Jaloersmakende Natuurmonumentengrens

Jaloersmakende Natuurmonumentengrens
DOOR KLAAS VAN DER HORST
ACHTERGROND
Opeens begint de hele bovenzaal te roezemoezen in het oude kas­teel Leende. Europees topambte­naar Herman Versteijlen heeft de aanwezigen zojuist voorgerekend van hoeveel geld de gemiddelde Nederlandse melkveehouder moet rondkomen als de hervor­ming van het Europese land­bouwbeleid is afgerond. Volgens zijn berekeningen is dat 16.832 euro, ofwel 422 euro per hectare.
Daarmee is de Nederlandse melkveehouder volgens Versteij­len slechter af dan de Vereniging Natuurmonumenten. Die krijgt voor elk van haar 90.000 hectares een vergoeding van 450 euro. Als dat de jaloezie niet voedt!
Het hoeft geen betoog dat de Nederlandse melkveehouder met genoemd inkomen ruim onder de armoedegrens zit. Maar het kan nog erger, betoogde Versteijlen.
Omdat het inkomen voor het over­grote deel uit Europese directe inkomenssteun bestaat hakt afro­ming (modulatie) er fors in.
Stel dat de afspraak wordt na­gekomen die de Europese rege­ringsleiders eind vorig jaar maakten: om tot 20 procent van de directe betalingen af te romen. Dan is eigenlijk geen melkvee­houderij meer mogelijk. De keu­ze is dan tussen stoppen, gaan voor een forse schaalvergroting of aanvullende inkomsten zoeken uit bijvoorbeeld landschapsbe­heer.
Volgens Versteijlen biedt Europa daar de ruimte voor.
Zijn gesprekspartners in Heeze zijn het daar niet mee eens. Boe­ren wijzen er op dat de Europese Commissie vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer snel ziet als concurrentievervalsende staatssteun.
ZLTO-voorzitter An­toon Vermeer en voorzitter Jan Baan van het Brabants landschap hebben het pas nog aan den lijve ondervonden bij een regionaal project in Sint Oedenrode, voeren ze aan.
Alleen dankzij een tame­lijk ingewikkelde constructie hebben zij kunnen voldoen aan de Brusselse eisen.
Versteijlen erkent dat de Euro­pese Commissie streng toeziet dat de steunregels voor de land­bouw soms toch beperkender zijn dan hij eerst aangaf. Maar als boeren kunnen aantonen dat zij vanwege beperkingen inkomen mislopen ten opzichte van boeren elders, is steun wel mogelijk.


--------------------------------------------------------------------------------



Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 07/10/2006

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot europa , melkveehouder , europees en natuurbeheer ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0