LTO: boer heeft weinig baat bij EU-zuivelbeleid

LTO: boer heeft weinig baat bij EU-zuivelbeleid

Den Haag ? De Europese Unie bouwt haar budget om zuivelex­port te ondersteunen zo snel af dat de voordelen van een ge­meenschappelijk zuivelbeleid voor de melkveehouders spoedig wegvallen.
Tot die conclusie komt LTO Nederland in reactie op de jongste voorstellen van de Euro­pese Commissie om de markt­steun voor zuivel verder terug te schroeven.
?Het moment komt steeds dich­terbij dat het EU-zuivelbeleid wei­nig meerwaarde biedt aan de melkveehouders?, stelt de land? en tuinbouworganisatie.
In een verklaring wijst LTO er op dat er enkele jaren geleden nog ruim 2 miljard euro beschikbaar was voor zuivelexport.
Dat zal naar LTO vermoedt volgend niet meer zijn dan ongeveer 550 mil­joen euro. Dat is dan inclusief de inkomsten uit superheffing, dat de EU vanaf volgend jaar denkt in te zetten voor exportsteun.
Daarbij rekent de EU op 300 tot 400 miljoen aan superheffingsgel­den, maar LTO zet daar vraagte­kens bij. ?In veel EU-lidstaten werd het quotum het afgelopen jaar al niet volgemolken, het quo­tum is uitgebreid en op dit mo­ment zit de EU-melkaanvoer on­der het niveau van vorig jaar.? Gecombineerd met de verlagin­gen in de interventieprijzen voor boter en magere melkpoeder en de geleidelijke toename van het quotum van een half procent per jaar gedurende 2006 tot en met 2008 komt voor LTO het moment steeds dichterbij dat het zuivelbe­leid door de melkveehouderij als overbodigkanwordenbeschouwd.
LTO zegt de Europese Commissie daarom te hebben gewezen op haar plicht om de EU-zuivelmarkt stabiel te houden.
Eerder al heeft LTO-vakgroep­voorzitter Siemjan Schenk aange­geven dat indien het zuivelbeleid geen meerwaarde biedt aan de veehouders de melkquotering het beste overboord kan worden ge­zet. Op dat moment begint de op­gelegde productiebeperking de melkveehouderij voor de voeten te lopen in de concurrentiestrijd met andere zuivelaanbieders op de wereldmarkt.



Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 21/07/2006

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , lto , melkpoeder , voer , zuivel , melkveehouders , boter , boer , superheffing , melkaanvoer , zuivelmarkt en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0