Het stille melkdrama

<b>Door Paul de Schipper

Zaterdag 8 mei 2004 - OOSTERHOUT ? Een stil drama, verbittering en een verzwegen opstand. De oorzaak: per 1 april mogen boeren die geen of weinig koeien hebben, geen melkrechten meer verhuren. Voor veel boeren vervalt daarmee een noodzakelijke bron van inkomsten. Het gevolg: ze dreigen failliet te gaan. Uit onvrede en machteloosheid keren ze hun organisaties de rug toe. Alleen al in de ZLTO-regio Drimmelen zouden 28 boeren hun lidmaatschap hebben opgezegd.
</b>
?Door dit gedoe gaan er binnen vijf jaar in Nederland drie tot vierduizend middelgrote veehouders uit. Ze worden de nek omgedraaid. Ik moet ook stoppen. Ze pakken gewoon mijn inkomen af.? Een bericht uit de boerenkeuken.

?Zes leningen bij de Rabobank?, zucht de boerin, ?en geen toekomst.? Wanneer vertrekt de laatste boer uit de Hollandse polder? Het hoeden van vee, het bewerken van het land, het einde van een duizenden jaren oude traditie lijkt in zicht. ?Over een jaar of tien zijn de boeren uit Nederland verdwenen?, voorspelden de landbouwwetenschappers Pieter Vereijken en Herman Agricola een halfjaar geleden. Waterberging, kinderspeelparadijzen, campings en landschapsparken in plaats van voedselproductie. De strijd om de melkrechten lijkt een volgende stap naar het naderend einde.

Werken

?Ze werken er hard aan?, zegt landbouwer Cees Segeren uit Lage Zwaluwe. En met ?ze? bedoelt hij minister Veerman van Landbouw en de belangenorganisatie LTO Nederland. Segeren voelt de poten onder zijn bedrijf vandaan vallen. ?Ik voel me in de steek gelaten. Ze pakken mijn inkomen af, alles wat ik met keihard werken bij elkaar heb geploeterd. Ik moet grond gaan verkopen om mijn vijfenzestigste te halen. Dat is op als het zover is, dan moet ik van een karig aow-tje gaan leven.? Het verhaal van Segeren is het verhaal van duizenden Nederlandse doorsnee-boeren.

Het gaat om dat vierkante pak uit de super. Voor degenen die het niet meer wisten: melk komt uit een koe, de fabriek maakt er een hele reeks zuivelproducten van en zet de melk voor 47 cent per liter in het schap.

Simpel verhaal, maar dat is schijn. Voor veel boeren is een liter melk anno 2004 een pak met sociaal leed.

Ze lopen er niet te koop mee. Zo zijn boeren.

Melk is een ingewikkelde handel.

Het verhaal begint in 1983. Om overproductie te bestrijden, melkpoeder- en de boterberg te reduceren wordt op Europees niveau het melkquotum ingevoerd. Een koe produceert gemiddeld 8000 liter per jaar. Melkrechten voor 100.000 kilo betekent een boerenbedrijf met 25 tot 30 koeien. De boer die voortaan meer dan de toegemeten hoeveelheid produceert, krijgt een boete.

Onttrokken aan het oog van de buitenwereld ontstaat vrijwel onmiddellijk een quotumhandel met de onvermijdelijke speculanten: kapitaalkrachtige boeren die melkrechten in de leasemarkt zetten om er stevig aan te verdienen. Wie te veel quotum heeft, verhuurt het overschot, ?verleast? in boerentermen, zijn rechten aan collega?s die tekort komen. Het blijkt gouden business. Boeren die er mee ophouden, en dus geen boer meer zijn, gaan vaak door met de verhuur van hun quotum. Ze kunnen op beide oren slapen want het is een aardige pensioenvoorziening. Voor duizenden boerengezinnen groeit de verhuur van melkrechten tot een onmisbare bron van inkomsten, net genoeg extra om het hoofd boven water te houden.

Het is D66 landbouwminister Brinkhorst die in 1999 het leasen ter discussie stelt. Politieke druk vanuit de Tweede Kamer overtuigt hem ervan de regeling in stand te houden. Zijn opvolger, CDA-er Veerman, boer en minister, denkt er anders over.

?De EU zat er dit keer niet achter?, aldus landbouwer Cees Segeren, ?het was Veerman, gesteund door de LTO.? Veerman beroept zich op een vonnis in een Duitse rechtszaak: het Thomsen-arrest. Niet boerende erven van een veehouder wilden diens melkrechten blijven verhuren. De rechter stelde hen in het ongelijk.

Veerman vindt dat de melkrechten bij de actieve producent moeten liggen. De LTO is het met hem eens. Tot woede van veel leden-quotaverhuurders die zelf geen koeien hebben en dus geen melk produceren. Zij voelen zich de dupe. Segeren: ?Melkrechten wel bij de producent? En hoe zit het met bloeiende verhuur van mestrechten, zeugenrechten en pluimveerechten? Dat gaat gewoon door. Dat is meten met twee maten over de rug van de boer.?

Handjeklap

Volgens Segeren heeft Veerman handjeklap gespeeld met de LTO: ?Hij heeft nu iets tegoed van de LTO. In Brussel is het net zo gespeeld. Nederland hoeft het leasen niet af te schaffen. Landbouwcommissaris Fishler had Veerman nodig en heeft toen gezegd: afschaffen dat leasen.? Chris van Opstal van het accountantsbureau ORZ in Rijen heeft veel agrariërs onder zijn cliënten. Volgens hem is het verhuren van melkrechten altijd al tegen de Europese regelgeving geweest: ?Het werd zoals zo veel dingen in Nederland, gedoogd. Daar wordt nu een eind aangemaakt.?. Hij bevestigt dat het verdwijnen van de leaserechten grote financiële problemen geeft: ?Voor veel boeren is het een pijler onder hun bedrijf geworden. Die valt nu ineens weg. Een aantal boeren zal gedwongen worden ermee te stoppen.?

Bij Cees Segeren staat geen koe in de stal. Toch heeft hij melkrechten. Negen jaar geleden kocht hij een nieuwe boerderij zonder aangepaste veestal. Hij besloot zijn melkquotum tijdelijk te verhuren. De stal is er nooit gekomen. Zijn melkquotum bleek te klein om de dure investeringen in de stal te kunnen doen, dus legde hij zich toe op de akkerbouw, de opbrengst van het quotum gebruikend om zijn bedrijf gaande te houden: ?De akkerbouw floreert ook al niet. Ik heb de inkomsten uit melkrechten nodig om aan mijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen.? Het structureel verhuren van melkquota was al jaren een doorn in het oog van de melkproducerende boeren binnen de landbouworganisatie LTO. Ze zagen het als een uitholling van het rendement van de zuivelsector. De 350 miljoen kilo aan ?huurmelk? komt nu in de verkoop. Dat zou tot daling van de prijzen van melkrechten leiden. Dat was het argument, ook van de LTO. Het tegendeel is de realiteit. De melkrechten zijn nog nooit zo duur geweest. Dat maakt het voor middelgrote boeren nu onmogelijk om te groeien en melkrechten bij te kopen.

Bank

Segeren: ?Dat is nu alleen voor de grote jongens weggelegd. Van de bank krijg je als gemiddelde boer geen ene euro, dus sta je stil en ga je achteruit en is het over vijf jaar over en uit, koude sanering. Ik ken een paar schrijnende gevallen. Weduwen van boeren. Die hadden een inkomen aan de melkrechten van hun overleden man, een soort weduwenpensioen. Dat moeten ze nu verkopen. De helft van de opbrengst gaat naar de belasting. Dat betekent ook dat ze van hun erf gejaagd worden, want ze kunnen de boerderij niet meer betalen.?

Hij geeft een rekenvoorbeeld: ?Stel je verhuurt 100.000 kilo melk. Daar krijgt je 14.000 euro per jaar voor. Nu moet je, gedwongen, verkopen. De helft van je rechten zit op pachtgrond van Domeinen. Die instantie gaat met vijftig procent van de verkoop weg. Hou je 50.000 kilo. Daar vang je in de verkoop 70.000 euro voor. De belasting neemt de helft mee. Hou je over een ?gouden handdruk? van 35.000 euro. Daar ben je in twee jaar met gemak doorheen. Dan ben je boer af, je boerderij kwijt en je hebt geen cent meer. Tussendoor krijg je bezoek van ZLTO-advies waar je dan weer voor moet betalen. Je eigen standsorganisatie zaagt je eerst een been af en wil je dan tegen duur geld ook nog een prothese verkopen.?

De druk op de boeren om hun melkrechten te verkopen is ongewoon hard. Een citaat uit een brief van de regionale directie Zuid van de Dienst Domeinen aan boeren met melkrechten op grond van Domeinen: ?Het is duidelijk dat de nieuwe regelgeving tot grote gevolgen zal leiden. U dient met ingang van 1 april 2004 zeventig procent van uw melkquotum zelf te produceren in eigen bedrijfsgebouwen.? De brief spreekt van ?wanprestatie? als dat niet gebeurt en wijst op de vergaande consequenties.

Confrontaties

Segeren heeft het melklease-probleem vele keren op ZLTO-vergaderingen ter sprake gebracht. Het leidde soms tot emotionele taferelen en harde confrontaties met ZLTO-bestuursleden, zoals in hotel Van de Valk in Gilze op 20 februari van dit jaar. Segeren spreekt van: ?Een bijna opstand, maar de vakbladen zwegen er over, geen letter. Iedereen is bang van de LTO.?

?Er is veel onrust?, bevestigt Arie Hessels uit Terheijden, ZLTO-bestuurslid voor de regio Drimmelen, ?maar Segeren is de heetste aardappel in de pan.? Hessels, een boerenzoon, maar niet meer boerend, staat zelf ook voor de keuze: zijn melkrechten verkopen of opnieuw beginnen als veehouder: ?De opbrengst van melkrechten is een deel van mijn inkomen. Dat ben ik straks kwijt. Van de opbrengst gaat inderdaad de helft naar de belasting.?

Cees Segeren heeft per 1 januari zijn lidmaatschap bij de Zuidelijke Land-en Tuinbouworganisatie(ZLTO) opgezegd: ?Ik ben niet de enige?.

ZLTO en LTO hebben in de agrarische vakbladen het opzeggen van leden toegegeven, maar zwijgen over aantallen. ?Er zeggen inderdaad heel wat leden op, maar ik beschik niet over cijfers?, aldus een ZLTO-woordvoerder van het hoofdkantoor in Tilburg.

Volgens hem zijn de opzeggers ook boeren die stoppen: ?Maar natuurlijk spelen incidenten als met die melklease ook een rol.? Financieel adviseur Chris van Opstal: ?Er zijn boeren die van het leasen af willen en er zijn boeren die er voor vechten. De LTO zit in een heel moeilijk parket. Ze hebben zo veel tegengestelde belangen binnen één huis dat het bijna onmogelijk is om ieders belangen te behartigen.? De ZLTO in Tilburg: ?De LTO heeft het afschaffen van de melklease bevorderd. Dat klopt. Het kiezen voor het brede belang, afgewogen tegenover het belang van individuele boeren die hier nadeel van ondervinden.? De tegenstanders van het afschaffen van de melklease hebben zich verenigd in de stichting ?Handen van melkleasen?. De stichting heeft een kort geding aangespannen tegen minister Veerman van Landbouw. De zaak dienst op 14 mei bij de rechtbank in Den Haag.

Het verdwijnen van het verhuur van melkrechten door niet melkproducerende boeren is maar één probleem voor de Nederlandse agrarische sector. Liberalisering van de wereldhandel en uitbreiding van Europa met miljoenen hectaren goedkope grond en miljoenen goedkope arbeidskrachten kunnen ertoe bijdragen dat het snel afgelopen kan zijn met de Nederlandse boeren.

Chris van Opstal: ?Het gaat om meer dan alleen melk. Ik vraag me af in hoeverre Nederland nog een agrarische sector in stand wil houden. De kostprijs van onze boeren ligt te hoog, de concurrentiekracht verdwijnt. Dat komt door prijsverhogende regelgeving die in Nederland strak wordt doorgevoerd maar in andere landen niet. Een voorbeeld daarvan is de milieuwetgeving. Nederland prijst de boeren de markt uit. Het einde van het agrarische tijdperk? Nederland heeft nooit duidelijk een keus gemaakt, daardoor krijg je schrijnende situaties. De vraag is: gaan we wel of niet door met boeren of maken we er hier één grote stad van??

Bron: [www.bndestem.nl]

Deel dit artikel

Reacties

Onbekend
Een triest verhaal, maar het kan niet zo zijn dat straks gemiddeld elke veehouder
een verleaser op de rug heeft zitten.
Ook daar gaat het niet gemakkelijk, bij de huidige melkers, door deze regeling zal de quotum prijs zakken, eerst moeten de hebberiggen uit de markt zijn, als hun portemonee leeg is en de banken ook rustiger worden, zal de prijs dalen.

Jij kunt om 1 uur nog op de been zijn, na een avondje stappen?, daar heeft de huidige melkveehouder geen tijd meer voor, moet werken en slapen.
Trouwens als je in het verleden bv een bedrijfhad met een tak melkvee en akkerbouw, je wilt verder met alleen melkvee, dan je je akkerbouw tak ook niet verhuren aan een akkerbouwer.
Het had nooit zover moeten komen dat je je gehele melkquotum kon verhuren, daar plukt u nu de wrange vruchten van, maar het is goed en ik erken hard dat deze regeling nu weg is.
Onbekend
De gouden handdruk moet maar eens uit zijn!!
Onbekend
zolang geprofiteerd en nu zo verschrikkelijk zielighoutwurm schreef:
>
> De gouden handdruk moet maar eens uit zijn!!
Onbekend
U had kunnen weten dat nix doen en toch ervan kunnen leven een keer fout kan gaan .U bent neem ik aan ook tijdig gewaarschuwd over uw beslissing toen genomen ,om niet zelf tegaan melken .dat was voor u de meest ekonomische beslissing .Maar de tijden veranderen ,en dan moet je wel mee met de tijd.
Dat is zelf melken of verkopen ,het is niet anders...
Onbekend
Dat zielige verhaal dat domeinen met de halve opbrengst gaat lopen is wel zo, maar dat was ook niet jouw gedeelte.
Wil je dat dwarszitten dan verkoop je alleen je eigen (halve) quotum en de rest vervalt dan automatisch.
hierdoor wordt de prijs van quotum ook hoog gehouden want de helft komt dan niet op de markt.
Onbekend
Waarom heeft u met de verhuuropbrengst niets ondernomen, maar het alleen geconsumeerd? De mensen die jaarlijks melk gehuurd hebben, die komen er nu achter dat ze jaren voor sinterklaas hebben gespeeld. Het kan vandaag de dag niet meer zo zijn dat de blijvers ook nog een groot deel van de wijkers blijft onderhouden. Het is te prijzen dat LTO kiest voor de blijvers.
Onbekend
De structurele verleasers hebben in de loop der tijd al wel het geld gebeurd wat een ander die 10 jaar geleden zijn melk heeft verkocht ook heeft gebeurd. De structureel verleasers hebben hebben dus al hun geld gebeurd en hebben hun quotum ook nog. Als ze nu verkopen hebben dit soort ondernemers feitelijk dubbel geld gebeurd. Ze zouden juist blij moeten zijn dat ze zolang hebben kunnen profiteren van de leaseregeling i.p.v. jammeren dat ze niet kunnen verhuren. Bovendien wordt er in het buitenland voor de leaseprijs melk verkocht. Dat is dan dus eenmalig incasseren. De structureel verleasers mogen zich dus gelukkig prijzen dat ze hun melkquotum in Nederland kunnen verkopen.
Onbekend
Cornelis met het overgrote deel van je betoog ben ik het volledig eens met je laatste zin echter niet . Noem nog eens een vakbond die alleen voor zijn huidige werkende leden werkt en alle andere oudleden laat vallen . Iedere vakbond staat op de bres voor leden die om welke reden dan ook uit de groep vallen .Zij het pensioen , prepensioen , wao , ww , bijstand , zorgverlof , studie noem maar op. Dit grote verschil maakt dat LTO tot de asocialen en dieven van nederland behoort . HET MOET GEEN KIEZEN VOOR DE BLIJVERS ZIJN MAAR EEN PAL STAAN VOOR DE HELE GROEP , DAN PAS VERDIENEN ZE WAARDERING EN RESPECT .
Onbekend
Ik stel voor om elk jaar op 1 april (begin nieuwe melkq-jaar) 2 minuten te gaan huilen voor deze arme stakkers. Ze zijn jaren lang liever lui dan moe geweest (uitzonderingen daar gelaten). Ze hebben waarschijnlijk nooit begrepen dat ze moeten werken om geld te verdienen en ondernemer te zijn. Ze hebben nu nog de kans om dit te herstellen, want ze kunnen gewoon weer gaan melken (volgens mij staat in de regels van de COS dat een verleasend bedrijf wel een (werkende)melkinstalatie dient te hebben. Ze kunnen zelfs nog hun quotum verkopen en er een goede prijs voor beuren. Ik zie het probleem niet. Ik denk dat er wat moet veranderen in de denkwijze van die mensen. (werken voor geld ipv elk jaar een x bedrag van een hard werkende melkveehouder op de rekening bijgeschreven te krijgen)
Arme mensen, verleasers, voor niets gaat de zon op, maar ontwaak nu eindelijk uit deze droom!!!!! De melkende melkveehouders kunnen jullie niet eeuwig blijven sponsorren want dan gaat de hele sector kapot! bedankt lieve verleasers!

groeten rutger
Onbekend
Ik zie het probleem niet. Ik denk dat er wat moet veranderen in de denkwijze van die mensen. (werken voor geld ipv elk jaar een x bedrag van een hard werkende melkveehouder op de rekening bijgeschreven te krijgen)

Wat is die hardwerkende melkveehouder toch dom dat hij dat X bedrag overmaakt op de rekening van zo'n luie verleaser!
Ik denk dat er iets in de denkwijze van die hardwerkende melkveehouder fout zit, om zoveel van zijn melkgeld door te sluizen aan een verleaser.
Je hebt twee soorten melkveehouders: Verleasers & Verliezers
de eerstgenoemde is het slimste geweest , tweede genoemde is die hardwerkende domoor die zijn melkgeld doorstort op rekening van eerstgenoemde!


Bovenstaande berichten zijn te dom voor woorden, steeds liggen schelden omdat deze veehouders zogenaamd te lui waren om te melken.
Wat een onzin , deze veehouders zijn niet lui , slim is een betere term dan lui!
Iedereen had de mogelijkheid om zijn melk te verleasen of te leasen!
Als je de leaseprijs te hoog vind of deze "luie" veehouders het niet gunt moet je niet leasen!
Hetzelfde geldt voor de quotumprijs , steeds kankeren over de te hoge prijzen helpt niet, als je het te duur vind moet je het gewoon niet kopen.
Ik vind de topic van die verleasende boer ook nergens voor nodig , maar als ik de reacties erop lees vind ik dat er toch teveel word afgegeven op de verleasende boer.
Ik heb helemaal geen hekel aan mensen die hun melk verhuren , iedereen had deze mogelijkheid , dus iets meer respect mag wel voor deze mensen!

George(Melkende veehouder die geen melk least)
Onbekend
ik heb ook geen hekel aan deze mensen, maar nu het afgelopen is moeten ze niet jammeren, ze hebben jarenlang makkelijk geld verdient.
en geen medelijde met cees segeren en zijn 6 leningen, hij koopt om de paar jaar een grote nieuwe tractor(130 140 pk) om een paar ha te bewerken
groeten kees
Onbekend
Jij lijkt me het type wat tegen de afschaffing van de melkquotering is.Heb ik gelijk?
Over eerlijk geld verdienen gesproken.
Onbekend
Nou Rutger vertel dat ook eens tegen die 500.000 ww'ers en niet te vergeten 900.000 wao'ers . Geldt in jou redenering niet hetzelfde voor hun .Aow kunnen we ook wel afschaffen die hebben ook een heel leven de tijd gehad om daar voor te sparen . Hard werkende veehouders die zo onnozel zijn om voor absurde bedragen te willen blijven leasen . Steeds grotere aantallen structurele verleasers maakten dat de leaseprijs langzaam aan in de loop van de tijd gemiddeld omlaag ging . Rutger met jaloezie red je het niet .

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , lto , stal , koeien , melk , erf , koe , belasting , europa , akkerbouw , melkquotum , boerderij , boer , bank , boerin , europees , liberalisering , opvolger , zlto , rendement en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!