Landbouw is in economische zin een tamelijk onbeduidende sector in Nederland

Door Frank Kalshoven,

De claim dat ‘het agrocomplex’ goed is voor wel 6,7 procent van de Nederlandse economie, zagen we vorige week, is weliswaar correct, maar ook nietszeggend. De correct berekende bijdrage van de sector landbouw (de veeteelt, de akkerbouw, de tuinbouw) aan de Nederlandse economie is beperkt tot grofweg 1,5 procent. Zo ver waren we. Maar niet alles wat klein is, is onbelangrijk. Daarover deze week.

Economische activiteiten hebben vaak effecten op anderen dan de direct betrokkenen. Externe effecten noemen economen dat. Tata Steel maakt staal, en krijgt voor dat staal per ton betaald door zijn klanten. Maar de omwonenden, die niets met die staalproductie en -verkoop te maken hebben, ervaren de overlast en de gezondheidsschade van de productie.

Zo is het met de landbouw ook. De sector mag dan klein zijn in toegevoegde waarde, ze is groot in het veroorzaken van maatschappelijke schade. Van de externe effecten van de landbouw bestaat bij mijn beste weten geen compleet overzicht. Maar er zijn voorbeelden te over.

Broeikasgassen. Volgens De Staat van de Landbouw, Natuur en Voedsel, een jaarlijkse publicatie van Wageningen Economic Research (WER) in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek, is het aandeel van de landbouw in de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland 16 procent (in 2021). Gasverbruik in kassen speelt hierin een rol. En de veeteelt natuurlijk. Maar in dit getal zit bijvoorbeeld ook de productie en transport van kunstmest. Nu dus kritisch blijven.

Kunstmestproductie hóórt niet tot de landbouw in enge zin (die goed is voor 1,5 procent nationaal inkomen aan toegevoegde waarde), dus kun je ook de externe effecten hiervan niet aan de landbouw toerekenen. Feit blijft dat landbouw, vergeleken met de economische relevantie, een zeer grote broeikasgasproducent is.

En een grote stikstofproducent: ruim 450 miljoen kilo. En een grote gebruiker van ‘gewasbeschermingsmiddelen’ (landbouwgif dus): 9 miljoen kilo (in 2021). En met 19 procent van het totaal is de landbouw ook een relatief grote uitstoter van fijnstof (PM10).

En dit zijn dan alleen nog maar lokale voorbeelden van de fysieke kant van de zaak, met effecten op de natuur en de gezondheid. Er zijn daarnaast negatieve maatschappelijke effecten, bijvoorbeeld van de huisvesting van arbeidsmigranten. De gevolgen van de lage grondwaterstand omwille van de landbouw. Er zijn negatieve externe effecten elders, zoals ontbossing in het Amazonegebied ten behoeve van veevoerproductie. Ik heb het totale overzicht van de externe effecten niet (misschien zijn er zelfs positieve!), maar dat is voor de redenering ook niet nodig.

Wat is die redenering dan? Dat het vreemd is om (pakweg) de helft van het grondgebied van een land te gebruiken voor een activiteit die slechts 1,5 procent bijdraagt aan het inkomen in enge zin en daarmee grote schade veroorzaakt tijdens de productie. Misschien is die schade, op geld gewaardeerd, zelfs wel groter dan die 1,5 procent, waarmee de landbouw per saldo een welvaartsvernietigende activiteit zou zijn.

Nee, ik bedoel niet: schaf maar af, die landbouw. Maar wel: het moet radicaal anders. En als er hier en daar wat hectaren nodig zijn voor woningbouw, elektriciteitsproductie of nieuwe natuur, dan is dat geen probleem. Nederland heeft, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, géén ruimteprobleem. Wel: irrationeel ruimtegebruik.

Eerst de huidige toestand analyseren; dan nadenken over de toekomst. Dat eerste hebben we de afgelopen tijd gedaan, dat tweede is onderhanden werk. Ik kom erop terug.

Frank Kalshoven is econoom en publicist

Deel dit artikel

Reacties

+12
Grasbaal
Maar Frank wil wel elke dag eten op zijn bord...
+2
bio boer
@Grasbaal we moeten het eten maar wat duurder maken zo we meer verdienen 😁door dat voedsel zo goedkoop is kunnen overige sectoren meer omzet draaien als eten duurder is dan kunnen we niet meer zo veel uitgeven aan overige zaken
Nu is nl geen eiland zouden we zo al het eten van elder kunnen halen moet je dat willen ?

Door bevolking groei zal dat sowieso gebeuren en zal landbouw verdringen
We zitten al zo vol dat landbouw al regelmatig in conflict komt met bewoning en recreatienatuur parkjes in nl
Natuur is ook geen natuur zo veel volk dat er komt lijkt meer op stands park

In de eifel Duitsland konden we wandeling van 15 km door bos maken waar we geen enkel persoon tegen gekomen zijn alleen bosbouw mensen het was ook nog wandel route met paaltjes en ook nog in het hoofd seizoen dat was toch wel bijzonder wan je in Nederland niet zou lukken
+1
demelkboer
@Grasbaal nee hij is tot alles bereidt, minder vliegen elektrisch rijden en 3 van de 7 dagen vasten
+1
Willem123
@demelkboer hij moet nooit weer vreten hebben.
+1
Bekkink
Jammer dat ze vergeten dat we ook hoogwaardig voedsel produceren met een zeer lage ecologische voetprint
+4
Huppel
Frans Kalshoven zou meteen moeten stoppen met eten
+1
Spuit11
Malle Frankie is als een puist die je uit kunt knijpen (geïnspireerd door Heinen). Er komt alleen maar rotzooi uit.
+11
jan 10
Nog nooit zo,n dom artikel gezien,voedsel produceer je op grond en daarvoor heb je veel grond nodig,en om te groeien heb je naast zon en water ook meststoffen nodig,en omdat van Kalfshoven het verrekt om te schoffelen bij de akkerbouwer (vind hij te min werk):😬
hebben we ook gewasbescherming nodig.
De laatste tijd zie je steeds meer van dit soort onzinnige artikelen van mensen die alleen maar economie gestudeerd hebben,voor de rest 0 verstand.
Het is net als met defensie,pas als je het door heb ben je te laat....
+2
de hoef
Quote Reactie van @jan 10:
economie gestudeerd hebben,voor de rest 0 verstand.

van economie heeft ie ook nul verstand zoals ik het lees
jan 10
Quote Reactie van @de hoef:
van economie heeft ie ook nul verstand zoals ik het lees

Precies,Vandaag bij WNL aandacht voor de bovenliggende overheid (gestudeerden)die regels probeert op te leggen die door onderliggende burgers (lees minder gestudeerden )moeten worden geaccepteerd.
Daar valt ook de hele stikstof crisis onder,de bovenlaag die helemaal nix met de gevolgen van de stikstofcrisis te maken heeft ,kan zich niet inleven met wat op dit moment op het platteland en bij boerengezinnen gaande is.
Sterker nog,de boeren krijgen zelfs de schuld (van de Wal)dat woningbouw ,infra,natuur door de boeren onmogelijk is.

Als plattelanders moeten we opstaan en zeggen ,we zijn er helemaal klaar mee.
Alleen al het grote onrecht dat Schiphol en grote bedrijven wel de stikstof opkopen voor eigen gewin en de boeren (pasmelders) hebben het voor het nakijken.
DIT IS EEN GROOT ONRECHT. en discriminatie.

We zien ook bij de provincie (bovenlaag)zelfs dat het platteland een speeltuin is om met willekeur te graaien wat er te graaien is ,grond ,rechten (vergunningen).
Wij boeren moeten een x durven zeggen tegen de provincie ,jullie houden geen rekening met ons (we hebben juist meer grond nodig voor extensivering),dus er worden nu voorlopig geen zaken meer gedaan met jullie.
Noorderling
@jan 10
Collectief vs het individu, bij een goed bod, wat mogelijk is door nagenoeg onbeperkt belastinggeld, hapt er altijd wel iemand en komen ze weer een stapje verder. Daar is nagenoeg niets tegen te beginnen.

Budgetten moeten altijd op en liefst komen ze tekort, kunnen ze zeggen dat er meer nodig is en daar draait de belastingbetaler uiteindelijk weer voor op.
Zo heeft hier de provincie nog budget om bedrijven te kopen, dat moet en zal op want anders wordt het budget gekort. Dat is belangrijker dan te kijken wat willen we bereiken.
jan 10
Quote Reactie van @Noorderling:
Collectief vs het individu, bij een goed bod, wat mogelijk is door nagenoeg onbeperkt belastinggeld, hapt er altijd wel iemand en komen ze weer een stapje verder. Daar is nagenoeg niets tegen te beginnen.Budgetten moeten altijd op en liefst komen ze tekort, kunnen ze zeggen dat er meer nodig is en daar draait de belastingbetaler uiteindelijk weer voor op.Zo heeft hier de provincie nog budget om bedrijven te kopen, dat moet en zal op want anders wordt het budget gekort. Dat is belangrijker dan te kijken wat willen we bereiken.

Dus jij vind het wel prima zo...
Noorderling
@jan 10
Nee zeker niet, overheid jaagt hier de grondprijs gigantisch op omdat het areaal geschikt voor pootgoed erg klein is en kleiner wordt gemaakt.
Dat hele extensiveringssprookje ga ik financieel nooit kunnen realiseren behalve als je het als kans gebruikt, waar ik overigens helemaal geen zin in heb.
Je er de hele dagen druk om maken en het tij van het grote geld keren zie ik alleen als tijdverspilling en voor 99% kansloos.
Puddingboer
Tata Steel maakt staal, en krijgt voor dat staal per ton betaald door zijn klanten. Maar de omwonenden, die niets met die staalproductie en -verkoop te maken hebben, ervaren de overlast en de gezondheidsschade van de productie. Dus volgens Frank zijn er omwonenden die helemaal niks met voedsel te maken en al helemaal niet nodig hebben maar er wel last van hebben rare man die Frank
+2
cornelissen
Feit is wel ,dat de primaire landbouwproducten erg (veel ste ) goedkoop zijn. Ja ,dan telt dat niet zo hard op.
Kunnen ze beter uit bijvoorbeeld Oekraïne halen, kunnen ze misschien nog goedkoper produceren.
En ach , als de aanvoer hapert ,eten we een tijd toch niet ,worden we ook niet te dik. Hoewel zal niet meevallen een paar jaar boomschors en (gras) pollen te eten.
Rob de Wijk , de man van de strategische studies is zelfs bang ,dat het als strategisch wapen wordt gebruikt , als we de voedselproductie te veel afbouwen.
Maar economisch, als je niet verder nadenkt , kan de econoom best gelijk hebben ,haal alles maar uit het buitenland. Kunnen een hoop producten nooit voor die centen produceren.
+1
JDeelen
Niet de landbouw veroorzaakt broeikasgassen, maar de consument die voedsel koopt.
Als het niet in Nederland wordt geproduceerd gebeurt dat wel ergens anders want de consument wil toch eten.
De broeikasgasemissies in de wereld stijgen dan in plaats van te dalen.
+4
Nevergiveup
Er zijn best nogal wat bedrijvigheden die economisch niet zo heel veel opbrengen of zelfs flink geld kosten , zoals bv. politie , zorg , brandweer. Maar we hebben het primair zeker wel nodig , we kunnen ook niet zonder eten.

Daarnaast is het zo dat de landbouw op alle mogelijke manieren dwars word gezeten door extreem links en als kop van jut word gebruikt , dan valt het ook niet mee om economisch mee te groeien met de rest.
+3
Bennie Stevelink
Hij gaat voorbij aan het feit dat het aandeel van de landbouw in het bnp afhankelijk is van het welvaartsniveau. Begin 19e eeuw was 70% van de bevolking boer. Als je toen al het voedsel moest kopen van een gemiddeld inkomen had je 70% van je inkomen nodig voor voedsel. Primaire landbouw maakte 70% uit van het bnp.

Welvaart stijgt doordat een kleiner deel van de bevolking nodig is voor voedselproductie. Als nog maar 20% van de bevolking nodig voor voedselproductie heeft een burger met een gemiddeld inkomen nog maar 20% van zijn inkomen nodig voor voedsel. 80% kan hij besteden aan andere dingen waardoor andere sectoren (industrie) kunnen groeien. Het aandeel van de landbouw in het bnp zal in dat geval 20% bedragen terwijl de hoeveelheid voedsel die geproduceerd wordt gelijk blijft.

Dat op dit moment het aandeel van de landbouw in het bnp nog maar 1,5% bedraagt is een aanwijzing dat nog maar 1,5% van de bevolking in de primaire landbouw werkt en de bevolking nog maar 1,5% van een gemiddeld inkomen nodig heeft voor het primaire product. In de praktijk zal de consument iets meer aan voedsel uitgeven doordat hij er dienstverlening bijkoopt door veel producten voorbewerkt te kopen.

Maar dat in onze hoge welvaartsmaatschappij het primaire voedsel, wat een eerste levensbehoefte is, nog maar 1,5% van het inkomen vereist en daardoor nog maar 1,5% uitmaakt van het bnp een criterium voor het belang van voedselproductie?
Theo61
@Bennie Stevelink Als jij voor 1,5% van je inkomen kan eten boer je niet slecht.
Nevergiveup
@Bennie Stevelink mee eens, In het kort gezegd : kijk de wereld eens praktisch rond en zie waar welvaart ontstaan is , dat is overduidelijk in landen / continenten waar voldoende voedsel was / is.
Kars
@Nevergiveup landen waar veehouderij is. Hoe minder veehouderij, hoe minder welvaart.
Morgan
@Nevergiveup Dat is ook niet waar ,de golfstaten ,Saoedi Arabië allemaal rijk en nauwelijks landbouw.
(Laat onverlet dat het een waardeloos stuk is vd Volkskrant)
casev2
@Morgan
Quote:
[quote]@Nevergiveup Dat is ook niet waar ,de golfstaten ,Saoedi Arabië allemaal rijk en nauwelijks landbouw

[/quote]

Die sliepen 50 jaar geleden allemaal nog in een nomaden tent en dronken kamelenmelk...
Nevergiveup
@Morgan Ik heb gezegd "praktisch" , want er zijn ook belasting paradijs staatjes ed. Maar voor 95% is welvaart en voedsel productie aan elkaar verbonden , en trouwens Saoedi Arabië timmert ook flink aan de weg , met aantal mega intensive agrarische bedrijven , ze zijn niet gek.

nieuweoogst.nl/nieuws/2024/…
+2
George
Tis nondedju een aparte vent die wat tegen de boeren heeft volgens mij:

volkskrant.nl/economie/…
+4
cs-agrar
Kalshoven begaat een hele grote fout.. De agrarische sector is nml verantwoordelijk voor 100% van de Nederlandse economie. Heel simpel, no farmers, no food, no economy
+3
cs-agrar
Kalshoven begaat een hele grote fout.. De agrarische sector is nml verantwoordelijk voor 100% van de Nederlandse economie. Heel simpel, no farmers, no food, no economy
Polder
Omzet is wat anders dan een positieve bijdrage aan de betalingsbalans van Nederland. Zonder landbouw staat die er matig bij
+3
Grasbaal
Stadslandbouw gaat t bord van Frank ook niet vullen:


Weidezicht
@Grasbaal nou het is niet te hopen dat deze meneer nog meer ruimte krijgt voor al zijn ideeën. Want dan wordt het hongerlijden.
+7
Marco69
Menselijk hart is ook maar 1.5% van het lichaam, maar zonder is het lichaam dood.
Frank van Kalshoven moet ook weer ff zich laten gelden om zijn brood veilig te stellen bij de Volkverlakkerkrant.
Manman wat een warrig opstel allemaal randzaken wat je wel en niet moet toerekenen aan bnp.
Zou je de landbouw weg halen uit NL vallen er heel wat bedrijven om in de periferie.
+4
Op basis hiervan kun je dan toch ook redeneren dat de landbouwproducten in het economisch verkeer worden ondergewaardeerd?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot transport , landbouw , broeikasgas , akkerbouw , ontbossing , kunstmest , gezondheid , huisvesting , toegevoegde waarde , overzicht , woningbouw en nederland ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
4.091