Jongveestal

Moet nog een jongveestal bouwen voor van 0 tot 2 jaar, apart afgesloten deel voor de jongsten strohokken eenlingboxen, moet een openfront worden op de oostkant, heb al verschillende ideeën gezien, de een heeft de boxrijen in de lengte (makkelijker op kelders, flexibelere indeling), een ander in de breedte (meer boxen), welke ervaring hebben jullie, wat is ideaal, en wat zou je niet doen?

Deel dit artikel

Reacties

brabo
Je kunt ook een combinatie van beide pakken. Normaal gesproken bouw je bij een open front met voergang aan de buitenkant een 3-rijer. Dan klopt de verhouding tussen ligplaatsen en voerplekken redelijk goed. De maatvoering van de boxen zou ik gelijk iets groter maken zodat er altijd nog grote koeien in kunnen als dit op termijn zou moeten. Alleen voor de allerkleinste is dit natuurlijk te gek en daarom voor deze groep een dwarsopstelling met kortere boxen.
jan w
Wij hebben voor het jongvee een aparte afdeling voor de kleinderen tot 4 a 6 mnd op stro. 4 strohokken over dwars met daar achter een rij met eenlingboxen in de lengte van de stal.
de strohokken overdwars kunnen we vanaf de zijkant uitmesten. de afdeling voor de groteren hebben we nu nog een potstal, maar willen deze gaan verbouwen met boxen erop. het stro wordt veels te duur + het werk. nu 3 hokken ( 6.60 mtr.) met 3 meter roosters achter het voerhek en dan de "pot" erachter van 6.60 x 6.60 mtr. Nu willen we van de pot een put maken met de rijen boxen overdwars op de stal elk hok 2 rijen boxen aan de buiten kant met de loopgang ertussen. het hok voor de kleinsten willen we opdelen in 2 hokken, zodat we de kleinsten in een apart hok kunnen doen. De kleinsten komen in een veels te grote groep terecht en krijgen nu te veel op hun donder ( hok voor 12 pinkjes van 4a6 maand tot ruim 1 jaar.
Als ik tijd heb zal ik nog eens een tekeningetje maken.
spotmelker
Ik zou er voor zorgen dat alle dieren tegelijkertijd aan het voerhek vastgezet kunnen worden. Dit is en blijft ideaal met insemineren, uitselecteren, doorschuiven naar oudere groep, boxenstrooien enz. Bij dieren > 14/15 maand is het makkelijk als je ze vanaf het voerpad of looppad op de kont kunt zien als ze liggen i.v.m. tochtcontrole. Verder voorkom te grote maat/leeftijdsverschillen binnen een groep.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stal en jongveestal ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN