Qprijs: lichtkoepel

Op mijn jongveestal zit nog zo'n lichtkoepelnok uit de jaren tachtig,deze spuit ik ieder jaar schoon met de hogedrukspuit voor meer daglicht.
Nou ben ik verleden jaar bijna van het dag gegleden (golfplaten nat,dus spekglad),dus zoek ik voor dit jaar een veiliger manier,zelf denk ik er met de rugspuit iets op te sproeien net voor een dag met veel regen maar wat? of zijn er nog andere manieren?

Deel dit artikel

Reacties

Onbekend
twee lange balken te pasmaken die in de gleuf van de golfplaten passen en voorzien van dwarsstukjes die achter de bouten blijven haken. NOOIT zo over platen lopen tenzij je levensmoe bent
Onbekend

Probeer het eens met formaline.

Maar beter is het om morgen gelijk de aannemer te bellen om de koepel te vervangen door een open nok. Sla je meerdere vliegen in één klap. Licht, een veel betere ventilatie, geen smerige nok meer en je hebt geen arbeidsongeschiktheidsverzekering meer nodig.
Onbekend
Jaren terug op school was er al een voorlichter die vertelde dat een flinke storm een zegen zou zijn voor veel boeren.Omdat er dan veel van die lichtkoepels van de daken zouden waaien en de ventilatie in veel stallen beter zou worden.
Onbekend
Ja,dat is ook zeker de bedoeling maar tot die tijd moet ik me nog behelpen(centjes op) p.s: nu we het er toch over hebben,zo'n lichtkoepelopzetnok kost dacht ik maar een vijfde van een weelink nok (ex arbeid) ik snap ook wel dat een weelink de beste oplossing is maar wat zijn de ervaringen van zo'n opzetnok? (staat altijd in de veeteeld)
Onbekend
je kunt veel geld kwijt worden met het verschillende noktypes, leuk voor het oog maar niet voor de portemonnee. Ik heb al verschillende stallen gezien waar de lichtkoepel verwijderd is en een "dakgoot"van damwand op afschot is geplaatst in de stal. Deze zit vast in een geraamte van hout, kost niet zoveel, aan het uiteinde maak je een gat met dakgootpijp voor afvoer water.
Onbekend
ik heb ook de GD een keer bij gehad over stal ventilatie en die zei tegen mij koop een gatenboor en boor om de 15 cm maar een gat erin. Al die dure tafeldaken, goten etc. allemaal onzin. 80% van de ventilatie is afhankelijk van de stalbouw en plaats t.o.v wind.
Onbekend
werkt prima, maar dan mag je elke meter wel tien gaten boren, om effect te krijgen
Onbekend
twee schot hagel, een goede storm en natuurlijk interpolis bellen. Is gegarandeerd de goedkoopste oplossing . het seizoen komt er weer aan.DD schreef:
>
> ik heb ook de GD een keer bij gehad over stal ventilatie en
> die zei tegen mij koop een gatenboor en boor om de 15 cm maar
> een gat erin. Al die dure tafeldaken, goten etc. allemaal
> onzin. 80% van de ventilatie is afhankelijk van de stalbouw
> en plaats t.o.v wind.
Onbekend
de meeste nokken hebben pas effect als de wind er dwars opstaat, je krijgt dan pas een trek, bij andere winden krijg juist een duwende wind in de nok en daardoor verdwijnt het efeect van zo'n nok. Een draaibare stal is oplossing.
Onbekend
is er iemand op dit forum die mij uit kan leggen waarom er alleen natuurlijke ventilatie toegepast wordt in rundveestallen? het lijkt mij toch niet zo moeilijk om een paar grote ventilatoren te plaatsen waarmee je kunt sturen.
Onbekend
Nou,dat heb ik ook wel eens gedacht en dan hoef je ook niet te investeren in van die grote waaiers voor de (hete) zomerdag wand dan zet je gewoon je ventilators iets harder!
Maar het heeft er vast mee te maken dat veehouders "zuinig"zijn,dus waarom 365 dagen stroomverbruik als het zonder kan!
Onbekend
Valt best wel mee, kost alleen maar een paar duizend euro om te installeren, daarnaast krijg je het jaarlijkse onderhoud en toch snel duizend euro aan stroomkosten. Om het effect te krijgen van een recirculatieventilator, moet je toch een aantal extra ventilatoren plaatsen, maar dan heb je wel dikke pret.
Onbekend
Ik heb twee jaar geleden de koepel eraf gegooid. Onder tegen de gordingen een stevig hoekijzer geschroefd, met twee opstaande pijpen door de open nok en een hoekijzer er bovenop gelast. Dan in de volle lengte twee balken erover geschroef, de ene een beetje dikker dan de ander, voor het afschot en dan een goede sterke glasheldere golfplaat erop. Veel licht, een opening zo groot of klein als je zelf wilt en goedkoop.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stal en jongveestal ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
9
TREFWOORDEN