Nmv stuurt kalverenhandel nma op zijn dak



Persbericht



NMV schakelt NMa in voor onderzoek kalverenhandel


De handelswijze van de VanDrie Group, Alpuro en Denkavit ten aanzien van de kalverenhandel heeft de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) er toe gedwongen, een klacht neer te leggen bij de Nederlandse Mededingingautoriteit NMa. De NMV is van mening dat de drie bovengenoemde bedrijven momenteel de Mededingingswet overtreden.



De VanDrie Group, Alpuro en Denkavit zijn de drie grootste kalveren-integraties van Nederland, die gezamenlijk goed zijn voor een marktaandeel van 90%. De drie bedrijven hebben op een persconferentie in Baarn bekend gemaakt dat ze vanaf 2 april 2007 geen kalveren meer inkopen op veemarkten. De VanDrie Group, Alpuro en Denkavit hebben tevens afspraken gemaakt met acht kalverenopvangcentra om daar hun kalveren in te kopen.



Deze bekendmaking heeft meteen een aantal negatieve effecten gehad:

- De vrije veemarkt in Leeuwarden is hierdoor binnen een week een verzamelcentrum geworden, waarbij de vrije veehandelaren de toegang tot de veemarkt is ontzegd.

- Op de markt in Purmerend zijn de prijzen voor kalveren vanaf melkveehouderijen op 3 april 2007

gedaald, omdat deze kalveren door de drie kalveren-integraties voor de koop geweigerd worden.

- De Stichting Veemarkt Purmerend heeft momenteel het voortbestaan van de markt in spoedberaad.



Volgens de NMV is hier sprake van kartelvorming: afspraken tussen ondernemers over het verdelen van de markten. Bovendien lijken de genoemde marktpartijen misbruik te maken van hun economische machtspositie.



De redenen die de drie bedrijven noemen voor hun handelswijze: moeilijker tracking en tracing, groter risico op ziekte-insleep en verschil in uniformiteit van de diergroepen, vindt de NMV niet legitiem.

Elk kalf is te traceren, omdat alle dieren oornummers en een geboortebewijs hebben en geregistreerd staan in het I&R-systeem (Identificatie en Registratie).

Dierziekte-insleep heeft niets te maken met de plek waar men de kalveren inkoopt, aangezien overal in Nederland dezelfde eisen gelden voor wat betreft hygiëne, dierwelzijn, etc.

Daarnaast kopen de kalveren-integraties ook heel veel kalveren buiten Nederland in, waarbij tracking en tracing meer problemen met zich mee brengen dan via de veemarkten in Nederland.



De NMV is van mening dat de VanDrie Group, Alpuro en Denkavit deze afspraken hebben gemaakt om de marktprijzen te drukken. Wanneer afspraken gemaakt worden om de prijs te beïnvloeden, is dat volgens de NMV in strijd met de Mededingingswet.



De NMV, als belangenbehartiger voor melkveehouders, zag zich daarom gedwongen de NMa in te lichten en te verzoeken tot het instellen van een onderzoek naar een mogelijke overtreding van de Mededingingswet.





P2162, 11 april 2007





Nederlandse Melkveehouders Vakbond

Tabaksland 73

4031 MHIngen

Tel. 0344 655336

Fax 0344 655221

Email: info@nmv.nu

Internet: www.nmv.nu

Deel dit artikel

Reacties

Onbekend
mee eens, niet alles voor zoete koek aannemen ofschoon ik de kans niet groot acht.
anonymous_602
Is geen raar idee.
anonymous_821
.
<<" Wanneer afspraken gemaakt worden om de prijs te beïnvloeden, is dat volgens de NMV in strijd met de Mededingingswet."<<

Hoe een zo’n standpunt te rijmen valt met afspraken tussen veehouders om de melkprijs dwingend te beïnvloeden, de DDB, dat moet de NMV toch bij gelegenheid eens uitleggen.

Overigens ben ik benieuwd of de NMA wat doet met deze klacht
Hier onder de missie die de NMA zichzelf heeft opgelegd
<<<<<<
Missie,doelstellingen en strategie
Missie
Markten laten werken.Dat is in het kort de missie van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.
De missie wordt in de praktijk vormgegeven door markten te bewaken en,waar
nodig en mogelijk,met regulering markten te ‘maken ’.
De NMa,inclusief haar kamers de Dienst uitvoering en toezicht Energie en de Vervoerkamer (in oprichting),werkt aan effectieve concurrentie,die ten goede komt aan deconsument en het bedrijfsleven.
De NMa staat op de bres voor de keuzevrijheid van consumenten en de concurrentiemogelijkheden van bedrijven.
Een goed functionerend marktstelsel,waar vraag en aanbod op een effectieve en eerlijke manier bij elkaar komen,draagt bij aan duurzame economische groei.
Een concurrerende omgeving stimuleert tot innovatie en bevordert de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven.
Bovendien draagt concurrentie bij aan optimalisering van de prijs-kwaliteit verhouding van goederen en diensten,waarvan de consument profiteert.
Markten functioneren niet altijd goed.Gebrekkige marktwerking en verstoorde
concurrentieverhoudingen kunnen verschillende oorzaken hebben.De NMa kijkt naar het gedrag en de marktpositie van ondernemingen:afspraken tussen ondernemingen (kartels) en ondernemingen die misbruik maken van hun economische macht beperken de concurrentie of schakelen de concurrentie uit.
Onbekend
hier heeft Arie wel een punt.
dat neemt niet weg, dat de melkprijs omhoog moet.
Onbekend
Hallo De DDB Werkt wel effen anders deze gaat per fabriek onder handellen
dit is overigens goedgekeurd door de n m a
Wat van drie alpuro en dekavit en de anderen die hier bij betrokken zijn is afspraken maken dit doen ze gezamelijk niet afzonderlijk dat is het verschil
Dit gebeurd ook in de zuivel hier worden ook onderlinge afspraken gemaaktPaul schreef:
>
> hier heeft Arie wel een punt.
> dat neemt niet weg, dat de melkprijs omhoog moet.
Onbekend
dus de zuivel kan de nma ook verwachten?
anonymous_821
O jaDirk.., Natuurlijk Dirk.., Met3is gezamenlijk en met z'n duizenden is apart, volkomen duidelijk.

Nog maar een half jaartje wachten hé? Dan zit Duitsland in zijn hete herfst en is de melkprijs in een mum van tijd 40 cent........
Onbekend
van bakel zit op dit moment al op 38 cent.
Onbekend
met welke gehalte's / af boerderij / aan fabriek??????
heb je daarvoor bewijzen gezien of heb je het van "horen zeggen"
ik weiger dit soort berichten te geloven totdat er hard bewijs geleverd wordt.
de spotmarkt beweegt zich op dit moment "voor in de 30 eurocent" (nagevraagt bij zuivel onderneming)!
Onbekend
Navragen zonder zelf na te denken bedoel je.

Men neme het verschil van de officiële Nederlandse zuivelnoteringen tussen vorig jaar en dit jaar. Vergelijk de jouw uitbetaalde melkprijs dit jaar met vorig jaar, en corrigeer daarbij voor de gehaltes. Daar trek je de subsidieverminderingen aan je zuivelonderneming van af. Afhankelijk van het productenpaket van jouw zuivelonderneming heb je dan een redelijk beeld van wat je op dit moment te kort komt.
Onbekend
heb jy dat ook van horen zeggen frits waar zyn de harde bewyzen
Onbekend
ik heb de betreffende directeur zelf aan de telefoon gehad en die zei dat er momenteel melk verkocht werd voor 30.5 eurocent/kg bij "normale gehaltes"(dus niet bij 3.70% vet oid. Ik zou niet kunnen bedenken welk belang betreffende persoon erbij heeft om mij voor te liegen. Ben zelf meerdere keren bij van B geweest en meerdere keren hunverhaal aangehoord en (samen met anderen) meermaals moeten constateren dat ze niet altijd de waarheid vertellen.
anonymous_821
Ze hebben ook een eigen zuivelfabriekje voor speciaalproducten waar ±10% van hun melk naar toe gaat, misschien brengt dat wat meer op
Maar 38 cent voor melk die fabrieken onderling aan elkaar leveren is onzin.
Dat durf ik zo wel uit de losse pols te schrijven, gewoon omdat het dan lonend is om een kaasfabriek maar stil te zetten en de melk door te verkopen.
En aangezien nergens zoiets gebeurt…

Hier nog wat informatie over van Bakel
[www.rlg.nl]
En over hun fabriekje
[www.farmerhouseproducts.com]
Onbekend
dat zal welkloppen arie maar een fabriek stil leggen personeel naar huis sturen en de vaste kosten van de fabriek wat kost dat wel niet
Onbekend
en wat dacht je van de lever verdragen dan

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot kalveren , nmv , oornummers , dieren en melkveehouders ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
4