Ben & Jerry - IJskoud de duurzaamste

Hoe creëer je een blijvende meerwaarde??,

Door AlbertineBloemendal,

Hoe kan een commercieel bedrijf dat een vet product verkoopt toch duurzaam zijn? Door je vervuiling onder de loep te nemen en die zo grondig mogelijk aan te pakken, stelt Ben & Jerry’s.


<img src=trouw.nl/multimedia/archive/…;

Als je denkt dat hippies maar een beetje rondhangen, drugs gebruiken en verder niets anders doen dan naar muziek luisteren, dan zou Greenfield zich geen hippie willen noemen. Maar als je bij hippies denkt aan idealisten die geloven in love, peace en de wereld beteren, dan ben je bij Jerry Greenfield aan het juiste adres.

Toch stonden zijn idealen niet vanaf het begin centraal in het ijsbedrijf dat hij samen met z’n maatje Ben Cohen oprichtte. „Toen we begonnen, was het gewoon een klein ijswinkeltje in een oude benzinepomp. Het was geen politiek statement, niet meer dan iets dat ons leuk leek om een paar jaar te doen en dan zagen we wel weer verder. We hadden nooit gedacht dat het zo groot zou worden. Sterker nog, dat was helemaal niet onze bedoeling.”

„Naar gelang we groter groeiden, begonnen we te zien hoe groot de invloed van bedrijven binnen de samenleving is”, vertelt Jerry Greenfield. „ Het viel ons op dat bedrijven slechts uit waren op één ding: het maximaliseren van hun eigen winst. Ons ideaal was om een soort ’buurman’ te zijn die niet alleen op winst uit was, maar zich ook inzette voor de gemeenschap.”

Maar is het wel verantwoord om, in een samenleving waar overgewicht een grote bedreiging voor de volksgezondheid vormt, de consumptie van ijs te promoten? „Ik denk zeker dat we de verantwoordelijkheid hebben om ons er zorgen over te maken, zegt Jerry. „Maar bij Ben & Jerry’s maken we niet alleen calorierijk ijs, maar ook lowfat frozen yoghurt en vetvrije sorbets zodat we een alternatief kunnen bieden. Ook moedigen we mensen via een serving size op de verpakking aan om niet een hele bak ijs in een keer op te eten.”

Jerry praat liever over duurzaamheid, want dat is eigenlijk de reden dat hij nu op een bankje naast een boerderij in Wapse zit. Greenfield is in Nederland om te promoten dat Ben & Jerry’s ijs nu geheel ’klimaatneutraal’ wordt gemaakt.

Dat betekent dat het bedrijf zo efficiënt mogelijk omgaat met energie, waar mogelijk gebruik maakt van duurzame energiebronnen en onvermijdelijke uitstoot van schadelijkse gassen compenseert door investeringen in duurzame energieprojecten voor windmolens, biogas of zonne-energie in ontwikkelingslanden.

Om dit te realiseren, werkt Ben & Jerry’s samen met de HIER-klimaatcampagne, een initiatief van meer dan 40 maatschappelijke organisaties waaronder het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace. Verder heeft het zijn ’ecologische hoefafdruk’ geanalyseerd om te zien hoe vervuilend de verschillende elementen van de productieketen zijn.

Volgens Jerry geldt voor ijs namelijk hetzelfde als voor de aarde: „If it’s melted, it’s ruined” (Als het gesmolten is, is het verpest). Maar laat het nu net zo zijn dat de vriezers die het ijs van de fabrikant koud houden ook verantwoordelijk zijn voor het grootste aandeel (46 procent) van de ecologische hoefafdruk van de ijsketen, en dus de grootste bedreiging vormen voor het klimaat.

Om daar iets aan te doen, is het bedrijf begonnen met een onderzoeksproject met de Amerikaanse Penn State Universiteit om een nieuw soort milieuvriendelijke vriezer te ontwikkelen. Maar die zijn er nu nog niet. Voorlopig blijft het dus vooral aangerichte schade compenseren.

Na de vriezers bleken de ingrediënten van het ijs, waarin de zuivelproductie centraal staat, de grootste boosdoeners. Zij waren goed voor 33 procent van de ecologische hoefafdruk.

Daarom heeft Ben & Jerry’s samen met specialisten van de Universiteit Wageningen en CONO-Kaasmakers het programma ’Caring Dairy’ (zuivel met zorg) opgezet.

Dit initiatief richt zich op directe samenwerking met boeren om gebruiksvriendelijke richtlijnen te ontwikkelen. Ook helpt het boeren om het beheer van de milieu-, maatschappelijke en economische gevolgen van hun zuivelbedrijf voortdurend te verbeteren.

Sinds dit jaar zegt Ben & Jerry’s te kunnen garanderen dat al hun ijs is gemaakt met op duurzame wijze geproduceerde zuivel. Volgens Kees de Koning, onderzoeksleider Bedrijf en Keten binnen de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit en Research Centre, klopt deze bewering volgens de definities die worden gehanteerd door het Wereld Natuur Fonds en Caring Dairy. „Ik zie steeds meer initiatieven op het gebied van duurzame veehouderij”, vertelt De Koning. „Maar ik ken geen enkel bedrijf dat hierin zo ver gaat als het Caring Dairy project.”

Klimaat en duurzaamheid zijn hot, wat het voor veel bedrijven aantrekkelijk maakt om dit als een marketingmiddel te gebruiken. Maar de ijsmakers uit Vermont behoorden tot de moedige bedrijven die zich al aan sociaal en duurzaam ondernemen waagden voordat het hip werd.

Toch steekt Jerry niet onder stoelen of banken dat duurzaamheid ook heel goed verkoopt. „Wij doen dit omdat wij geloven dat dit de juiste manier is, maar het is ook zeker goed voor zaken”, zegt Jerry. „In het bedrijfsleven heerst het gevoel dat als je een sociaal en duurzaam bedrijf wilt zijn, dit afdoet aan je vermogen om winst te maken. Ze denken dat het een kostenpost is. Maar onze ervaring is juist het tegenovergestelde.”

Tegelijkertijd moeten we het ijsbedrijf volgens Jerry niet idealiseren wanneer het goed functioneert en het in staat is zijn waarden te integreren. „Soms doet het bedrijf het heel goed. Op andere momenten hobbelt het maar een beetje mee net als iedere andere”, stelt Jerry.

Zo bleek een grote zak geld doorslaggevend toen de Brits-Nederlandse multinational Unilever een bod deed op het ijsbedrijf uit Vermont. „Dat was heel moeilijk voor ons”, vertelt Jerry. „We waren een publiek bedrijf en iedereen kon aandelen van ons kopen. Unilever bood zoveel geld dat de leiders van het bedrijf het gevoel hadden dat het hun verantwoordelijkheid tegenover de aandeelhouders was om dat geld binnen te halen.”

Maar kan Ben & Jerry’s dan nog wel recht doen aan de idealen die het zegt na te streven? „Dat is een doorlopende strijd”, stelt Jerry. „Bepaalde onderdelen zoals de financiën en de productie zijn helemaal in Unilever geïntegreerd, maar voor andere elementen, waaronder de productontwikkeling, marketing en onze sociale missies, hebben we autonomie gekregen. Daar hebben we onze eigen mensen die strijden voor de dingen waar ze in geloven. Soms zijn ze succesvol, andere keren niet. Uiteindelijk besluit Unilever, maar tot dusver hebben ze ons aardig vrij gelaten.”

Zo bracht Ben & Jerry’s (en dus eigenlijk Unilever) de nieuwe ijssmaak ’American Pie’ op de markt. Op de verpakking van dit ijs, dat naar ouderwetse Amerikaanse appeltaart smaakt, staat felle kritiek op de defensie-uitgaven van de Amerikaanse overheid, iets wat Unilever nooit gedaan zou hebben.

„Sinds Ben & Jerry’s bij Unilever hoort, is het bedrijf op zijn eigen uitgesproken manier goed blijven functioneren”, vertelt Jerry. „Dat is uiteindelijk wat de doorslag geeft.”

Aan het eind van de jaren zeventig begonnen hippievrienden Ben Cohen en Jerry Greenfield een ijswinkeltje in een oud benzinestation in de Amerikaanse staat Vermont.

Dit winkeltje stond vanaf het begin midden in de samenleving en vormde een ontmoetingsplaats voor hippies. Ondanks het gebrek aan commerciële ervaring bij de oprichters bleek het bedrijfje met haar hippie-imago en natuurlijke, onorthodoxe ijssmaken met grappige namen een waar succes.

In 2000 werd Ben & Jerry’s opgekocht door Unilever.

Al het ijs voor de Europese markt wordt sinds 2002 in Hellendoorn gemaakt met melk van Nederlandse boeren.

Ben en Jerry houden zich tegenwoordig vooral bezig met de duurzame en maatschappelijke projecten van het ijsbedrijf.


Bron: [www.trouw.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 19/08/2008 10:51 door Co Scholten.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melk , energie , zuivel , duurzaam , natuur , duurzaamheid , gezondheid , boerderij , overheid , uitstoot , zonneenergie , politiek , biogas , dairy en klimaat ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
1