In 2006 vrij sterke afname weidegang

Bron CBS-12-6-2007
Aandeel grazende melkkoeien verder gedaald in 2006
Sinds 1997 is het aandeel grazende melkkoeien gedaald van 92 naar 80 procent. Tussen 1997 en 2004 was er een verschuiving van dag- en nacht weiden naar alleen overdag weiden. Daarna hebben melkveehouders vaker voor het volledig opstallen van melkvee gekozen. In 2006 werd het dag- en nacht weiden van het melkvee wel weer iets meer toegepast, maar veel minder dan in 1997.
Gemiddeld zijn er 62 melkkoeien op een bedrijf. Bij de kleinere bedrijven (tot en met 62 dieren) lopen vrijwel alle melkkoeien (90 procent) gedurende het weideseizoen in de wei. Naarmate een bedrijf meer melkkoeien houdt, neemt het op stal houden toe. Middelgrote bedrijven houden bijna een kwart van de melkkoeien binnen en bij de grote bedrijven (125 en meer dieren) krijgt 38 procent van de dieren geen weidegang
Zie grafiek voor aandeel weidegang melkkoeien per grootteklasse, 2006
[www.cbs.nl]

en voorcijfers per regio
[statline.cbs.nl]

Deel dit artikel

Reacties

Onbekend
7 JUNI 2007
WEIDEGANG BETER VOOR HET MILIEU?

Weidegang is niet alleen goed voor de koe, maar ook voor het milieu. Dat meldde CLM vorige week. Het adviesbureau voor landbouw en milieu komt tot die conclusie op basis van berekeningen van Alterra en de Animal Sciences Group. Ten onrechte, zegt René Schils van Alterra. Wageningse wetenschappers zijn te voorzichtig, repliceert Frits van der Schans van CLM.

René Schils, onderzoeker bij Alterra, is weidegang dan niet gunstig voor het milieu?
‘Op dit moment ligt het nog volledig open of de uitstoot van broeikasgassen gunstiger is bij weidegang of bij opstallen. Wij pretenderen niet dat we het juiste antwoord hebben. Maar het lijkt dat de balans eerder nadelig is voor weidegang dan voordelig. Er is nog geen wetenschappelijke studie beschikbaar waarop een advies van beweiding voor beperking van emissies van broeikasgassen kan worden gebaseerd.’

Frits van der Schans van CLM, jullie kunnen kennelijk niet goed rekenen?
‘Of wij kunnen sneller rekenen, misschien wel té snel. Wij zijn uitgegaan van de rekenregels en parameters die Alterra gebruikt. De verschillen tussen weidegang en opstallen zijn niet groot. Maar het gebruik van spaarlampen scheelt ook maar één procent. We moeten elke maatregel gebruiken die kan bijdragen de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Weidegang in veenweidegebieden is ongunstiger voor de uitstoot van broeikasgassen dan opstallen. Maar op zand en klei is in het algemeen de uitstoot bij weidegang lager, al kun je ook daar wel weer bedrijven vinden waar dat niet opgaat.
Het klopt dat het uiteindelijke wetenschappelijke bewijs ontbreekt, maar de vraag is of dat er ooit komt, want je kunt niet bij elk bedrijf een metertje neerzetten. Ik vind dat Alterra wel wat meer zou mogen durven. Mede gezien het wetenschappelijke belang zouden ze bij Alterra wel iets fermere uitspraken mogen doen als het gaat om het klimaat.’ / Jan Braakman
Onbekend
Zou het extreme weer (eerst bloedheet, daarna erg nat) er ook geen invloed op gehad hebben?
Onbekend
Misschien heb ik wat gemist, maar is er al iets bekend van maatschappelijke organisaties ,. die hebben toegezegd geld te storten in het fonds van de Stichting Weidegang?

Of kunnen we de conclusie trekken dat de maatschappij het bij mooie woorden laat en de daden voor rekening voor de melkveehouders laat?
Onbekend
sta altijd met open mond te kijken wat menig een wel niet invult bij de meitelling. Het is helemaal niet verplicht om al die vragen te beantwoorden. Volgens mij is alleen je eigen gegevens(bedrijfshoofd(en)), aantal beesten en grondoppervlakte verplicht en voor de rest helemaal niks. Wat niet weet wat niet deert(lees: tegen je gebruikt wordt).
Onbekend
haalt CBS zijn gegevens niet van de meitelling af ??? Het gaat mij niet of je eerlijk bent of niet maar gegevens die je naar waarheid hebt ingevuld kan door derden in een ander perspectief worden gezet en tegen je gebruikt worden. Ik noem het wel eens spam van de meitelling
Onbekend
dit is wel een punt om bij stil te staan DD want wat moeten anderen met deze gegevens DD schreef:
>
> haalt CBS zijn gegevens niet van de meitelling af ??? Het
> gaat mij niet of je eerlijk bent of niet maar gegevens die je
> naar waarheid hebt ingevuld kan door derden in een ander
> perspectief worden gezet en tegen je gebruikt worden. Ik noem
> het wel eens spam van de meitelling
Onbekend
misschien wat naïef van mij, maar ik heb er nog nooit aan gedacht om bij het invullen van de meitelling gegevens te verzwijgen of bewust onwaar in te vullen.

Die gegevens die op andere allerhande wijze van je wordt geprobeerd te achterhalen, o.a. agri-direct, prosu etc., sta ik wel zeer passief tegenover. Bij het doorgeven van die gegevens kan je inderdaad de nodige "spam" verwachten.
anonymous_821
Waarom zou je niet eerlijk zijn?
Er volgt echt geen strafkorting op binnen houden.
En en evt. plus voor weidegang wordt toch niet op de meitelling geent
anonymous_821
Ben blij dat er objectieve gegeven zijn.
Als er massaal verkeerd zou worden ingevuld dan zou ik sanctie helemaal niet verkeerd vinden.
Beleid wat wordt gebaseerd op onjuiste gegeven ben je uiteindelijk als boeren alleen maar slecht mee.
Afgezien van het feit dat de maatschappij, lees de samenleving, recht heeft op juiste gegevens.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stal , koeien , melkvee , weidegang , dieren , stallen en melkveehouders ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0