Www.nmv.nu

De werkelijkheid over de gekke koeienziekte (BSE)
vrijdag, 01 december 2000 @ 01:59 MET
Aangemeld door: peter
De overdreven aandacht en onjuiste berichtgeving van de media veroorzaakt een enorme schade voor de Nederlandse veehouderij.
Er stond vorige week in diverse krantenartikelen dat het eten van BSE-'besmet'-vlees Creutzfeldt Jakob Disease veroorzaakt. Het is diep treurig dat deze foute informatie intensief verspreid kon worden. De media hebben hiermee het imago van rundvlees opnieuw ernstig beschadigd en een enorme onrust veroorzaakt bij de consument.

De werkelijkheid is dat er tot nu toe vrijwel géén directe relatie ontdekt is tussen BSE bij koeien en Creutzfeldt Jakob Disease bij mensen! 'Besmet' vlees bestaat niet! Omdat het stofje dat BSE veroorzaakt helemaal niet in spierweefsel (vlees) voorkomt. Alleen in hersens en ruggenmerg van BSE-koeien (het zogenaamde risico-materiaal). Dit blijft buiten de menselijke voedselketen.

In het verleden zijn er (vooral in Engeland) fouten gemaakt waardoor dit risico-materiaal onvoldoende verhit werd in het destructieproces en door middel van diermeel in de voedselketen van runderen terecht is gekomen. Hierdoor heeft BSE bij koeien zich kunnen verspreiden. Het duidelijke bewijs voor het ontbreken van een directe relatie met Creutsfeldt Jakob Disease is het feit dat er in Engeland dan vele duizenden mensen deze ziekte hadden moeten krijgen, omdat daar het vlees van tienduizenden BSE-koeien gewoon geconsumeerd is!

De Nederlandse (melk)veehouderij is zwaar gedupeerd door de berichtgeving in de media. Deze was erg tendentieus en overdreven, alsof er sprake is van een groot probleem voor de volksgezondheid! Deze berichtgeving leverde de (melk)veehouderijsector een schade op die geraamd kan worden op 1,5 - 2 ton per dag vanwege een sterke afname van de rundvleesconsumptie en een sterke daling van de waarde van slachtrunderen en -kalveren! Hiervoor zijn de media dus verantwoordelijk!

Minister Borst van Volksgezondheid heeft vorige week duidelijk gemaakt voor de Tweede Kamer dat BSE géén gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld te veel en te vet eten of te weinig lichaamsbeweging!

Van heel veel zaken zijn de gevaren wél bekend, maar hier maakt niemand zich druk om, bijvoorbeeld: auto's veroorzaken duizenden verkeersslachtoffers per jaar. Ook roken veroorzaakt duizenden doden per jaar, toch is de import van sigaretten niet verboden! De manier waarop de media tot nu toe op BSE hebben gereageerd is zeer overdreven. Dit levert ons als Nederlandse (melk)veehouders een miljoenenstrop op!

De consument heeft recht op juiste informatie hierover. Wij hopen dat de media hier hun verantwoordelijkheid hiervoor nemen! Omdat het imago van rundvlees geschaad wordt, terwijl in werkelijkheid niets mis mee is. Nogmaals voor alle duidelijkheid: er kan dus helemaal géén sprake zijn van BSE-'besmet'-rundvlees. Alleen van zogenaamd risico-materiaal: d.w.z. hersens en ruggenmerg van runderen en schapen. Deze komen sowieso al niet in de menselijke consumptie terecht. Als dit al in het verleden het geval is geweest, dan nog ontbreekt er een duidelijke relatie met de beruchte Creutzfeldt Jakob Disease. Blijkbaar zijn er (veel) meer factoren van belang om deze ziekte te krijgen, bijvoorbeeld genetische aanleg c.q. erfelijk gebrek. Als er dan misschien sprake is van een (mogelijk) verband, waarom is dit tot nu toe dan niet intensief door de EU onderzocht? Dit onderzoek moet er snel komen!

Het feit dat BSE (af en toe) voorkomt onder rundvee, komt doordat er zogenaamd risico-materiaal van BSE-koeien in de voedselketen van rundvee is terecht gekomen. Dit berust op fouten van diverse overheden die hier onvoldoende controle op hebben uitgeoefend! Blijkbaar hebben in de periode dat het gebruik van diermeel in Engeland verboden werd, er illegale transporten plaatsgevonden met 'besmet' diermeel, waardoor de huidige BSE-gevallen in de andere EU-landen te verklaren zijn. Hoewel, bij de 7 gevallen in Nederland, maar 1 koe per bedrijf de ziekte had. Op deze bedrijven zijn wél alle koeien afgemaakt! Voor niets dus, bleek later uit onderzoek van deze dieren.

Wij willen als Nederlandse (melk)veehouders ernstig bezwaar maken tegen de manier waarop de minister van LNV met BSE omgaat. Het compleet afmaken van hele veestapels en huisdieren op bedrijven waar 1 geval van BSE is geconstateerd, is volkomen nutteloos! (Het is een wonder dat de boer nog mag blijven leven ?) Omdat BSE helemaal niet besmettelijk is! Bovendien is dit volledige ruimingsprotocol ook door de EU niet langer verplicht. Het beleid van het ministerie van LNV is dus volkomen achterhaald en een nutteloze verspilling van goed melkvee. Boeren willen dit niet langer!

Bovendien roept dit ruimingsprotocol, met de 'mannen in witte pakken' e.d. bij de bevolking tocht weer het beeld op dat het om een ernstige zaak voor de volksgezondheid gaat! De overdreven reactie van LNV roept dus ook de overdreven reactie van de media op!

Per 1 januari 2001 worden geslachte runderen standaard gecontroleerd op BSE. Op zich is dit goed om de consument gerust te stellen. Bovendien wordt hiervoor het 'ruimingsprotocol' van LNV overbodig!

De kosten van deze BSE-controle in de slachtlijn moeten echter wél door de overheid worden betaald! Omdat het BSE-probleem is ontstaan door laksheid en fouten van ambtenaren, controle-instanties en overheden! Boeren hebben hieraan absoluut géén schuld! (Melk)veehouders zijn de dupe van falend overheidsbeleid. Wij vinden het dus absoluut niet acceptabel dat wij nu ook nog fors bij moeten dragen om de schade weer te beperken!

Minister Brinkhorst van LNV heeft in de Tweede Kamer gezegd dat het principe geldt van: 'de vervuiler betaalt'. Deze uitlating is voor ons bijzonder grievend, omdat ons als (melk)veehouders niets te verwijten valt in de BSE-kwestie.

Wij als Nederlandse (melk)veehouders vinden dat de bevolking recht heeft om op de juiste manier geïnformeerd te worden over de BSE-kwestie.

Met vriendelijke groet,
Nederlandse Melkveehouders Vakbond

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , schapen , koe , melkvee , gezondheid , rundvlees , overheid , dieren , melkveehouders , boer , bse en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
3