik denk dat ze beter op de noordpool kunnen zetten, als de zon schijnt schijnt ie daar de hele dag

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zomer , investering , energie , investeren , zonnepanelen , zonneenergie , boer en hardenberg ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
3