Melkboere in Zuid-Afrika gooi tou op

<b>Ook in Zuid-afrika stoppen er veel melkveehouders, een ideaal emigratie land voor jonge boeren met weinig eigen geld??:</b>

Die neiging van melkboere wat die bedryf verlaat, duur voort. Dit blyk egter dat melkproduksie die laaste dekade matig gestyg het.

Dié inligting is in die jongste Lactodata-verslag van die Melkprodusente-organisasie (MPO). Volgens die verslag het die aantal melkboere van 7 077 boere in Desember 1997 tot 4 184 boere in Januarie 2006 en tot 3 899 boere in Januarie 2007 gedaal. In 'n tydperk van tien jaar is dit 'n daling van 45 %.

Die provinsies waar meer boere dié bedryf verlaat het, sluit in die Noord-Kaap (-72 % tot 37 boere), Noordwes (-60 % tot 596 boere), Mpumalanga (-59 % tot 357 boere), die Wes-Kaap (-48 % tot 827 boere), die Oos-Kaap (-41 % tot 420 boere) en KwaZulu-Natal (-41 % tot 385 boere).

Die provinsies waar die meeste melk geproduseer word, is die Wes-Kaap (27,4 % van die totale nasionale produksie), die Oos-Kaap (21,8 😵 en KwaZulu-Natal (21,3 😵.

Volgens die verslag het die getal boere wat meer as 3 000 liter melk per dag produseer in tien jaar van tien tot 20 verdubbel, wat moontlik op die industrialisering van die melkbedryf dui. Dié neiging vergelyk met ander bedrywe in die landbou omdat boere skaalekonomieë wil bereik.

'n Insiggewende opmerking uit die verslag blyk ook dat die getal boere wat self hul melk versprei, toeneem. Tans versprei 468 boere self hul melk, teenoor 415 in Junie 2003.

Die boereprys vir melk was in Desember verlede jaar R1,98/&#8467;. Luidens die verslag kan dit vanjaar 'n vlak van R2,30/&#8467; bereik vanweë 'n sameloop van faktore wat die prys steun. Oortollige invoer kan egter die plaaslike mark beïnvloed.

Landbouweekblad, 11 Mei 2007

[www.landbou.com]

Deel dit artikel

Reacties

Onbekend
Het schijnt een mooi land te zijn, helaas niet politiek stabiel/veilig. Een melkprijs van 2,6 rand is ook niet enorm. (1 Euro = 10 rand) . Je moet natuurlijk wel even bedenken dat je in Zuid-Afrika met 1 rand hetzelfde kan als hier met een Euro, dus...

[www.house-sa.com]je kan er als starter nog een leuk bedrijf opzetten.
Onbekend
Mansie:

1)Ik zou 100 xeerder mijn gezin meenemen naar ZA, dan naar Polen of Rusland.

2) Pioniers...Volgens mij ben je `n pionieralser in het land zelfnog van alles NIET is.In ZAis dit niet het geval.Infrastructuur, Fabrieken, Belangenbehartiging, Advisering. alles is er.
Nu `n melkveebedrijf starten in Rusland DAT is pionieren.

3) Rumoerige politiek.Tjade huidige regering heeft 75% van de stemmen, en is redelijk stabiel.De opositie laat hun menig nog wel eens flink horen(omdatze het qua stemming toch nietvoor elkaar krijgen).

ps:een nederlander die er in 2000is heen geemigreerd:Rob & Erica ter Hofte uit Beuningen.www.klippedrift.nl

wel `n leuke website
Onbekend
schijnt wel zo te zijn dat als je daar wat verdiend hebt ,je verdiende geld niet meer terug kan sluizennaar nederland ,of heb ik het mis?
Onbekend
kees,
Ik kan niet oordelen dat ZA beter is als Rusland of Polen, maar ik kan je wel vertellen dat je best kunt boeren rondom Moskou zonder grote hekken om je bedrijf heen, ik heb het zelf gezien. Je moet daar ook integreren met je omgeving, zoals overal. ZA lijkt me overigens best wel mooi, misschien komt het er ooit van om d'r op vakantie heen te gaan.
Onbekend
Co,
Zuid Afrika is ZEKER`n intressant emigratieland, waar je nog maar weinig over hoort.
Goedkope munt, Goede infrastructuur. Makkelijke taal, Genoeg arbeid, en een perfect klimaat. Rente % is 14%, en inflatie 6%.Er zijn er zeer mooie bedrijven voor 500.000 euro.

de Politiek is er wel watrumoeriger dan hier in Nederland.maarja... je kan niet alles hebben.

Zomaar 2 bedrijven te koop:

Erg mooi bedrijf:
[www.pamgolding.co.za]|&txtResType=Agricultural&strComplexTypes=

nog 1:

[www.vlot.co.za]
Onbekend
Waarom denk je dat een mooi bedrijf voor € 500.000 te koop is? De criminaliteit is er een groot probleem en wordt met de dag erger. Afgelegen boerderijen worden met enige regelmaat bezocht door bendes en dan blijft het niet bij het stelen van een trekker, nee de hele familie wordt uitgemoord op de meest beestachtige wijze.

Politiek gaat het gewoon niet goed. na verdwijnen van de apartheid (wat ook geen goed systeem was, laat dat vooral duidelijk zijn) zijn de rollen nu volledig omgedraaid. Capabel blank overheidspersoneel wordt zoveel mogelijk aan de kant gezet om er zwarte mensen voor terug in dienst te nemen. Ongeacht of men daarvoor geschikt is of niet. De samenleving is van hoog tot laag doordrenkt met corruptie. Er hoeft maar weinig te gebeuren om de onteigeningspolitiek van Mugabe van buurland Zimbabwe ook wortel te laten schieten in ZA.

Ik weet waarover ik praat, ik ben in ZA geweest en zit door schoonfamilie die daar lang gewoond hebben en veel contacten daar hebben dicht op het vuur.

Voor de rest is het inderdaad een prachtig land.
Onbekend
Klaas de B:

Ik weet ook waarover ik het heb.Ik heb na 2001bij elkaar bijna `n jaar in ZA verbleven.Op diverse boerderijen, en door het hele land.

Criminaliteit heb je over heel de wereld, vooralin gebieden / landenwaar arm en rijk bij elkaar komen.

Heel zuid amerika is het niet anders, laat staan oost europa.

Maar idd,Zuid Afrika is wel wat anders dan Canada, of Denemarkenqua emigratie.
Onbekend
nou Kees, leuk land om met je gezin heen te emigreren? Ik denk eerder dat het iets is voor pioniers. Trouwens wat bedoel je met een rumoerige politiek?
Grasbaal
Elk emigratie land heeft zijn bekoringen en bedreigingen. Een tijdje terug zijn zelfs in het veilige Nieuw-Zeeland 2 Nederlanders overvallen (vermoord??). Heb gehoord dat in ZA elk huis van een welvarend persoon een hoog hek heeft en een geladen jachtgeweer bij de deur. Dat zie ik trouwens niet terug op de foto's van Kees. Ook in Oost-Europa zie je om elke grote boerderij een hoog hek en toegangspoort met vaak een bewaker.

In Amsterdam is het ook gevaarlijk, regelmatig worden daar mensen overvallen en vermoord. Ik kom daar ook regelmatig maar heb daarvan nog nooit iets mogen meemaken. Een broertje van een vriend van me is al weer jaren geleden in Brazilie vermoord omdat hij zijn geld niet wilde afgeven.......

Je moet volgens mij leren leven met de gewoontes en bedreigingen van het emigratieland waar je heen gaat. Ik reis graag maar blijf lekker in Nederland wonen.
Onbekend
Lees maar eens op www.beeld.co.za
Onbekend
Inderdaad, ik heb kennissen daar (blank), die gevlucht zijn en er voorlopig niet weer gaan ondernemen

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melk , voer , afrika , melkveehouders , emigratie , zuid-afrika en jonge boeren ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
4