SensOor verkort tkt twaalf dagen

Een tussenkalftijd (tkt) die twaalf dagen korter is en een vijf dagen kortere interval tussen afkalven en eerste inseminatie. Dat zijn de meest in het oog springende resultaten uit het MDSS-project.


Agis Automatisering in Harmelen heeft het project in 2010-2011 uitgevoerd op vijftien bedrijven met in totaal vierduizend dieren. De basis voor Melkveehouder Decision Support System (MDSS) vormt de SensOor. De SensOor zit in een robuust oormerk waarmee individuele koeien continu en draadloos zijn te volgen. Agis ontving daarvoor in 2008 de Herman Wijffels Innovatieprijs.

Doel van het project, dat is gefinancierd uit het Programma voor Plattelandsontwikkeling, was de ontwikkeling van een prototype (hard- en software) dat het gedrag en de temperatuur van melkvee continu en draadloos meet en verwerkt tot alerts die informatie geven over tocht, ziekten en andere indicatoren die van invloed zijn op het welzijn van de koe.

Profielen
In eerste instantie werden de data van vijftien bedrijven en vierduizend dieren verzameld en verwerkt. Na lang rekenen, testen en valideren leverden die data de profielen op waaraan nieuw te verzamelen data moesten worden getoetst.

'De ultieme test was het meten van progesteron in de melk door het laboratorium van Wageningen UR en dat te vergelijken met de data van de SensOren. Het resultaat was dat de veehouder met SensOor 98 procent van de tocht juist had gedetecteerd', zegt geestelijk vader van het project Gerard Griffioen.

Beter resultaat
Bij veehouders die meededen aan het onderzoeksproject verkorte de tussenkalftijd in het onderzoeksjaar gemiddeld met twaalf dagen (van 428 naar 416). Daarnaast daalde het aantal benodigde inseminaties per geïnsemineerde koe van 2,71 naar 2,56.

Ook het interval afkalven-eerste inseminatie werd korter. Gemiddeld ging het om vijf dagen (van 91 naar 86). Omdat SensOor zowel temperatuur als gedrag meet, wordt de ziekte bij koeien vaak enkele dagen eerder ontdekt dan dat de veehouder dat kan.

Serie productie
Sinds de introductie in 2008 is SensOor op 180 bedrijven geïnstalleerd en op nog eens 170 bedrijven moet het worden geïnstalleerd. De chip wordt inmiddels in serie gemaakt. De prijs ligt rond de 100 euro per stuk, afhankelijk van het aantal dat wordt gekocht.

Het dashboard met de resultaten van de SensOor - de CowManager - kan op een standaard pc, tablet of mobiel van de veehouder getoond worden.

➢Meer over MDSS en SensOor in Nieuwe Oogst van zaterdag editie Noord en in het vakkatern Veehouderij van 24 maart

Bron: nieuweoogst.nu

Deel dit artikel

Reacties

Farmer_
Op zich niet zo gek dit systeem, als een koe ziek wordt zijn meestal de oren al koud voordat je er wat aanziet, toch wel duur 100,-/koe.
Fly4Canada
Zeer zeker flink aan de prijs, en waarschijnlijk nog elk jaar duurder door uitval/kwijtraken van de oormerken.
aukevd
andere systemen met een halsband kosten volgens mij meer dan 100 euro per halsband.
verlies van een sensoor in de eerste 3 jaren wordt vergoed heb ik gehoord

de verkorting van het interval en tkt vind ik wel tegenvallen maar daar heeft de boer natuurlijk ook invloed op
ejb
€100 : 12 dagen korter tkt is €8 per dag is natuurlijk veel te duur in vergelijking tot wat het opbrengt.
koeboer
Als het systeem 8 jaar mee gaat zit je op 1 euro per dag.
Er worden in de melkveehouderij investeringen gedaan met minder rendement.
ejb
zit zonder poespas al met een tkt onder de 400 dagen en inseminatie getal van 2.71 voor de bedrijven die ze gebruikt hebben in de proef is overigens ook extreem hoog.
denk dat de boeren die nu aan de proef hadden meegedaan iets beter opletten bij mogelijke tochtige koeien ze gemakkelijk dezelfde resultaten halen als met de sensor in de oren
yeti
volgens mij registreert sensoor ook; herkauwactiviteit! Dat levert waardevolle info over koeien die tegen pensverstoring/lebmaagproblemen zitten. Verder wordt dit continu uitgelezen en niet (zoals met veel stappentellers) bij binnenkomst in de melkstal. Ik raak hier wel enthousiast van.
Farmer_
2,70/koe is dat niet wat hoog, zit hier op 1,7 per koe, (DHZ).
mlkvhoudr
Quote @Farmer_:
Farmer_ - 2 min. geleden
2,70/koe is dat niet wat hoog, zit hier op 1,7 per koe, (DHZ).

Dat is waarschijnlijk inclusief dekkingen waar nooit een dracht uit voortkomt (de koeien die gust blijven) zonder dat zit ik op 1,6 inseminaties per dracht bij de koeien en 1,43 bij de pinken met een tkt 392 maar de 10 koeien die op het moment bewust gust zijn bij mij zijn in totaal wel goed voor 35 rietjes oftewel 3,5 inseminatie per 0 dracht 😶
Farmer_
@mlkvhoudr

Dan kom je bij 100 mk nog onder de 2/koe.
mlkvhoudr
Quote @Farmer_:
Farmer_ - 25 min. geleden
@mlkvhoudr

Dan kom je bij 100 mk nog onder de 2/koe.

in dat geval moet ejb zichzelf er maar onderuit kletsen 😉
meelezer
@mlkvhoudrDat is waarschijnlijk inclusief dekkingen waar nooit een dracht uit voortkomt (de koeien die gust blijven) zonder dat zit ik op 1,6 inseminaties per dracht bij de koeien en 1,43 bij de pinken met een tkt 392 maar de 10 koeien die op het moment bewust gust zijn bij mij zijn in totaal wel goed voor 35 rietjes oftewel 3,5 inseminatie per 0 dracht 😶

Dergelijke koeien hou je dus NIET bewust gust.bewust gust houden wil zeggen dat je ze niet insemineert. Als je 3,5 inseminaties uitvoert is het vanwege slechte drachtresultaten dat je ermee stopt.
mlkvhoudr
Quote @meelezer:
meelezer - 1 uur geleden
@mlkvhoudr Dat is waarschijnlijk inclusief dekkingen waar nooit een dracht uit voortkomt (de koeien die gust blijven) zonder dat zit ik op 1,6 inseminaties per dracht bij de koeien en 1,43 bij de pinken met een tkt 392 maar de 10 koeien die op het moment bewust gust zijn bij mij zijn in totaal wel goed voor 35 rietjes oftewel 3,5 inseminatie per 0 dracht 😶

Dergelijke koeien hou je dus NIET bewust gust.bewust gust houden wil zeggen dat je ze niet insemineert. Als je 3,5 inseminaties uitvoert is het vanwege slechte drachtresultaten dat je ermee stopt.

puurist ;)Bij ons blijven ze inderdaad onvrijwillig gust, wij maken daarna de keuze niet meer te insemineren, en dat doen we dan wel weer BEWUST, en daarna zijn ze......ach je raad het vast wel 😉
ejb
Quote @mlkvhoudr:
in dat geval moet ejb zichzelf er maar onderuit kletsen

😁

hier bij ons laatste jaar gem tkt 388 dagen
dagen tussen afkalven en eerste ins is 62 dagen en gem inseminatie dus incl koeien die uiteindelijk niet drachtig worden 2,2 en bij pinken 1,7 waarbij opgemerkt dat ik vrij lang probeer om een koe alsnog drachtig te krijgen
mlkvhoudr
@ejb

Weet je toevallig ook het percentage dracht uit eerste inseminatie?

wij hebben sterk het idee, dat een paar weken wachten met eerste inseminatie, de drachtkans eerste inseminatie sterk vergroot namelijk.

Bij ons bleken toch veel koeien die de eerste keer rond de 60 dagen geinsemineerd uiteindelijk bij dracht controle toch niet drachtig )-:
ejb
@mlkvhoudr

nee dat weet ik zo niet maar om gemiddeld 60 dagen te halen betekent wel dat ik rond dag 40 begin met insemineren.
mlkvhoudr
Quote @ejb:
@mlkvhoudr

nee dat weet ik zo niet maar om gemiddeld 60 dagen te halen betekent wel dat ik rond dag 40 begin met insemineren.

Dat lukt hier niet om ze dan drachtig te krijgen, toch weer een uitdaging erbij..........
Farmer_
@mlkvhoudr

Soms lukt dat, als het voer goed is en alles enigzins in balans is, dan kunnen ze snel schoon en tochtig worden na kalveren, maar dat heb je niet altijd in de hand.
+1
ErikSmale
Dat is leuk van Sensoor maar ze vergelijken een NUL situatie met hun opzet. Zou willen weten hoe Sensoor presteert ten opzichte van overige automatische tochtigheids detectie systemen!!
Ofwel, ben nog niet overtuigd 😉
Grasbaal
nieuweoogst.nu/_img/logo_lto.gif/

Gerard Griffioen van Agis: ‘Nieuw tijdperk van monitoren ingeluid’SensOor is oog in de stal

Door Ilona Lesscher,

SensOor en CowManager van Agis Automatisering in Harmelen zijn rijp voor de praktijk. Meer dan vier jaar hebben directeur Gerard Griffioen en zijn medewerkers gewerkt aan het optimaliseren van een realtime registratie van temperatuur, activiteit, vreet- en herkauwactiviteit.

Agis presenteerde een prototype van de SensOor al in 2007 en ontving daarvoor in 2008 de Herman Wijffels Innovatieprijs. Daarna volgde een lange tijd van min of meer radiostilte. Die tijd benutte Agis om de uitvoering van SensOor te optimaliseren, data te verzamelen van vierduizend koeien, te verwerken en te valideren.

Om zeker te stellen dat SensOor betrouwbaar in verschillende stalsituaties werkt, voerde Agis testen uit met verschillende materialen, componenten en antennes. Verder werden voorbereidingen getroffen om het product in verschillende landen te verkopen en om TUV-keuring te krijgen. ,,We hebben SensOor bedacht met het oog op het welzijn van de koe en de boer en we zijn blij verrast met de resultaten’’, zegt een trotse Griffioen.

Alle data van SensOor worden verzameld in programma CowManager, dat gekoppeld kan worden aan alle managementsystemen. Op het dashboard van CowManager staan alle attentiekoeien bovenaan. Verder kan de gebruiker zelf instellen wat hij wil zien van de kolommen: diernummer, naam, dagen in lactatie, status (bewust gust, gedekt, dagen dracht maar ook vet- en eiwitverhouding, melkgift), tocht, temperatuur, herkauwactiviteit en gezondheid.

Het gebruik van SensOor leidde op de vijftien bedrijven waar het systeem is beproefd tot een twaalf dagen kortere tussenkalftijd (van 428 naar 416 dagen), vijf dagen winst in de interval afkalven en eerste inseminatie (van 91 naar 86 dagen) en daalde het aantal inseminaties per geïnsemineerde koe van 2,71 naar 2,56. Griffioen: ,,De SensOor kun je vergelijken met een filmcamera die het doen en laten van een koe continu vastlegt. Van afwijkend gedrag of temperatuur krijg je een alert, waardoor je er meer bovenop zit.’’

Afhankelijk van wat de mekveehouder wil zien van een dier, kan hij kolommen aan- of uitschakelen en doorklikken op detailniveau met grafieken. Iedere pagina kan worden geprint, maar in de praktijk bekijken veehouders die vaak op de pc, tablet of het scherm van de mobiel. Inmiddels is SensOor uitgeleverd aan ruim 190 bedrijven.

Doorontwikkelen

De SensOor luidt een nieuw tijdperk in. Het is een andere manier van monitoren. ,,Het is uw oog in de stal wanneer u er niet bent’’, zegt Griffioen. De huidige toepassingen, waaronder een app voor de mobiele telefoon, zijn nog maar het begin.

De dataverwerking wordt verder verfijnd en daar komen nieuwe toepassingen uit voort. Griffioen noemt bijvoorbeeld het opsporen van voedingsfouten. ,,Omdat SensOor het gedrag zo nauwkeurig bepaalt, is rantsoenevaluatie relatief eenvoudig geworden en kun je snel rantsoenaanpassingen monitoren en evalueren.’’

Ter illustratie legt Griffioen een grafiek op tafel waarin duidelijk het effect is te zien van het toevoegen van aardappelen aan het rantsoen. De data van SensOor laten een dalende herkauwactiviteit zien en na twee dagen kelderde de melkproductie. ,,Toen deze melkveehouder de aardappelen weer uit het rantsoen had gehaald, herstelden alle waarden zich.’’

Melkveehouders die met SensOor werken, vervangen het linker of rechter oormerk door een Supertag-oormerk van Dalton. Daarin hangt de sensor. De praktijk leert dat wanneer het gat goed in het kwadrant dicht bij de kop van de koe zit er geen problemen zijn met verlies. Is dat onverhoopt wel het geval, dan stuurt Agis gratis een vervangende SensOor.

De SensOor bestaat uit een batterij en printplaatje. De leverancier van de batterij garandeert een levensduur van tien jaar. Agis geeft een garantie op het systeem van vijf jaar. Veehouders die willen starten met SensOor, ontvangen voor ruim 1500 euro tien SensOren voor tien koeien, een antenne voor aan de pc plus de CowManager-software.

De CowManager-software met vruchtbaarheid, gezondheid en voeding kan draaien op de eigen pc met internet en is gratis tot het eind van 2012. De veehouder moet zelf de oormerken voor de betreffende koeien bestellen.

Ilona Lesscher

Bron: nieuweoogst.nu/
Farmer_
Veehouders die willen starten met SensOor, ontvangen voor ruim 1500 euro tien SensOren voor tien koeien, een antenne voor aan de pc plus de CowManager-software.

Das nog te doen als je niet teveel koeien melkt. :shock:
Grasbaal
Sensoor praktijk ervaringen,

Het laatste jaar is de Sensoor via proefpakketen voor 20 koeien op aardig wat bedrijven in gebruik genomen. Ik ben zeer benieuwd wat de praktijkervaringen daarvan zijn en of de ervaringen zo positief zijn geweest dat er daarna ook daadwerkelijk tot aanschaf is overgegaan. Ik kom ze bij ons in de regio (nog) nergens tegen.
Erco
mn buurman deed mee aan een proef van sensoor. was volgens mij niet zo overtuigd ervan.
kaas
ik heb ook aan proef meegedaan en pik er mee bijna alle koeien er uit ,en ben tot aanschaf over gegaan .
alleen een koe die kiesteus is dan reageert hij niet.
Farmer_
Wat is kiesteus?
MBTrac1100
@Farmer_
koe met een cyste op de eierstokken , oftewel blazig
Farmer_
@MBTrac1100
Dat woord kende ik niet, ik noem ze dan cystic.
cs-agrar
@Farmer_
Cysteus..
aukevd
Ik heb ook meegedaan aan de proef. Heb dezelfde ervaring als kaas en ben dus ook van plan er nog meer aan te schaffen. Is de bedoeling om als de koeien drachtig zijn de sensoor te wisselen
RonRoTos
Ik heb deze oproep doorgestuurd naar een oude collega farmer die al geruime tijd met meer dan 100 SensOren werkt. Volgens mij met heel goed resultaat.
Zou erg leuk zijn als zij hier hun ervaringen met jullie willen delen.
Marc84
Hebben er 200 aangeschaft! We waren tijdens de proef zeer tevreden .
koeboer
Heb zelf ook aan de proef meegedaan.Eerst 10 op proef.Daarna nog 100 bij gekocht.Werkt prima zeker de tochtigheidswaarneming.Weet wel zeker dat ik het systeem zich zelf terugverdiend.
AdriaanDu
Een klant van ons is ook met de proef bezig. Hij is vorige week 1,5 kg CCM bij gaan voeren. Deze verandering in het rantsoen was meteen terug te zien bij alle koeien in de proef. De herkauw activiteit ging zo hard naar beneden dat ze allemaal een attentie kregen. Na een dag trok het weer bij. De boer is zeer tevreden over SensOor en gaat over tot aanschaf
Grasbaal
Ik kijk er van op dat er in korte tijd veel positieve reacties zijn. Zojuist een melkveehouder aan de telefoon die er 200 in gebruik heeft. Wil niet meer zonder. Volgens hem zijn grote koppels koeien niet goed te managen met hulpmiddelen zoals dit. Binnenkort komt er ook een Belgisch alternatief op de markt dat nog beter in staat is om alles te meten. Daarover later meer.....
cs-agrar
Zij er ook die Heatime gebruiken? Degenen die ik daar over spreek zijn allemaal zeer positief. Zelfs echte "cowmanagers" die ook vanwege hun fokkerij-verkoop bovenop zulke zaken zitten verbazen zich er over dat ze nog zoveel tochten misten, hoewel ze eigenlijk al hele mooie cijfers hadden. Ook inseminatietijdstip is makkelijker te bepalen schijnt het.
Farmer_
Heattime is een ander systeem?
We hebben nogal een slechte tochtigheids waarneming op dat andere bedrijf, iedereen kijkt/keek waarschijnlijk ergens anders naar, kom er zelf maar 1x/dag, dan zie je ook niet alles.
Zit ook aan zoiets dergelijks te denken daar.
cs-agrar
@Farmer_
Ja, semex loopt er mee langs de weg. Volgens mij moet dat ding ook via internet oid jouw een sein kunnen geven hoe de zaken er voor staan.
Systeem kan meerdere stallen tegelijk in de buurt van elkaar bestrijken.
semex.com/images/di/…
Farmer_
@cs-agrar
Dat gaat ook met bewegingsmelder zoals we al hebben van westfalia, is niet erg betrouwbaar, de koe die mee springt wordt ook aangemerkt, ken iemand die verkoopt een systeem uit Italie, dat werkt op lichaamstemperatuur, dat lijkt me wel wat.
Grasbaal
Heb gisteren contact gehad met Gerard Griffioen over de SensOor, zal binnenkort hierover nog meer informatie publiceren. Volgens Gerard lopen er wereldwijd al meer dan 100.000 koeien met een SensOor in hun oor.... Op het gebied van veevoeding komen er binnenkort meer mogelijkheden met de SensOor. En dat allemaal voor +- 17 euro per koe per jaar.

Grasbaal
Hier enkele screenshots uit de SenSoor presentatie, via kleuren is het visueel direct duidelijk wat er aan de hand is met de koe of het gehele koppel. Te veel geel op het scherm is dus niet goed.

klik












+1
ricardo
Ben erg benieuwd hoe sterk de oormerken zijn, ik bestel toch ieder jaar wel 80 oormerken bij, als je dan in de helft een sensoor hebt hangn dan word het wel duur, kan iemand van de gebruikers daar iets over zeggen, groeten Ricardo.
+4
de hoef
stier erbij kost je maar twee nummers
jan w
Zijn 2 nummers meer waard dan een mensenleven?
MBTrac1100
@jan w
als je het een beetje voor elkaar hebt hoef je echt niet bij een stier in het hok.
MTSTAMMINGA
Ook met die Sensoor heb je er nog wel werk mee @ricardo

De fam de Jong aan de otterweg heeft het systeem in gebruik momenteel
aukevd
je moet voor de sensoor speciale oormerken bestellen. Kosten niet veel meer of zelfde prijs als normale oormerken. Eigen risico is 1 % als ik het goed heb,dus dat zijn de kosten niet
MTSTAMMINGA
En je kunt de sensoor ook wisselen van de ene koe aan de andere koe werd mij vertelt
cs-agrar
dan moet je ze misschien met tiewrap vast maken
ricardo
Eigen risico is boven 1 % voor jezelf net iets anders maar groot verschil
aukevd
klopt doe ik ook. Als de koe drachtig is gecheckt haal ik de sensoor uit het oormerk en doe het in een ander oormerk voor een koe die pas gekalfd heeft. Heb nu 30 oormerken op 85 koeien. Moeten nog 10 bij komen denk ik dan kan ik de zaak mooi rond zetten qua tochtdetectie
ricardo
waar heb je meer aan de tochtdetectie of de waarschuwing bij ziekte e.d.
ricardo
waar heb je meer aan de tochtdetectie of de waarschuwing bij ziekte e.d.
ricardo
waar heb je meer aan de tochtdetectie of de waarschuwing bij ziekte e.d.
DvdM
@Aukevd heeft het een reden dat je de Sensoor alleen voor de tocht gebruikt? Het lijkt mij juist handig om ze altijd te volgen voor de herkauwactiviteit en ziekte. Ook in de droogstand zou je hem gebruiken toch? Naast rantsoen evualeren kun je meestal temperatuurwisseling voor afkalven zien, kun je de koe daarop mooi int strohok doen als je dat nog niet gedaan had.
de hoef
de boeren van tegenwoordig moeten ook overal bij geholpen worden
+1
aukevd
even "kort door de bocht met de botte bijl":

1 als je goed voert heb je goede herkauwactiviteit. vind dat een beetje geleuter op de vierkante mm om dat te gaan monitoren
2 zieke koeien? wat moeten ze dan hebben dat je zelf niet ziet ?
3 drooogstand rantsoen evalueren? als je geen melkziekte hebt en de koeien starten goed op heb je een goed rantsoen. voer anders 1/3 mais/stro/kuil+ mineralen+magnesiet dan heb je een goed rantsoen wat je niet hoeft te evalueren.
4 koe gaat in het strohok als de banden zakken/weg zijn. ga toch niet eerst op de computer kijken of de koe gaat kalven.
waarom dan wel sensoor voor tocht?
tochtigheid laat niet elke koe goed zien en sommmigen heel kort. als je dan een dag weg bent kun je ze net missen. idem degene die alleen 's nachts tochtig is.

heb de gezondheidsmodule voor 1 jaar . Na 1 jaar evealueren en dan opnieuw bekijken maar kan er nog weinig mee.
Bekkink
En hoe staat het na 7 jaar met de recensies over sensoor?
bobbydeboer
En na 9 jaar??
aukevd
Nog steeds een tevreden gebruiker
Henry1
@aukevd heb je de gezondheidsmodule eigenlijk ook gehouden na 1 jaar?

En zou je weer voor sensoor kiezen als je nu voor de keuze stond of een ander merk / type?
Even los van het gegeven dat het vaak in één pakket gekozen wordt met een nieuwe melkstal/melkrobot heb ik het idee?
En hoe zit het met verliezen en stuk gaan in de praktijk?
aukevd
@Henry1 ik heb de gezondheidsmodule wel gehouden. Toch net even beter zich als er iets mis is. Kan geen getallen geven want heb weinig problemen ( afkloppen). TKT zit op 380 dagen. en ben daar zeer content mee.. Interval afkalven tot insemineren zit op 69 dagen
+1
aukevd
@Henry1 ik zou wel weer voor deze kiezen. Je kunt hier blind op vertrouwen en daar hoor ik nog wel eens andere verhalen over van andere merken. Verliezen valt mee, ik denk nu 4 satuks in die 8 jaar. Komt doordat het pinnetje van het oormerk breekt, de sensoor valt er niet uit. Stuk gaan ze wel na een aantal jaren. Daar krijg je meteen een attentie van, Je meld ze aan als kapot en krijgt zonder gezeur nieuwen opgestuurd. Natuurlijk betaal je voor deze service maar nooit geouwehoer over aflopende garantie oid
Cowboy3
@aukevd Heb de eerste 4 jaar geen uitval gehad, daarna veel te veel en heb nu de eerste 50 E-oormerken vervangen, lijkt me sterk dat die E- oormerken van allflex bij je de dubbele leeftijd halen.
Heb in die 5 jaar een 70% van de sensoren moeten vervangen door nieuwe omdat ze meer niet werkte, ik vind dat te veel, je hebt er nog werk mee om dit allemaal bij te houden als er meer dan 200 hebt.
Heb het toen gekocht met vruchtbaarheid en gezondheid nu de garantie na 5 jaar is verlopen, een abonnement af moeten sluiten om de kapotte te vervangen(vruchtbaarheid €1.14 en gezondheid €0,56 per koe/maand)en dat is toch ongeveer wat het over de eerst 5 jaar ook gekost heeft.(kan wel niet meer zonder)
Henry1
@aukevd heb een aanvraag gedaan voor groen economisch herstel. Maar goed, we gaan zien of we daarbij zitten. En anders twijfel ik nog even. Nu doen we het zonder en draait volgens mij niet slecht maar beetje arbeidsbesparing en een paar koeien sparen per jaar is altijd mooi en zeker met veel subsidie erbij.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot lto , koeien , melk , koe , melkvee , wageningen-ur , dieren , inseminatie , melkveehouder , doc , sensoor , stappenteller , tussenkalftijd , tocht , oormerk en cowmanager ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
64
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
36