Superzonnepanelen in aantocht?

Weblog Vincent Dekker - Trouw,

Zonnecellen die bijna drie keer zo veel stroom uit zonlicht halen dan de beste huidige cellen. Niets minder dan dat, en nog binnen afzienbare tijd ook, voorzien wetenschappers uit Nederland en de VS.


Kon ik u kort geleden al blij maken met een technologie die zonnepanelen pakweg een kwart meer rendement zou bezorgen, nu blijkt dat slechts een heel bescheiden voorproefje van wat wetenschappers van het Amsterdamse Amolf Instituut en Caltech, het California Institute of Technology, hebben uitgedokterd. Bijna onder mijn neus, op een flinke steenworp afstand van het kantoor van Trouw, is op het Science Park in Amsterdam een truc bedacht om licht te 'vangen'.

Op niet te lange termijn, zo voorspelt Polman in Het Parool, wordt het voorstelbaar dat stroom van zonnepanelen goedkoper wordt dan stroom uit grote centrales, oftewel: minder dan 7 cent per kWh kost. Er komen zonnige tijden aan...

Deel dit artikel

Reacties

Grasbaal
@farmer bedankt voor je bijdrage. Ik heb hem iets aangepast. Probeer hier rekening mee te houden:

Neem je een nieuwsbericht over van een andere site? Neem dan niet het gehele nieuwsbericht over, maar een gedeelte of een samenvatting. Dit voorkomt dat we problemen krijgen met andere websites. Zorg er dan ook voor dat je de Lees meer link plaatst. Bedankt!
Farmer_
@Grasbaal

Ok, zal er rekening mee houden.
Nieuwe verbeterde zonnepanelen, dat was te verwachten.
oldhuus
daarom wacht ik nog even
gezienus
@Farmer_

mijn begroting valt hier ook in duigen denk dat ik vanaf volgende week de bouwverguning heb en dan probeer maar eens te bouwen en binnen 2 weken aan het net te zijn

agrarheute.com/solarfoerderung-teil2/
jani
Lijkt natuurlijk heel interessant, maar als je voor geleverde stroom wat jezelf niet kunt gebruiken maar 4 cent beurt, valt het tegen.....
Farmer_
@gezienus

Valt niet mee om die punktliche duitsers op tijd te krijgen.
Sunshine Company
Leuk nieuwe ontwikkelingen, maar voordat je deze in praktijk doorgevoerd ziet ben je jaren verder. Ook zie je met nieuwe ontwikkelingen dat ze te duur zijn, niet kunnen concurreren met bestaande technieken, en failliet gaan (Solyndra).

Ook is het voor boeren weinig nuttig; die hebben dakruimte zat, daar is het dak dus geen beperkende factor. Daar zijn het vrijwel altijd de hoofdzekeringen..

Kortom; 2x zo goed is niet nuttig. Liever 2x zo goedkoop..
oldhuus
@gezienus
reed vandaag nog in de grensstreek, maar het lag al aardig vol daar, in Twist had circa de helft van de boeren die dingen op het dak

Maar ben benieuwd naar het prijsverschil tussen beide panelen, ofwel er komen straks hele dure panelen beperkt op de markt, of de "oude" generatie word misschien wel tegen dumpprijzen op de markt gebracht, wie zal het zeggen
frank b
@oldhuus
Ik denk idd dat over een paar jaar de 'oude' panelen erg goedkoop gaan worden. Het duurt misschien dan nog even voordat de nieuwe generatie massaal te koop is, maar zal zeker de nieuwe standaard worden.
frank b
@Sunshine Company
>Kortom; 2x zo goed is niet nuttig. Liever 2x zo goedkoop

Voor de korte termijn misschien wel, maar wat als ze 3x zoveel opwekken en ook nog langer meegaan? Dus waarom het hele dak vol leggen, terwijl je straks misschien wel met nog niet de helft aan kan? Dan zijn misschien de overige technieken ook zover om dit goed te kunnen verwerken, zodat men de rest vol kan leggen, teneinde daar écht een hoeveelheid stroom op te wekken, ipv nu het dak vol te leggen met goedkoop spul om anderen over 5? jaar vele malen meer stroom te zien opwekken. Ja, dan is het nu goedkoop.
gezienus
@Farmer_

ja zo rond de 4cent minder per kw stunde en dat over 20 jaar
daaar gaat je 2 e melkkoe
wist je dat elk gemiddeld gezin in duitsland nu 70€ per jaar kwijt is aan deze subsidie
Grasbaal
Plastic zonnecellen zijn wellicht de stroomleveranciers van de toekomst. Dat blijkt uit een online publicatie in Science van wetenschappers van Rijksuniversiteit Groningen, de universiteit van Cambridge (Engeland) en Mons (België).

De natuurkundigen hopen op een doorbraak: 'Onze nieuwe kijk op het mechanisme van stroomgeneratie zal belangrijk zijn bij de materiaalkeuze van de volgende generatie plastic zonnecellen. Die kunnen daardoor veel efficiënter zijn dan de huidige.'

De onderzoekers ontdekten een cruciale stap in de ladingsoverdracht die verklaart waarom slechts een deel daarvan heel efficiënt is. Nieuwe kennis, die de deur volgens de wetenschappers opent naar een hogere stroomopbrengst van deze duurzame vorm van elektriciteitswinning.

Silicium
Normale zonnecellen zijn gemaakt van silicium. Ze zijn al een flink aantal jaren op de markt; het tot nu hoogst gerealiseerd rendement ligt op 28%. De opbrengst van plastic zonnecellen is lager, maar houden een belofte voor de toekomst in, namelijk die van goedkope massaproductie.

Met eindeloze velden plastic zonnecellen zouden de woestijnen van nu de elektriciteitscentrales van de 21e eeuw kunnen worden.

Overdracht
De werking van een plastic zonnecel is gebaseerd op de omzetting van zonlicht in elektrische stroom. Dat gebeurt door de overdracht van elektronen tussen 2 verschillende types moleculen: de donor en ontvanger.

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
Farmer_
"De opbrengst van plastic zonnecellen is lager"

Is dat een fout, het rendement komt toch bij +-70%
gezienus
wacht hier maar na donderdag kijken wat de regering zegt als het doorgaat met die 30% korting hier einde verhaal met zonnepanelen kun je ze straks bijna voor niks krijgen
Farmer_
@gezienus

Ga je niet meer bouwen nu?
gezienus
hoop toch dat ze zeggen iedereen die zich bij het elektrisiteitsnet heeft aangemeld voor aansluiting (duurt 6 weken) dat ze daar noch een uitzondering voor zouden maken normaal zou het pas in juni gekort worden maar mocht dat volgende week donderdag wel besloten worden dan bouw ik niet meer de machinehal \ zonnepanelen je kunt het met dat bedrag niet meer rond rekenen
oldhuus
kreeg je dan ook 30% korting op de gehele veldschuur of alleen de panelen?
gezienus
vandaag
gezienus
vandaag
gezienus
vandaag
gezienus
vandaag
Farmer_
@gezienus

Vandaag?
gezienus
@Farmer_

waarom het 4 keer geplaats is weet ik niet kan het bericht ook niet verwijderen of aanpasen wou er ook fotos bij plaatsen eigelijk nooit geen problemen mee gehad krijg het niet voor mekaar hier
mlkvhoudr
hoi gezienus,

Dat is juist makkelijker hier. je klikt op het fototje onder het veld waar je je reactie typt, dan kun je rechtstreeks vanaf je computer een foto uploaden.

Als ik het zo goed zeg komt er een willekeurige foto bij deze reactie te staan.
gezienus
gisteren begonnen
gezienus
voor donderdag loopt het
Farmer_
@gezienus

De schuur klaar? of gewoon wat platen ergens aan elkaar gekoppeld om op het net te leveren, in de buurt heeft dat een boer dat ook gedaan, hij kreeg ze niet op tijd op het dak.
gezienus
wat denk je de stekkers liggen noch los hopen dat ze dit als een bouwbegin zien de schuur staat er noch niet ligt nu 30kw op de loopstal en mocht het verlengert worden dan komt er ook 30kw op de schuur (wilde nog een paar fotos plaatsen lukt mij hier niet)
ben nu fontonenboer of hoe noem je dat
Farmer_
@gezienus

Dakmelker. 😁
gezienus
probeer wat fotos te plaatsen hier maar hij pakt het niet geef mij eens een paar hints of mis ik een stuurprograma anders vanavond maar weer op de oude manier
Farmer_
@gezienus

ff aan Tinus vragen? misschien verkeerd bestand van de foto, is het JPEG?
Farmer_
Startup maakt zonnecel helft goedkoper

AMSTERDAM – De Amerikaanse startup Twin Creeks Technologies heeft een techniek ontwikkeld waarmee zonnecellen op een materiaalbesparende manier gemaakt kunnen worden. Dit scheelt mogelijk de helft aan productiekosten.
© AFPHet bedrijf beweert zonnecellen te kunnen fabriceren voor 40 dollarcent per watt. Op het moment kost de productie ongeveer 80 dollarcent per watt.

nuzakelijk.nl/duurzaam/2763969/…

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zonnepanelen , zonneenergie , kwh en rendement ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0