Blauwtongvirus anders dan zuidelijke variant

Blauwtongvirus anders dan zuidelijke variant
BRUSSEL - Het virus dat de dierziekte blauwtong heeft veroorzaakt op twee boerderijen in Zuid-Limburg is zo goed als zeker niet hetzelfde als in het verleden al in het zuiden van Europa is aangetroffen. Mogelijk heeft het warme weer van juli bijgedragen aan de verspreiding van blauwtong naar Nederland.
Dat heeft de hoogste expert van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, vrijdag gezegd na overleg met deskundigen uit Nederland, België, Luxemburg en Duitsland
Naast Nederland heeft de ziekte mogelijk ook al toegeslagen in België, op boerderijen in de provincie Luik. Bloedonderzoek zal hier komend weekeinde uitsluitsel over geven.
Maandag zullen veterinaire experts uit alle 25 lidstaten vergaderen. Dan wordt waarschijnlijk besloten tot uitbreiding van de zones waarbinnen geen vervoer plaats mag vinden tot 50 of zelfs 100 kilometer.
De Europese Commissie is tevreden over de maatregelen die Nederland heeft genomen, waaronder de exportban. Volgens de expert zijn in Nederland dezelfde maatregelen genomen als in het verleden in Zuid-Europa. De Italiaanse landbouwdeskundige Enzo Caporale, die eerder al te maken had met de bestrijding van de ziekte, is inmiddels richting Nederland afgereisd om advies te geven over de aanpak van blauwtong.
Ondanks pleidooien van landbouworganisaties om het landelijke exportverbod voor runderen, schapen en geiten te versoepelen, blijft de ingestelde maatregel voorlopig van kracht. Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw liet dat gisteren weten. Zolang nog wordt onderzocht hoe de virusziekte in Zuid-Limburg is opgedoken, blijft het exportverbod bestaan om verdere verspreiding tegen te gaan.
Landbouworganisatie LTO en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) hadden graag gezien dat de maatregel slechts voor een beperkt deel van Nederland zou gelden.
Het ministerie van Landbouw heeft gisteren wel de opstalverplichting in de omgeving van het door de blauwtongziekte getroffen schapenbedrijf in Kerkrade versoepeld. Binnen 20 kilometer hoeven runderen, schapen en geiten niet te worden opgestald als geschikte ruimte daarvoor ontbreekt. Volgens het ministerie blijkt dat eigenaren van meerdere groepen van deze dieren door het ontbreken van stallen niet aan de verplichting kunnen voldoen.
Daarnaast maakte het ministerie gisteren duidelijk dat er geen dieren zullen worden geruimd, ook als de blauwtongziekte om zich heen zou grijpen. Ook zal er niet grootschalig worden ingeënt, dat zou juist besmetting in de hand kunnen werken. Het heeft de voorkeur van het ministerie om de dieren regelmatig met insecticiden te behandelen.
Blauwtong, een virus dat vooral schapen ziek maakt, is inmiddels vastgesteld op drie bedrijven in Limburg: één in Kerkrade en twee in Nuth. Het vermoeden bestaat dat het virus nog op dertien andere bedrijven heerst.
Hoe groot de schade zal zijn door het landelijke exportverbod is volgens een LTO-woordvoerder nog niet aan te geven.
[www.refdag.nl]

Deel dit artikel

Reacties

Onbekend
Opstalverplichting 20-kilometerzone versoepeld
Het landbouwministerie heeft vandaag de opstalverplichting in de omgeving van het door de bluetongue getroffen schapenbedrijf in Kerkrade versoepeld
Binnen 20 kilometer hoeven runderen, schapen en geiten niet te worden opgestald als geschikte ruimte daarvoor ontbreekt.
Volgens het ministerie blijkt dat eigenaren van meerdere groepen van deze dieren door het ontbreken van stallen niet aan de verplichting kunnen voldoen.
Verder heeft het ministerie bepaald dat als de eigenaar binnen het gebied van twintig kilometer wel stallen heeft, het vervoer van de dieren met een vervoermiddel naar de stal eenmalig is toegestaan. Soms blijkt namelijk de afstand tussen weiland en stal te groot.
Publicatiedatum: vrijdag 18 augustus 2006
Door: ANP

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot duitsland , landbouw , lto , geiten , schapen , voer , europa , blauwtong , virus , dieren en stallen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0