Zeewier op je Bord
Enkhuizen– Op zaterdag 28 juni 2025 organiseert Museum Sow to Grow in de Westerstraat 111, Enkhuizen een inspirerende middag rondom een van de meest veelbelovende voedselbronnen van de toekomst: ZEEWIER. Tijdens dit speciale evenement in de Westertuin bij het museum worden bezoekers tussen 12.00 en 17.00 uur meegenomen in de wereld van eetbare zeegewassen, met bijzondere aandacht voor hun smaak, voedingswaarde én toepassingen.
Culinaire Proeverij van Zeegroenten
Chef Steef Gronheid (voorheen van restaurant De Smederij in Enkhuizen) presenteert een bijzondere proeverij met verfijnde amuses op basis van diverse soorten zeewier, waaronder bruinwier, groenwier en roodwier. Bezoekers maken kennis met verrassende smaken en texturen, rechtstreeks uit de zee.
Meer dan alleen voeding
Naast hun culinaire waarde hebben zeegewassen ook een indrukwekkend duurzaamheidsprofiel. Zeewier bevat een hoge concentratie aan mineralen, vitaminen en ijzer en wordt toegepast in voeding, cosmetica, medicatie, biobrandstof, biologisch afbreekbaar plastic en zelfs textiel. Bovendien nemen deze planten CO₂, stikstof en fosfaat op uit het water, zonder natuurlijke bronnen uit te putten.
Wetenschap en innovatie
Het Noord-Hollandse bedrijf Hortimare uit Heerhugowaard speelt wereldwijd een toonaangevende rol in de veredeling en vermeerdering van zeewier. In samenwerking met de Wageningen Universiteit (WUR) werken zij aan duurzame oplossingen voor de toekomst.
Sow to Grow – Kennis als basis voor verandering
Met dit evenement onderstreept Museum Sow to Grow haar missie: het vergroten van kennis over voedsel en welzijn, en zo bijdragen aan een gezondere en duurzamere toekomst voor iedereen. Informatie en bewustwording over zeewier als voedingsmiddel van de toekomst is daarbij een belangrijke stap.
Tijdens de proeverij is in Sow to Grow een deskundige aanwezig van Hortimare die uitleg zal geven over dit voedzame product en de overige verschillende toepassingen en er draait, doorlopend, een film in de Regentessenzaal.
Sow to Grow
Westerstraat 111, 1601 AD Enkhuizen
Geopend woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Met een Museumkaart is de toegang tot het museum gratis.
Deel dit artikel
Bijlages

(klik om te vergroten)
Het laatste nieuws voor tijdens de koffie
Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot evenement , mineralen , biobrandstof , biologisch , stikstof , fosfaat , voedsel , toekomst , zeewier en informatie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!