Wie is er nou gek?

Onderzoekcentra veehouderij moeten dicht

Lelystad (29 april 2004) - Proefbedrijven in Lelystad, onderdeel van Wageningen Universiteit, worden gesloten. Het betreft het onderzoek naar vleesvee, schapen, varkens en paarden. Het HighTech Bedrijf en Lage Kosten Bedrijf van de Waaboerhoeve krijgen geen vervolg.
Het praktijkcentrum voor paarden in Lelystad, praktijkcentrum De Marke in Gelderland en het praktijkcentrum Cranendonck in Noord-Brabant moeten in principe ook sluiten, tenzij er financiering voor wordt gevonden bij derden.
Het praktijkcentrum voor pluimvee in Lelystad hangt eveneens sluiting boven het hoofd. Door de vogelpest is de pluimveesector verzwakt. De komende jaren moet blijken of de exploitatie voor dit centrum sluitend is te krijgen.
Een en ander bracht waarnemend hoofd Praktijkonderzoek Pim Brascamp donderdag naar buiten. De sluiting in Lelystad is het gevolg van de bezuinigingen binnen Wageningen Universiteit en Resarchcentrum. Door de sluiting verdwijnen vijftig banen bij het onderzoeksinstituut voor veehouderij.
De afdeling Praktijkonderzoek van de Animal Science Group heeft voor dit jaar al een exploitatietekort van 5 miljoen euro. Voor de komende jaren ziet het er volgens Brascamp ook niet gunstig uit. ,,Dat komt doordat er steeds minder veehouderijbedrijven zijn in Nederland. Daardoor wordt er minder geld beschikbaar gesteld voor onderzoek.''
De sluiting van de Lelystadse onderzoekscentra is onderdeel van een herstelplan dat het Praktijkonderzoek weer financieel gezond moet maken in 2006. Dit plan moet formeel nog worden goedgekeurd door de raad van bestuur. De sluiting van de centra betekent niet dat het instituut helemaal geen onderzoek meer gaat doen.
Om uit de geldproblemen te komen, wil Brascamp zich meer richten op de ontwikkeling van regionale kennis- en innovatiecentra. ,,Veehouders en de groepen die zich met hen bezighouden, kunnen hier terecht voor onderzoeksresultaten, individuele kennisontwikkeling en netwerkcontacten." (ANP/AgD)

Ik meen toch echt gelezen te hebben dat ze nu voor miljoenen euro's aan nieuwe stallen aan het bouwen zijn, Terwijl je al 5 miljoen euro tekort hebt??? Ach ja, doe maar raak.

Deel dit artikel

Reacties

Onbekend
Het lijkt er al meer op dat de overheid de veehouderij in Nederland afgeschreven heeft.............
Onbekend
We zijn ook zo goed als afgeschreven hier in NL.
Die paar boeren die er nog zijn. het worden er steeds minder! Staks kunnen we in het museum.
Onbekend
Voor de overheid ben je nog van belang als je
1: een interresante groep kiezers bent. (We zijn helaas inmiddels veel te klein in aantal)
2: flink bijdraagt aan het bnp.
Het is maar de vraag of het belang van landschapsaankleding en verzorging als punt 3 mag worden genoemd.
Daarom vraag ik me af of er ooit onderzoek is gedaan naar de macro-economische derving ten tijde van de mkz.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot varkens , schapen , paarden , stallen , animal-science-group en financiering ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
1