Quota verruiming?

Gaat de EC wel de melkquota verruimen? Zonder goedkoop krachtvoer zal de produktie denk ik europees gezien weinig stijgen.

De Europese Commissie (EC) wil geen maatregelen nemen om de graanprijs te doen dalen. Dat blijkt na de vergadering van het Beheerscomité Granen in Brussel.

De verwerkers van graan, waaronder brouwerijen, maalderijen en mouterijen hebben bij de EC een verzoek ingediend om de invoerrechten voor graan te verlagen in verband met de hoge prijs.

Hierdoor zou er meer graan geïmporteerd kunnen worden, waardoor de grondstofprijs zou dalen. De Europese Commissie wil dit niet, onder meer doordat de invoerrechten zijn afgesproken in het wereldhandelsoverleg WTO om de Europese akkerbouw te beschermen. De invoerrechten variëren tussen de 4 en 95 euro per ton.
Ook op eerdere verzoeken van de Zuid-Europese lidstaten om een exportverbod voor Europees graan in te stellen is de Europese Commissie niet ingegaan. Spanje en Italië zijn landen waar veel vee wordt gehouden en de veehouders kampen met hoge voerprijzen. Spanje en Italië produceren te weinig graan om zelfvoorzienend te zijn. Door een exportverbod kan de graanprijs in de EU dalen.

Deel dit artikel

Reacties

Onbekend
de genoemde graanvoorstellen zijn in strijd met de WTO-afspraken;
mogelijk verruiming van de melkquota is een zuivere EU-aangelegenheid.
Onbekend
Volgend jaar weer een half procent erbij, dat is zeker; andere berichten zijn speculaties, daar kun je dus geen bedrijfsvoering op afstemmen.
Onbekend
Hopen op geen quotumverruiming ...prijs melk stijgt eindelijk ...dit is gevolg quotering !
Pas na melkprijs 45 cent quotum verruimen en niet afschaffen anders zakt de melkprijs als een pudding in elkaar, en krijgt fischler boel zijn zin.
Onbekend
haar zin;-)
Onbekend
En zelfs al komt er een quotumverruiming dan vraag ik mij af of er wel veel meer melk op de markt komt. Nl heeft een mestwetgeving die knelt en duur voer helpt ook niet echt. Ook de koeien zijn schaars. Daarbij komt dat veel landen het quotum nu al niet vol krijgen. Waarom dan wel bij een quotumverruiming.
Alleen de hogere melkprijs stimuleert misschien. Of maakt het de boeren lui?
Onbekend
vandaag nogal lui, morgen ook en volgende week klooien we ook maar wat aan. vind dit een mooie luie periode. en wat die melk betreft: je hebt zomaar geen miljoenen liters melk meer gelukkig. da's goed voor de handel.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot krachtvoer , voer , akkerbouw , europees en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0