Keukentafelgesprekken over melkveebedrijf

Een boer heeft een melkveebedrijf met zo’n honderd koeien en 40 hectare – dus 400.00 vierkante meter grond. Gewoon doorsnee vijftien jaar geleden.

Maar dan komt het: de gemeente zit verlegen om uitbreiding omdat velen verlegen zitten om een huis. Dus moet er een grote nieuwe wijk komen. En dus meldden projectontwikkelaars zich bij de boer en gaan onderhandelen over de aankoop van zijn grond. Het wordt een geweldige deal: 100 euro per vierkante meter. Kassa voor de boer: veertig miljoen rijker.

Niets mis mee. Handel is handel. En het is maatschappelijk heel acceptabel dat de inmiddels steenrijke boer zijn geld op een hem goed lijkende onwikkeling in wil zetten. Hij heeft drie zonen die mogelijk in de toekomst elk ook een agrarisch bedrijf willen, zo gaat dat. En, niet te vergeten en mogelijk de meest belangrijke factor in dit hele verhaal, de melkveehouderij ontwikkelt zich de laatste decennia in een voor ons land uitzonderlijke vorm. In 2007 telde Nederland enkele megakoeienstallen met 250 koeien terwijl het gemiddeld in de melkveehouderij toen – vijf jaar geleden! – ongeveer honderd lager was.

Meer: westerwoldeactueel.nl/2012/02/…

Deel dit artikel

Reacties

koen
Misschien was het verstandiger geweest van die boer om al zijn zonen een apart bedrijf te geven, hoefde het ook niet zo groot te zijn, en handiger naar de toekomst toe.
eigenlijk denk je er niet vaak bij na dat aan zulke verhalen ook ( zoals altijd) twee kanten zitten.
maar de gemeente mag hier ook best komen 😄 Ik beloof hierbij dat wij dan de naaste buren direct een feestje aanbieden.😄

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , koeien , landbouwgrond , grond , stallen , boer , projectontwikkelaar , melkveebedrijf en toekomst ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0