Eerste BSE-geval 2007

Het is vele malen eerder genoemd, maar het valt toch wel op dat er vooral BSE gevallen in het oosten worden ontdekt. In het artikel staat niet wat de uiteindelijke herkomst van het genoemde dier is, maar naar hoeveel aangetoonde gevallen kan je de factor toeval uitsluiten eigenlijk??
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eerste BSE-geval 2007
Bij een 7-jarige koe in het Achterhoekse Aalten is BSE vastgesteld. Dat meldt het CIDC in Lelystad.
Eerder deze week meldde de onderzoeksinstelling al dat er een verdenking was bij de koe. De besmetting is nu definitief vastgesteld.
Het is hiermee het eerste geval van BSE in 2007. In Nederland zijn in totaal 83 gevallen van Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Het vorige geval werd ruim een jaar geleden vastgesteld in Twente.

De koe, geboren op 14 december 1999 was pas twee weken op het bedrijf in Aalten toen het dier op 6 april geëuthanaseerd werd en afgevoerd naar de destructor. Daar werd het dier bemonsterd in het kader van de actieve Nederlandse BSE surveillance.

Naast de koe zelf worden zes risicodieren die in dezelfde tijd als de besmette koe zijn geboren of hetzelfde voer hebben gegeten en één nakomeling geruimd

vrijdag 20 april 2007, Door: Agrarisch Dagblad

Deel dit artikel

Reacties

anonymous_821
Commentaar uit het Agr.Dagbl.
<<<<<<<<<<<<<<

Nieuwe BSE -gevallen in Nederland tellen alleen nog in de statistieken
DOOR JAN BRAAKMAN
ACHTERGROND
Een nieuw geval van koegekte in Nederland lijkt alleen voor de statistieken nog interessant. Dat na ruim een jaar weer een besmette koe wordt gevonden past binnen de verwachtingen over het verloop van de ziekte. Gisteren werd bekend dat een achtjarige Achterhoekse koe naar alle waarschijnlijkheid besmet is met de dodelijke hersenziekte. Gezien de leeftijd van het dier kan een besmetting nog verklaard worden door een mogelijke vervuiling van het veevoer met besmet diermeel. Nederland moet de komende jaren rekening houden met enkele besmettingen. Rond 2010 moet de epidemie ten einde zijn. Vorig jaar werden tot 14 april in Europa 115 gevallen van BSE ontdekt, waarvan bijna de helft (53) in het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar is het totale aantal Europese gevallen tot nu toe 51 (het nog niet formeel bevestigde Nederlandse geval meegeteld), waarvan 29 in het Verenigd Koninkrijk. Spanje, Portugal en Ierland zijn landen waar tot nog toe jaarlijks enkele tientallen gevallen gemeld worden. In al die landen is sprake van een continue afname van de epidemie. Het aantal nieuwe gevallen halveert zich ongeveer ten opzichte van het voorgaande jaar. Die gestage afname is een gevolg van de maatregelen die met name vanaf 2000 zijn genomen om elke besmetting uit de veestapel weg te nemen en eventuele circulatie van besmet materiaal te voorkomen. De meeste besmettingen worden gevonden bij gezonde dieren aan de slachtlijn.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koe , voer , dieren en bse ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN